17-03-2017

Overzetten van een 6-raams volk

Zesramers met jonge moeren overwinteren in de regel zeer goed. Soms zelfs zo goed dat ze tijdens de voorjaarsdracht niet onderdoen voor een tienraams overwinterd volk. Gisteren was het 17 graden, dus een mooi moment om de zesramer te verlossen van haar krappe behuizing en over te zetten naar een tienramer.

Vaak wordt de moer in het voorjaar ingesloten door wintervoer en wordt haar legcapaciteit begrenst door het vollopen van het broednest met stuifmeel. Om dit euvel op te lossen dienen er aansluitend op het broednest ramen met kunstraat gegeven te worden, mits er inmiddels voldoende huisbijen zijn om te bouwen. Door het folie zie je vaak aan de binnenkant witte puntjes ontstaan of zie je bijen met waspartikels in hun kaken rond lopen. Ook de schuiflade met wasplaatjes zijn een indicatie voor de aanwezige bouwdrift.

In deze video hang ik de ramen uit de 6-ramer over, waarbij het broednest van 3 ramen centraal in de kast komt te hangen, daarnaast komt een raam kunstraat en daarnaast komen de voerramen. Over twee weken kunnen er weer twee ramen met kunstraat of voorbouw tegen het broednest aangehangen worden.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Wim Mulder

  17-03-2017 om 13:25

  Ben wat fijn om te lezen, ik heb gisteren precies hetzelfde gedaan en ook mij viel op hoe sterk een klein volk de winter uitkwam.

 • Ben, De Gooise Bij

  17-03-2017 om 15:04

  Dag Ben,
  Mooie demonstratie weer!
  Maar volgens mij plaatste je vanaf het derde raam (met de KG) alle ramen om! Klopt dat? Houd je linker hand maar eens in de gaten als je het raam met KG eruit pakt. Voor de kijkers dient het duidelijk te zijn dat met name het broednest op dezelfde manier teruggehangen wordt!

 • Kees

  17-03-2017 om 15:28

  Hallo Ben, ik lees altijd met interessen jouw bevindingen en uiteraard de reacties. Zeer leerzaam. Nu heb ook ik mijn 4 10 raamskasten bekeken en ik zie dat een aantal ramen onregelmatig belegd zijn. Ik vrees dat ook deze uitgebouwde kunstraat vervuild is. Wat kan ik nu het beste doen? Nieuwe raat naast de 'hagelschot' ramen plaatsen of deze belegde ramen uit het midden halen en nieuwe ramen in het midden plaatsen zodat ik van die vervuilde ramen afkom. Wat is wijsheid?
  m.v.g. Kees.

 • Anoniem

  17-03-2017 om 15:32

  Hallo Ben,

  Ik geniet altijd van jouw blogs en heb nu voor het eerst een vraag: ik heb gisteren ongeveer hetzelfde gedaan als wat jij in deze video laat zien, maar om de bijen op weg te helpen gebruikte ik uitgebouwde ramen tegen het broednest aan. Is er eigenlijk een reden waarom jij ramen met kunstraat gebruikt? Doe je dat specifiek om de bouwdrift te bevredigen?

 • Ben de blogger

  17-03-2017 om 16:29

  Ben, je hebt gelijk. Breien en kletsen gaat niet samen ;-).
  Kees, heb je echt gesloten broed gezien, dat slechts voor 10% gesloten is? Als dat echt zo is, zou ik aan beide kanten van het broednest een raam kunstraat hangen of liever nog een uitgebouwd raam, want de ontwikkeling raakt nu snel achterop. Later de sjoemelwas eruit werken.
  Anoniem, ik geef ze inderdaad kunstraat om ze te ondersteunen in hun behoefte om raat te bouwen. Bovendien is schone nieuwe raat uit hygienisch oogpunt ook goed. Als ik over twee weken weer eens kijk, is alles uitgebouwd en belegd.

 • Geuko

  17-03-2017 om 21:51

  Volop actie, leuk om te volgen. Mijn tien volken zijn volop leven. Maar ik zit zelf voor actie met de handen in mijn haar! Na 53 imkerjaren ben ik door de NBV in de steek gelaten! Ik weet niet wat ik met mijn restant sjoemelkunstraat moet, met mijn gebrekkig uitgebouwde raten van 2016, en bij wie ik betrouwbare kunstraat kan kopen... jullie nog vol vertrouwen in je belangenbehartigers?

 • Ben de blogger

  17-03-2017 om 21:59

  Volgens mijn informatie kun je restanten sjoemelkunstraat bij verschillende leveranciers omruilen voor nieuwe kunstraat, ook bij het Bijenhuis. Van de foute uitgebouwde raten kun je alleen kaarsen maken of vernietigen.
  Persoonlijk werk ik al vele jaren met mijn eigen kringloopwas. Tegenwoordig kun je ook al van 10 kg was eigen kunstraat laten produceren.

 • Jeroen de Heer

  18-03-2017 om 14:15

  Erg leuk en leerzaam vind ik deze blogs steeds. Komt goed van pas als beginneling.
  Ik heb een verzoek voor een nieuw blog onderwerp indien mogelijk.
  Kan er via een blog of via een andere manier uitgelegd worden, hoe kan ik een bastaard bijenvolk omzetten naar een Carnica (in mijn geval) volk of Buckfast volk?
  Ik heb één volk op 2 BK's op het balkon staan. Er kunnen max 2 kasten staan. Ik zal een koningin aflegger moeten maken tegen het zwermen, daar kan ik niet aan ontkomen.
  Hoe kan dat dan of later gecombineerd worden met de overgang naar een Carnica volk?
  Het liefst ga ik over naar een P moer.
  Groeten, Jeroen de Heer

 • Ben de blogger

  18-03-2017 om 19:42

  Jeroen, ik zal in de volgende editie van Bijenwerk (verschijnt 15 april), dat ik ook schrijf, een item besteden aan het omzetten van bastaardbijen naar Buckfast of Carnica. Het is zeker niet nodig om een P moer aan te schaffen, een dochter hiervan is zelfs beter!

 • Rinske

  22-03-2017 om 10:09

  Zijn er sinds de jaarwisseling al werkzaamheden gedaaan in de TBH? Zo ja, wat en wat moet er de komende weken gedaan worden?

 • Ben de blogger

  22-03-2017 om 12:32

  Rinske, als het de komende dagen warmer wordt, zal ik een video maken van de voorjaarskontrole in de TBH. Het is vooral controle op moergoedheid en voervoorraad en daarnaast overtollig voerramen vervangen door nieuwe latten tegen het broednest aan.

 • patrick

  01-04-2017 om 15:25

  hallo ben,

  Een klein vraagje, ik heb sinds kort mijn eerste bijenvolkje dat staat ook op 1 broedbak, vanaf wanneer geef je een 2 de broedbak bij en waar plaats je deze dan? Best boven of onder de eerste bak, daar de meningen verschillend zijn weet ik het niet zo goed

  mvg patrick

 • Ben de blogger

  01-04-2017 om 18:13

  Patrick, als je de 2e bak onder plaatst, kun je niet te vroeg zijn. De bijen gebruiken die bak als ze eraan toe zijn. Indien nagenoeg alle ramen bezet zijn in je huidige BK, dan zou ik wel een HK plaatsen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.