03-12-2017

Oxaal klaar maken en druppelen

De afgelopen drie dagen kon er geoxaald worden. Vandaag (zondag 3 december) lijkt het beter weer (8 graden) om te sublimeren. Met 8 graden komt de tros weer los en dringt de damp door tot het midden in de tros. In deze video laat ik het maken van de suikerwateroxaalzuuroplossing zien en het aansluitend behandelen van een viertal volken. 

De volken zitten er redelijk goed bij tot op heden. Van enige tientallen volken heb ik twee zwakke volken, die op dezelfde stand stonden, samengevoegd door de kasten gewoon op elkaar te plaatsen. Beide volken bezetten 3 straatjes op ongeveer dezelfde plaats in de broedkamer. 1 kast was helaas niet meer bezet. Later zal ik de oorzaak proberen te achterhalen. Voor nu heb ik volstaan met het afsluiten van de kast. 

De eerste volken heb ik op donderdag al behandeld met oxaal. Bij sommige zie je een extreme mijtenval op de 2e en 3e ochtend, bij anderen is de toename zeer gering. Die laatste groep heeft blijkbaar weinig mijten. In de eerste week valt ongeveer 50% van de aanwezige mijten, in de vier daaropvolgende weken valt de overige 45%.  Vijf procent blijft in de volken achter en houdt ons imkers volgend jaar weer van de straat. 

Vele imkers stellen vragen over de houdbaarheid van o.a. Hive Clean. Er staan twee verschillende termijnen op de fles, namelijk een THT datum voor de ongeopende fles en vervolgens zowel in het Duits als in het Nederlands de tekst 'tenminste 6 maanden houdbaar NA OPENING'. Klik op onderstaande foto's. Een fles geopend in december 2017 is dus niet meer bruikbaar in augustus 2018! Het spul wordt namelijk langzaam giftig voor de bijen! Zelf vervaardigde oxaalzuur kun je na gebruik ook beter weg gooien. 

 

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt.

Deel dit bericht

Reacties

  • jannes

    03-12-2017 om 14:47

    Je maakt een grote fles met oxaaloplossing. Ik principe behandel je toch maar 1 keer. Heb je zoveel volken of kun je het bewaren in de fles toch volgens jaar. Ik kan mij anders ook voorstellen dat een mengsel maakt van 300 of 150 enz. ipv 600

  • Ben de blogger

    03-12-2017 om 15:13

    Jannes, je mag inderdaad maar eenmalig druppelen. Met 1 liter kan ik ongeveer 30 volken behandelen, dus moet ik komende week nog een fles aanmaken. Veel volken dus..... ;-).
    Met 300/300/17,5 gram of 150/150/8,75 gram kun je inderdaad ook kleinere mengsels van respectievelijk 0,5 liter en 0,25 liter aanmaken. Maar dan moet je wel een 0,01 gram nauwkeurige weegschaal kopen. Die zie je bij in de video (mini digital scale).

  • Theo

    03-12-2017 om 21:35

    Gisteren 2/12 oxaalzuur druppelen. Koud weer plm 3 gr onder nul. Prima dus voor deze anti-varroa klus. Bij alle 6 de kunststofkasten vlogen de bijen ondanks de kou wel erg vervelend op. De volken op 2 broedbakken waren het ergst bij het oxalen van de onderste bak. Mijn conclusie is dat de bijen in kunststof losser in de tros zitten dan in hout omdat kunststof beter isoleert. Wat is jouw ervaring Ben?

  • Ben de blogger

    04-12-2017 om 08:11

    Theo, inderdaad isoleren polystyreenkasten beter en zitten de bijen losser op de tros in deze kasten dan bij houten kasten. Gisteren was overigens in vergelijking met de drie dagen ervoor warmer. Vooral de nachttemperatuur is belangrijk. Ik zal deze week een blogbericht wijden aan de andere verschillen tussen hout en polystyreen.

  • Stefan Waanders

    04-12-2017 om 12:30

    Mijn volk zit op twee broedkasten. Volstaat oxaalbehandeling via de bovenste bak? Of moet de onderste bak ook behandeld worden.

  • Ben de blogger

    04-12-2017 om 12:48

    Stefan, indien je bovenin de straatjes goed kunt zien, kun je van boven af behandelen. Maar zitten ze dieper om de straatjes te kunnen zien en te kunnen tellen, dan zal je moeten kiepen. De komende dagen is het overigens echt te warm om te druppelen. Wachten op lichte vorst in de nacht!

  • Marcella

    04-12-2017 om 13:54

    Hallo Ben, veel dank voor je informatieve blog. N.a.v. je laatste post heb ik twee vragen:
    1. Je zegt dat je twee volken verenigt door ze op elkaar te zetten. Kun je dat s.v.p. toelichten? Hoe doe je dat als beide volken op twee broedkamers (in spaarkasten) zitten?
    2. In de gebruiksaanwijzing van de oxaaloplossing die ik gebruik (Oxalsäuredihydrat-Lösung 3,5%) wordt gesteld dat de buitentemperatuur bij het druppelen minstens 3 graden C hoort te zijn. Hier in de Hunsrück, waar ik woon, schommelt het de laatste en komende tijd tussen de -1 en 2 graden, met erg kleine verschillen tussen de nacht- en dagtemperatuur. Later deze week wordt het nog kouder (-5 tot -2 graden). Denk je dat de werking van de oxaaloplossing veel zwakker wordt als ik nu ga druppelen (geen 3 graden boven nul, maar rond het vriespunt)?
    Hartelijk dank alvast voor je reactie!

  • Ben de blogger

    04-12-2017 om 14:13

    Marcella, ik heb het geluk om hoofdzakelijk met Dadant US kasten te werken (Einraumbeuten). Maar met spaarkasten is het moeilijker. Je moet namelijk zeker weten dat de broednesten met elkaar in contact komen. Je moet dus kijken waar de wintertros zit, is die bij 1 van de 2 kasten van bovenaf te zien, dan kun je daar de andere bak bovenop zetten. Maar dan moet je nog wel weten of de bijen in die 2e kast boven of onder zitten en dan 1 lege bak wegnemen. Je gaat verenigen omdat de volken zwak zijn, dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk ook wel in de bovenste of onderste bak zitten, althans zeker bij 1 van de 2 volken. Voer het samenvoegen vooral uit op een warmere dag (8 graden) want dan kunnen opvliegende bijen hun huis weer terug vinden.
    2. De adviestemperaturen verschillen per land. Oostenrijk houdt het op minimaal 3 graden en in Duitsland zeggen Pia Aumeijer en Dr. Liebig dat het tussen -5 en +5 moet zijn. Je kunt het dus prima druppelen tussen -1 en +2 maar zorg dat je de oplossing bij de toediening handwarm kunt houden, zodat de bijen aan de buitenkant van de tros niet onderkoeld raken van een (te) koude oplossing.
    Ik doe de oplossing in een honingpot en zet die au-bien-mari in warm water, dan blijft de temperatuur een tijdje op peil. Na gebruik oplossing weg gooien.

  • sjaak

    04-12-2017 om 18:29

    Ben, hoe lang kun je aangemaakt oxaalzuur bewaren? Dus hoe lang blijft het werkzaam ?

  • Ben de blogger

    04-12-2017 om 18:38

    Sjaak, ongeveer 6 maanden in de koelkast. Er ontstaat HMF in de oplossing en deze is licht giftig voor de bijen. Maar ik zou het gelijk weg gooien. Dat spul moet je niet in de koelkast willen hebben.

  • Erik

    04-12-2017 om 22:01

    Dag Ben,
    Ik werk met spaarkasten met 2 broedbakken. Ik lees dat je de onderste bak ook moet druppelen als je de straatjes van bovenaf niet kunt zien. Nu vraag ik me af hoe je moet doseren. Ik lees dat het totale volk maximaal 50ml mag hebben. Dat zijn dan 10 straatjes van 5ml. Als je bijvoorbeeld in de bovenbak 8 straatje hebt en en onder nog 6, moet je dan 3,5 ml per straatje druppelen?

  • Ben de blogger

    06-12-2017 om 11:18

    Erik, je moet met name op de bijen in de straatjes druppelen. Indien je ze boven niet ziet, kiep de bovenste bak en zie je de wintertros in de onderbak. Die sluit uiteraard precies aan met de straatjes in de bovenbak. Maar mocht jij toch een verschil in aantal straatjes zien, dan neem je het hoogste aantal straatjes (in jouw voorbeeld 8) en dan druppel je op de bijen uitsluitend in de onderbak 8 * 5 = 40 ml oxaalzuur. De bijen zorgen wel voor de verspreiding over alle bijen in boven- en onderbak. Succes!

  • Ina ter Haar

    14-12-2017 om 17:18

    Ik lees, dat je bij een verlaten kast de kast hebt afgesloten.
    Helaas heb ik nu voor het eerst ook 2 kasten die verlaten zijn.
    Ze zijn ingewinterd met 14 kg voer. Wat doe ik met deze kasten/ramen?

  • Ben de blogger

    14-12-2017 om 17:54

    Ina, indien ik nog 100 tot 200 bijen aantref in de kast, dan probeer ik via de spoelmethode toch nog de mijtbesmetting vast te stellen. Ik wil graag de doodsoorzaak achterhalen. De ramen waarin geen of nog een beetje wintervoer zit, smelt ik in de stoomwassmelter om de was terug te winnen. De echt volle ramen gooi ik in de afvalcontainer, want voor 60'eurocent per kilo suiker wil ik geen risico lopen.

  • Jonas

    17-12-2017 om 14:00

    Dag Ben. Leuke en informatieve blog, bedankt ! Ik heb nu sinds deze zomer 1 kast staan en heb nog een een bus hive clean staan die praktisch vol is. Kan ik dit dan ook gebruiken als winterbehandeling? Ik heb mij laten vertellen dat de oxaal oplossing efficiënter en beter is dan hiveclean omdat de verhoudingen kleiner zijn bij hive clean?

  • Ben de blogger

    17-12-2017 om 18:00

    Jonas, geopende flessen hive clean zijn daarna beperkt houdbaar, namelijk 6 maanden. Zelfgemaakte oxaaloplossing bevat inderdaad meer oxaal.

  • Anoniem

    19-12-2017 om 14:45

    Stel dat er na vier weken nog teveel mijten vallen na oxaal druppelen, kan dan verder gegaan worden met oxaal verdampen? Of is dat niet aan te bevelen?

  • Ben de blogger

    19-12-2017 om 15:30

    Anoniem, ik zou het zeker niet doen. Het is vechten tegen de windmolens. Bovendien mogen die laatste mijten best blijven leven, je bent met herhaald bestrijden alleen maar bezig sterkere mijten te selecteren.
    Bovendien blijft de mijtenval zeker 5 weken verhoogd. Daarna valt het aantal terug naar natuurlijke waarden.

  • Roswitha

    09-08-2018 om 15:18

    Hoi Ben,
    Zou het restant Hive Clean in gevroren wel langer houdbaar zijn? Ik heb wat ik over in een ijsblokjes verdeler gedaan en in de diepvries bewaard. Ik denk/hoop dat het de houdbaarheid verlengd. Zijn hier ervaringen mee?

  • Ben de blogger

    10-08-2018 om 09:00

    Roswitha, het middel is net nieuw, dus geen ervaring. Eerst zou de werkzaamheid na invriezen en 12 maanden bewaren in een lab getest moeten worden, maar wie test dit?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.