Oxaalzuur druppelen?
Reacties
-
Anoniem
27-11-2017 om 12:23Ben, kan je nog iets meer vertellen over de winterbehandeling met Hive Clean. Daar is vrijwel niets over te vinden op internet. Dank
-
Ben de blogger
27-11-2017 om 12:59Anoniem, als zomerbehandeling moet je i.v.m. het aanwezige broed de volken 3 x behandelen met Hive Clean, echter in december hebben de volken geen broed meer en volstaat 1 behandeling. Je spuit de inhoud van de fles op de zichtbare bijenstraten door de fles een keer heen en weer te halen, hiermee geef je ongeveer 5 ml per straatje. Je past deze behandeling eenmalig toe.
In Hive Clean zit ook oxaalzuur, dus de werking berust op hetzelfde principe als oxaalzuur. De mijten krijgen het middel via de voetnapjes binnen en gaan uiteindelijk dood, terwijl de bijen extra poetsgedrag gaan vertonen. -
annet
27-11-2017 om 13:20Ben, ik heb gehoord dat je voor de oxaalzuur oplossing gedemineraliseerd water moet nemen. Klopt dat?
-
Ben de blogger
27-11-2017 om 13:21Annet, klopt als je thuis te hard kraanwater hebt. Veel kalk in het water maakt de oplossing iets minder zuur...
-
Marjo
27-11-2017 om 13:42Hoi Ben,
Mijn volk had een erg grote besmetting en is twee weken geleden al een keer behandeld met oxaalzuur door een collega. Nu is de mijtenal nog steeds flink en het volk lijkt zwak(bv ook veel pootjes en vleugels op de varoalade). Volgende week worden alle kasten op de bijenstal gezamenlijk behandeld. Is het verstandig om mijn volk mee te laten behandelen of kan ik beter even wachten en eind december nog een keertje druppelen met oxaalzuur, zodat het volk nog kan herstellen van de recente behandeling? -
Ben de blogger
27-11-2017 om 13:56Marjo,
Het was niet zo verstandig het volk reeds twee weken geleden te laten behandelen, want het had waarschijnlijk toen nog broed. Je had beter kunnen wachten tot begin december. De winterbehandeling werkt namelijk niet levensreddend, maar preventief. Het maakt het volk schoon voor het voorjaar, maar als het al 'doodziek' is, dan wordt het niet beter van het oxaal in de winter.
Tweede reden waarom het niet zo verstandig was, is het feit dat je een volk niet twee keer mag behandelen met een suikerwateroplossing met oxaal. Sublimeren mag wel meerdere keren. Met twee keer druppelen gaan er honderden bijen dood of wordt hun levensduur bekort. Conclusie: deze winter dit volk niet meer behandelen en hopen op een goede afloop. -
Jos Hillen
27-11-2017 om 14:41Ik zou toch oppassen met Hive Clean. Het bevat wel oxaalzuur maar een lager percentage. Deze zomer heb ik het bij afleggers toegepast, 3 maal zoals op de verpakking. Er vielen wel mijten maar toen ik na afloop van de behandelingen een verdamping van oxaalzuur toepaste bleek ik de mijten nog lang niet allemaal had. Als eenmalige winterbehandeling is het mijns inziens niet voldoende betrouwbaar.
-
Rob W. le Mair
27-11-2017 om 15:47Marjo.
Je kunt i.p.v. een tweede keer te druppelen het volk nog wel een oxaalzuur sublimeer behandeling geven. Overleg wel eerst even met Ben Som de Cerff hierover. Je moet er wel de spullen voor hebben en het vereist nogal stringente veiligheidsmaatregelen.
Rob . -
Ben de blogger
27-11-2017 om 16:00Jos, er zou door een bijeninstituut of op een hogeschool eens onderzoek naar de geadviseerde interval van zes dagen bij de zomerbehandeling van hive clean moeten plaats vinden. Mij lijkt die te lang. De mijten met dochter kunnen in die zes dagen weer instappen. Overigens hoeveel dagen na je laatste hive clean behandeling heb je gesublimeerd.
Rob, het kan inderdaad niet direct kwaad om nogmaals te sublimeren, maar dit volk is waarschijnlijk al behoorlijk ziek van de mijten en virussen. Dus of het helpt? -
Huub
27-11-2017 om 17:07Hallo Ben, hoeveel cl mengsel oxaalzuur met suiker druppel je dan per straatje Dadant?
-
Dirk
27-11-2017 om 19:03Ben,
Waarom voegen we daar steeds suiker aan toe? Meer suiker = meer oxaalzuur oraal innemen.
Onlangs nog een studie gelezen, waarin stond dat de zuurinname beperkt moet worden gehouden omdat het de levensverwachting van de bijen aantoonbaar verkort . "Effects of oxalic acid on Apis mellifera" (Rademacher et al - juli 2017)
Dirk -
Jos Hillen
28-11-2017 om 10:18Ben, er wordt beweerd dat hive clean langer werkt, Het zou zoals het druppelen in de winter een langer effect hebben (omdat het aan de bijen blijft kleven?) Ik heb één week na de laatste bedruppeling gesublimeerd. En in de 10 volken waar ik dit toegepast had (augustus) vielen er nog vele mijten. Met hive clean alleen kan je de mijten niet voldoende onder controle houden is het standpunt van een bevriende imker en ik heb de indruk dat hij het bij het rechte eind heeft. Zeker voor éénmalige winterbehandeling zou ik ik er mij niet op verlaten.
-
Ben de blogger
28-11-2017 om 10:46Jos, ik heb vorig jaar tijdens en na het oxalen 15 bijenvolken gevolgd v.w.b. de mijtenval. Na 1 week was 53,4% van de mijten gevallen, in de 2e week viel 26% van de mijten, in de 3e week 12,2%, in de 4e week 4,2% en in week 5 4,0%. Daarna was de mijtenval verwaarloosbaar gering. Dus na 1 week was de helft van de mijten gevallen. Die andere helft heeft nog 4 weken nodig gehad om te verdwijnen. Er vallen dus 5 weken extra veel mijten gerelateerd aan de behandeling. Dit geldt ook voor Hive Clean. Indien jij 1 week na de laatste oxaalbehandeling of hive clean behandeling gaat sublimeren, en er vallen dan nog mijten, dan mag je daar helemaal geen conclusie aan verbinden t.a.v. de werking van oxaalzuur of hive clean druppelen.
Ik heb mijn 4 TBH's al 5 jaar uitsluitend behandeld met Hive Clean. Dat zijn dus 20 enkelvoudige overwinteringen. In al die jaren is er 1 TBH-volk dood gegaan in de winter, daar bleek overigens een muis in de kast gezeten te hebben die winter. Ik wil en mag hieruit niet de conclusie trekken dat Hive Clean goed werkt. Overigens geef ik de TBH's uitsluitend een zomerbehandeling.
Heb je de wetenschappelijke studie gelezen m.b.t. de effectiviteit van Hive Clean, die ik ergens in een BLOG-bericht gepost heb? Effectiviteit is bijna 90%. -
Jos Hillen
28-11-2017 om 12:41Ben, de kastjes die ik behandel heb waren minipluskastjes (3 op elkaar na het verenigen).
Ik heb ze telkens 10 ml gegeven in het middelste bakje, dus tussen het broed. Hier heeft het niet goed gewerkt. Ik heb trouwens een paar weken later nog eens oxaalzuur gesublimeerd en nog steeds vielen er te veel mijten. Heb ik het niet goed toegepast of wat is de oorzaak, ik weet het niet.
Ik ga het zeker nog eens opnieuw proberen.
Maar de vraag was of het geschikt is als eenmalige winterbehandeling en dan denk dat dat niet zo is. Enkel een zelfgemaakte oplossing of Bienenwohl (http://docplayer.org/29050145-Chemische-zusammensetzung-danys-bienenwohl.html) komt dan in vraag. De inhoud van Hive Clean is trouwens nergens te vinden, maar het bevat waarschijnlijk minder oxaalzuur dan de twee voorgaande. Nu, we gebruiken er minder van bij een zomerbehandeling (10 tot 20 ml) dus zeker weten doe ik dat ook niet. -
Ben de blogger
28-11-2017 om 12:51Jos, die mijten zijn gewoon slimme meiden. Ze verstoppen zich gewoon in het broed en dan krijgen we ze niet te pakken. Overigens behandel ik in de winter ook gewoon met het goedkope en goed werkende oxaalzuur in suikerwater opgelost. Dat kun je namelijk goed doseren. De TBH's behandel ik niet, de volken met een geringe mijtenval behandel ik ook niet meer in de winter.
-
Bart
28-11-2017 om 15:58Hallo Ben,
meteen 's ochtends mee aan de slag of aan het eind van de dag? -
Kees
28-11-2017 om 16:43Het door Dirk genoemde artikel "Effects of oxalic acid on Apis mellifera" (Rademacher et al - juli 2017)" gelezen. Zogenaamde 'lethal' dodelijk effect wordt slechts na max 72 uur gemeten; van extern druppelen van 175 microgram/bij (=3.5% w/v oxaalzuur oplossing in suikerwater 1:1) gaat minder dan 5 % van de bijen dood; prima. Maar "Longevity ..." geeft aan dat meer dan 95 % van de bijen in deze labtest de 15 dagen niet overleven bij het extern druppelen van 3.5 % oplossing? Proefbijen erg jong (5d.) en geen winterbijen ? (proef in aug/sept). Nog daargelaten de negatieve effecten van oraal opname door bijen van de oxaalzuur in suikerwater oplossing (55 % bijen dood binnen 72 uur bij opname van 100 microgram oplossing). Dit artikel roept grote vraagtekens bij mij op.
-
Henk
28-11-2017 om 17:24Hallo Ben, als een volk op 1,5 of 2 bakken zit moet ik dan in beide bakken druppelen of volstaat alleen in de bovenbak?
-
Ben de blogger
28-11-2017 om 17:35Huub, 6 ml per bezette straat.
Dirk, alle bijeninstituten adviseren de winterbehandeling obv een oxaalzuursuikerwater, maar wel eenmalig. De genoemde proef is uitgevoerd op net geboren bijen. Niet erg relevant voor de december behandeling.
Suikerwater hecht beter op het harenkleed van de bijen en werkt zo veel langer door.
Bart, druppel vooral op een dag bij 4 tot 6 graden', dan kun je de hele dag druppelen.
Henk, als de bijen in de straatjes van de bovenbak goed zichtbaar zijn, dan kun je volstaan met het druppelen van de bovenbak, maar vaak zitten de bijen bij twee bakken vaak dieper weg en moet je wel kiepen en dan uitsluitend in de onderste BK druppelen. -
Gérard Slenders
29-11-2017 om 10:16Hallo Ben, is er een aangepaste druppelmethode voor de top bar hive, gezien in deze kast geen straatjes te zien zijn.
-
Ben de blogger
29-11-2017 om 10:20Gerard, ik druppel mijn 4 TBH's uitsluitend in de zomer, want de toplatten zitten nu dicht gekit met propolis en die hermetische afsluiting wil ik niet meer verbreken. Je kunt overwegen om te sublimeren, maar ik doe het dus niet en heb in 5 jaar slechts 1 x een TBH-volk verloren in de winter (vanwege een muis in de kast).
-
Bianca
30-11-2017 om 07:00Dag Ben, geeft hef losmaken van de BK’s bij 2 BK’s niet teveel onrust? Vliegt de wintertros niet op?
-
Ben de blogger
30-11-2017 om 08:05Bianca, als je rustig werkt en het eenzijdig (achterkant) liften van de kast doet bij een temperatuur onder de vijf graden zal er nauwelijks een bij opvliegen. Voor de zekerheid kun je wel beter je kap opzetten. Vooral rustig, langzaam en voorzichtig werken.
-
kees
02-12-2017 om 11:40dag Ben,
Vandaag mijn 2 kastjes geoxaald. Buitentemp + 2 C. Allebei 6 straatjes, 36 ml 3,5% oxaalzuur gedruppeld. Maar wat een verschil tussen de Buckfast en de Zutphensche "wilde" bij. De Buckfast bleef rustig op de raat zitten, de Zutphense bijen vlogen me, ook bij deze lage temp, direct aan. We zien nu wel hoe ze de winter doorkomen. -
Diana
02-12-2017 om 15:08Beste Ben,
Ik heb vandaag oxaalzuur gedruppeld en trof tot mijn verrassing 2 volken met nog maar 3 straten. Is het verstandig om alsnog deze 2 volkjes te verenigen?
Vriendelijke groet,
Diana -
Ben de blogger
02-12-2017 om 15:53Diana, overkwam mij ook gisteren. Aangezien beide volkjes ongeveer op dezelfde raampjes zaten, heb ik de twee bakken zo boven op elkaar gezet. Ze voegen zich dan wel weer bij elkaar tot 1 volk de komende dagen.
-
Gerard Boswinkel
02-12-2017 om 16:54Hoi Ben,
Vanochtend ook oxaalzuur gedruppeld. Al mijn zagen er fantastisch uit Bij de meeste volken heb ik 50 ml gedruppeld omdat ze bij -2°C de hele spaarkast broedkamer bezet hielden. Ook de zesramers zagen er prima uit. Varroalades geplaatst om te kijken hoeveel mijten er ongeveer gaan vallen
Imkersgroet,
Gerard
Ik heb inmiddels 70% van de volken behandeld. Ziet er wel goed uit tot op heden. 1 volk verlaten, mogelijk K probleem. Groet terug Ben
-
Cock Hoogeduin
03-12-2017 om 13:45Wie heeft in de winterbehandeling BeeVital gebruik ipv Oxaalzuur wat is je ervaring?
Cock, ik heb even gewacht op andere reacties, maar die blijven uit. Ik heb het andere jaren wel gebruikt als winterbehandeling in mijn miniplus volkjes en volgens mij werkt het goed. De dosering is vanuit de fles natuurlijk onnauwkeurig. Groet, Ben de blogger -
Hans de Boer
03-12-2017 om 15:28Hallo Ben,
Ik heb zondagmiddag een poging tot oxaalzuurbehandeling gedaan, maar ben onverrichterzake weer opgehouden. Ik heb al het hele jaar een supergroot volk dat er gezond uitziet. Toen ik de deksel openmaakte had ik in de bovenste kast een tros van ca. 3 a 4 straatjes bijen, die rustig bleven zitten wapperen met de vleugeltjes. Toen ik deze kast optilde om de onderste te bekijken werd ik verrast door zeer actieve bijen en een massale aanval. Ik heb de kast acuut weer gesloten en ben er mee opgehouden. Ik heb een kunststof kast die zeer goed isoleert, zou het nog niet koud genoeg zijn?
Wat adviseer je? Wachten op echte vorst of de hele behandeling overslaan?
PS. Ik heb nog steeds maar 1 volk, afstammend van het cursusvolk 2015
groeten,
Hans -
Ben de blogger
03-12-2017 om 15:39Hans, indien de straatjes bovenin zichtbaar zijn, zou je daar direct op kunnen druppelen. Maar met een houten dekplank en 2 broedkamers weet je dan niet exact hoeveel straatjes er onderin zitten. Met plexiglas of folie had je het aantal straatjes al eerder kunnen monitoren.
Ik zou zodra de temperatuur weer gaat dalen toch de oxaalbehandeling uitvoeren. Kap opzetten en vooral voorzichtig en rustig de bovenste bak iets naar je toetrekken en kiepen en dan druppelen. -
jantje
06-12-2017 om 16:24ik ben zo blij met mijn verdamper, geen bakken te openen in de winter, supereenvoudig te gebruiken en zo duur is het niet, dus ik raad het iedereen aan.
Jantje, misschien leuk om je ervaringen eens op te schrijven en in te dienen bij de redactie van Bijenhouden? Groet Ben -
Anoniem
07-01-2018 om 23:18Hoi Ben, 2 vraagjes: kan ik nu nog oxaalzuur druppelen? Temp snachts 2 en overdag 5 a 6 gr
Kan ik de kasten nu met deze temp. verzetten?
Groetjes -
Ben de blogger
08-01-2018 om 08:17Anoniem, dat zou net op de valreep nog kunnen. Doe het nu, anders zit er zeker broed in de volken, waarin de mijten zich kunnen verstoppen. De temperatuur van -2 tot + 6 overdag is prima.
Juist nu kun je kasten verplaatsen, de weersvoorspelling geeft aan dat het de komende 10 dagen nog tamelijk fris blijft.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.