27-11-2018

Oxalen van een dieper zittende wintertros

Als demo heb ik vanmiddag 3 volken gedruppeld met een oxaalzuur suikerwateroplossing, waarbij het eerste volk in een spaarkast met twee broedkamers zit. Aangezien het volk door het plexiglas niet te zien was, moest het deels of helemaal in de onderste broedkamer zitten. Hoe kom je daar bij? Eigenlijk gewoon door de bovenste broedkamer te kiepen wanneer je boven geen bijen ziet. 

Wanneer je dit eerder gedaan hebt, is het vrij eenvoudig. Je krikt de twee BK's via de achterkant helemaal los en je trekt dan de bak 2 tot 3 cm naar je toe, terwijl je naast de kast staat. Nu heb je aan de voorkant een solide kantelpunt en kun je de achterkant verder omhoog kiepen om te druppelen. De voorkant van de bovenste BK blijft dus rusten op de onderste BK!! Kijk maar naar deze video:

Vanwege de suikerwateroplossing zal een klein deel van het suikerwater in de honingmagen terecht komen. Dat is bij een eenmalige behandeling nog niet schadelijk, maar dat zou het wel zijn bij een tweede behandeling. Dus nooit twee keer druppelen!

De 4 komende weken zal ik de gedwongen mijtenval bij dit volk volgen, zodat we uitgaande van een effectiviteit van 90% kunnen nagaan hoeveel mijten er in dit volk zaten. De helft van de mijten valt al in de eerste week. 

De natuurlijke mijtenval was 26 in de eerste helft van november, in de tweede helft tot vandaag vielen er minder mijten namelijk 13 mijten per dag. Volgens officieuze richtlijnen staat 1 mijt per dag gelijk aan 500 mijten in het volk. Op basis van eigen waarnemingen denk ik meer aan 100 tot 200 mijten per aantal gevallen mijten per dag. We gaan het zien!

Volgens mij is het weekend van 8 december de beste timing, mits het koud genoeg is, om te druppelen. Stabiel kouder weer is het beste om de oxaalkristallen goed te verdelen in de wintertros.

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

Deel dit bericht

Reacties

  • Susanne Ramselaar

    28-11-2018 om 11:38

    Gebruik je gedeminiraliseerd water, Ben?

    Susanne, zou ik vanwege het harde water hier eigenlijk wel moeten doen. Maar gisteren heb ik leidingwater gebruikt. Groet, Ben

  • Marieke

    28-11-2018 om 16:13

    gisteren met vriendin 6 kasten behandeld. Het is hier in het Noorden nu lang genoeg koud.3 van haar 3 van mij. 6 segenbergers op 2 standen. 3 keurig op wintertros ( die van mij). 3 nog druk in de weer... Enige verschil die op tros stonden op 2 bakken. De drukke volken op 1 bak. Zou dit een temperatuurverschil verklaren...

  • Fred Van hoof

    28-11-2018 om 17:15

    Ik ga mijn bijen later oxalen omdat de kans dan groot is dat de bijen dan wel hoog in de kast zitten. 8 december is het drie weken geleden dat hier vorst is geweest,dat is volgens mij ook oke. Gr Fred


    Fred, de locatie van de wintertros is stabiel. Groet, Ben

  • Ferry

    28-11-2018 om 18:55

    Hi Ben
    Wat als de bal bijen russen beide BK’s in zit?
    Half in allebei zeg maar. Vg Ferry

    Ferry, des te beter. Dan kun je mooi midden in de wintertros druppelen in de onderste BK. Dan verspreidt het oxaal zich vanzelf goed in de wintertros. Groet, Ben

  • Liesbeth

    28-11-2018 om 20:05

    Bedankt, super duidelijk.

  • Jaap Doornweerd

    28-11-2018 om 22:41

    Ben,het kan aan mij of mijn computer liggen maar het geluid is erg zacht.


    Jaap, dit keer ligt het aan je computer ;-). Groet, Ben

  • Margriet

    28-11-2018 om 23:31

    Ben, is dit niet een mooie gelegenheid om van het eerste volk de bovenste broedkamer weg te halen?
    Ik overweeg om dat zelf te doen bij 2 volken die vanaf sep/okt enorm zijn gekrompen en ook onderin de kast zitten. Dat zie ik aan de mul op de schuiflade, bovenin is geen bij te zien.
    Bij de volken die in 1 HK en 1 BK zitten haal ik begin maart de honingkamer eronderuit.


    Margriet, ik ga dat zeker niet doen, want het meeste voer zit in de bovenste BK, dus boven de wintertros. Dus als ik jou was zou ik nu ook niets veranderen. Laat ze maar tot 1 maart met rust. Groet, Ben

  • Gait

    29-11-2018 om 09:30

    Prima info Ben; bedankt.

  • Bouke

    29-11-2018 om 14:49

    Dag Ben. Bij segebergers is het niet mogelijk om de bovenste broedkamer naar achteren te schuiven. Heb je daar ook ervaring mee?

    Bouke, ja tijdens de basiscursus heb ik wel eens een Segeberger bovenbak gekiept voor de controle op belegde doppen aan de onderkant van de ramen. Dus het gaat wel, maar wel lastiger. Je moet de bak dan eerst iets over dat randje zetten (5 cm naar voren tillen) en dan pas kiepen.

  • Kris

    01-12-2018 om 10:47

    Beste Ben,
    Gisteren vlogen de bijen hier in de Liemers (waar het ook echt heeft gevroren) en kwamen met stuifmeel binnen. Dan lijkt het erop alsof er nog broed in de kast zit. Nu vraag ik me af. Kan ik ook na 8 december bij lage temperaturen oxalen of beter nog een volgende vorst afwachten en een paar weken daarna oxalen.
    Alvast dank voor je antwoord!


    Kris, ik denk dat de bijen hun speurzin nooit verliezen, dus zodra er in de buurt stuifmeel beschikbaar is, wordt het wel gehaald, broed of geen broed. Een betere indicatie voor broed zijn de licht gekleurde (jonge) mijten op de schuiflade. Toch zou ik gewoon ergens tussen 8 en 21 december eenmalig behandelen, want na de 21e zal er zeker weer permanent een klein broednestje aanwezig zijn. Groet, Ben

  • karin

    01-12-2018 om 12:18

    Hoi Ben,
    ik behandel de grote kasten met verdamping, maar heb ook een paar volkjes op 3 hoogseltjes min plus. Kan ik voor de winterbehandeling volgende week daar varromed gebruiken of is dat in de winter minder goed dan zuiver oxaal?


    Karin, volgens de producent is VarroMed ook geschikt voor de late herfst- en winterbehandeling. Dus gewoon doen net als vroeger met hive clean. Pas wel op: volgens de producent is de inhoud na opening nog maar 1 maand houdbaar. Ik vind dit extreem kort voor een verpakking van 500 cc. Bij Hive Clean was dit 9 maanden.... groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.