12-04-2017

Paarden- en pinksterbloemenpracht

De onbemeste weilanden kleuren lilapaars van de pinksterbloemen afgewisseld met gele weilanden met paardenbloemen. Dit soort weilanden worden echter steeds schaarser. Gelukkig zijn er steeds meer SKAL- en DEMETER gecertificeerde boeren, die inzien dat boeren en natuurbeheer hand in hand kunnen gaan.

 

Het zou op dit moment in deze weilanden kunnen zoemen van de insecten, echter het weer werkt nog niet echt mee. Deze foto's zijn vanmiddag gemaakt op landgoed Hagenbeek te Barchem, gemeente Lochem. Het is een onlangs ontwikkeld landgoed, dat een mooie dracht biedt aan mijn bijenvolken.  

Vooral de paardenbloem heeft hogere temperaturen nodig om te honingen. De Pinksterbloem is de waardplant voor het Oranjetipje. Nog even en we kunnen ook van deze vlinder genieten. Afgelopen zondag kwam er heel veel nectar en stuifmeel binnen. Dat wordt in de drie dagen daarna verwerkt tot ingedikte honing. Je ziet de dikte van raten in de honingkamer groeien. Wil je mee genieten van de groei van de afgelopen 10 dagen in een spaarkastvolk, kijk dan naar de onderstaande video:

De ontwikkeling in de volken gaat ondanks de kou gewoon door. De enorme plakken broed lopen uit en er worden wekelijks duizenden jonge bijen geboren. Houd daarom de voedselvoorraden in de gaten, vooral als de kou langer aan houdt.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Marcel

    12-04-2017 om 17:04

    Beste Ben,
    Deze volken zijn al een stuk verder in ontwikkeling dan die van mij. Jouw volk al bijna een HK vol, hier de HK nog maar net in gebruik. Beetje jaloers

  • Martin

    12-04-2017 om 18:17

    Hoi Ben, Ik zag bij jou uitgebouwde honingkamer raad met darren raad ! Is dat nog nadelig voor de bijen om honing in op te slaan (moeilijker om nectar in in te dikken) Of is dat geen probleem voor de bijen ?

  • Ben de blogger

    12-04-2017 om 21:09

    Martin, de bijen zullen de darrenraat als laatste gebruiken voor de opslag van honing. Maar als de andere cellen al gebruikt zijn, dan vullen ze deze darrencellen ook met goede honing. Deze honing is net zo droog of vochtige als de andere honing in werkstercellen. Maar ze houden ze dus alleen langer beschikbaar voor de moer vanwege de behoefte aan darren voor de bevruchting van jonge moeren in mei en juni. Weten die bijen veel dat de moer niet door het rooster kan...... Bijen kunnen veel communiceren, maar dit niet ;-)

  • Mario

    12-04-2017 om 21:56

    Hallo Ben,
    Heb je ook een darrenraam in de broedkamer om de varoamijt te bestrijden of werk je daar niet mee?

  • Erik

    12-04-2017 om 23:52

    Dag Ben,
    Ik werk met 2 broedkamers.
    Bij mijn controle zondag zie ik dat de onderste broedkamers nog helemaal leeg zijn (wel door mij geplaatst uitgebouwd klimraam, enkele wasramen en enkele lege vrijbouwramen) terwijl de bovenste broedkamers helemaal vol zijn (eitjes, broed, stuifmeel en veel nectar). De nectar vooral aan de zijkant, maar ook veel in het broednest. De honingkamers worden door de bijen in het geheel niet bezet. In de bovenste broedkamers heb ik bouwramen geplaatst. Deze zijn in enkele dagen helemaal uitgebouwd en worden al belegd.
    Wat kan de reden zijn dat de bijen weinig activiteit laten zien in de lege broedkamer en honingkamer, terwijl de bovenste broedkamer helemaal vol is. Ik zie dit bij alle 4 de kasten.
    Bedankt voor je reactie, Erik

  • Tomer

    13-04-2017 om 01:23

    Wegens gebrek aan uitgebouwde raten heb ik eind maart honingkamers volledig met kunstraat geplaatst. Wel al direct met een koninginnenrooster ertussen, om geen broed in de honingkamers te hebben en alle ramen te moeten afschudden bij het plaatsen van de rooster. Tot nu is er nog niet veel gebouwd in de honingkamers. Het is hier de laatste weken wel vrij droog geweest en weinig warme dagen, mss dat er gewoon niet zoveel dracht was?
    De komende 10 dagen wordt het koud en nat weer, heeft het dan zin dat de honingkamers erop blijven?

  • Ben de blogger

    13-04-2017 om 10:35

    Mario, ik doe een experiment met hoog hygiënische bijen en kleine cellen, ik wil de impact hiervan op de mijtenontwikkeling vaststellen, daarom geen bouwraam in sommige volken.
    Erik, het traditionele probleem van spaarkasten. Heb je uitgebouwde ramen in de HK's gebruikt en een moerrooster? deze combinatie trekt de bijen niet aan en bij een matige dracht vanwege kouder weer slaan ze dan de honing direct op rondom het broednest, zo lang daar ruimte is. Pas als alle ruimte om het broednest bezet is, gaan ze naar boven. Bij gebruik van kunstraat in de HK's eerst het moerrooster weglaten. Pas later leggen als je ziet dat ze de HK deels bezetten.
    Tomer, zie mijn antwoord aan Erik. Je kunt beter het moerrooster voorlopig even weghalen en de HK's wel laten staan.

  • Monique

    13-04-2017 om 17:11

    Vorige week vrijdag een bk onder mijn jonge volkje gezet, dat nog op 1 bk stond, om ruimte te geven. Leek me nodig gezien de volheid van de ramen, waarop ik al een belegde dop aantrof! Gebroken en daarbij flink gestoken (had mijn handige tornmesje niet bij mij en deed handschoen uit). Zweet brak mij uit…nog nul routine in dit imkerwerk. Laatste 4 ramen niet meer gecontroleerd, maar er waren vast nog meer belegde doppen, want: Dinsdagmiddag werd er heftig gegonsd rond zonnige middaguur en zaten er hele plakkaten bijen boven de vliegspleet. Moestuinvrijwilliger belde mij en werd gestoken, ze vertelde dat ze allemaal tegelijk naar binnen leken te willen. Een uitgelopen overtollige koningin? Ik trof ze later rustig aan, was koel en bewolkt toen. Het is nog steeds rustig…en koud voor controle. Maar even niks doen ? Jij breekt nog geen doppen omdat het nog te vroeg is dwz laat het ze uitvechten?

  • Ben de blogger

    13-04-2017 om 17:18

    Monique, waarom ook geen honingbak geplaatst? Die had er waarschijnlijk al twee weken geleden op gekund met het mooie weer. Dat geeft de bijen ruimte om hun honing boven op te slaan. Nu wordt je broednest ingeperkt door de honing en ontstaat er zwermdrift.
    Ik werk met zachtaardige en zwermtrage Buckfast bijen, ik weet dat die soms in mei zin krijgen om doppen te beleggen. Maar zeker niet alle volken.

  • Harry

    13-04-2017 om 21:13

    Hoi Monique, Ik wil toch ook nog even op je bericht reageren.
    Ben breekt volgens mij nog geen doppen omdat er geen te breken doppen zijn.
    Uit laten vechten werkt ook niet, want ze zullen onherroepelijk gaan zwermen als je de doppen laat zitten.

    Zat de belegde dop in het midden van het raam of aan de onderkant. Als het in het midden was dan kan het een poging tot een stille moerwisseling zijn geweest. In dat geval had je niet hoeven in te grijpen. Ben 'çorrect me if I am wrong'
    Harry, klopt helemaal. gr Ben

  • Tomer

    14-04-2017 om 01:15

    Vandaag snel de gesloten darrenraat op de bouwramen weggesneden bij 3 van de 4 volken. Niet ideaal weer ervoor, maar het wordt enkel nog kouder en natter volgende week, dus ik ben blij dat het gebeurd is.
    Ik merkte dat alle volken nu blijkbaar toch actief zijn in de honingkamers (4-5 ramen), dus ik ga de rooster laten zitten.

  • Ben de blogger

    14-04-2017 om 08:53

    Tomer, dat is vast gevolg van de dracht van zondag en de dagen erna. Drie dagen na het binnenhalen van de nectar moet het boven opgeslagen worden. Dat hebben ze dus toch gedaan.

  • Monique

    14-04-2017 om 11:39

    Ja het was stom van me Ben! Ik schroomde ook het bericht te plaatsen; door schade en schande word ik wijs en zal in vervolg sneller het moment pakken (het weer kan onverwacht snel omslaan) en beter georganiseerd zijn met mijn materialen. Dankzij jouw goede lessen en deze leerzame blog met de vele ervaringen van jou en je volgers blijf ik ‘bij’; merci !
    Harry; dank voor je reactie; dop zat inderdaad bijna in het midden. Ik zag veel larfjes, broed en jonge bijen maar geen eitjes. De koningin kon misschien door ruimtegebrek ook niet doorleggen terwijl ze nog wel ‘moergoed’ was? Nog veel te leren.

  • stefan

    21-04-2017 om 22:11

    hallo Ben,

    bij mij hetzelfde geval. ik had maar 1 uitgebouwde raam in de honingbak (broedkamerformaat) en de rest kunstraat. De bijen gaan niet naar boven. Zelf zag ik het niet zitten om de koninginnenrooster even weg te laten en heb een raam met broed naar boven gebracht. verstandig of onverstandig?

  • Ben de blogger

    21-04-2017 om 22:57

    Stefan, broed midden in de honingkamer hangen om de bijen naar boven te halen is een 'oude imkertruc'. Wetende dat de bijen altijd hun kroost zullen blijven verzorgen. Deze ingreep ondersteunt niet het natuurlijke gedrag vd bijen, het misbruikt de gewoonte van de bijen. Maar dit is mijn persoonlijke mening.
    Als je folie gebruikt, kun je zo zien of de bijen gaan bouwen in de honingkamer, zodra dat het geval is een beetje rook onder het folie, hk 10 cm liften en rooster plaatsen.
    Probeer in het voorjaar altijd uitgebouwde raat te gebruiken, zo niet dan geen moerrooster.

  • stefan

    23-04-2017 om 01:19

    Bedankt Ben

    ik stond al niet echt achter deze keuze. Zal er bij het volgende bezoek even verandering in brengen

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.