12-05-2017

Pigmentafwijking in ogen

Albinisme of partieel albinisme is een zeldzaam verschijnsel. Soms kom je iemand tegen met een witte lok in zijn of haar kapsel en denk je aan een behandeling in een kapsalon. Maar dit is een vorm van een pigmentafwijking, die zich ook uit in de huid van mensen. Dit verschijnsel ook wel aangeduid als Vitiligo komt ook voor bij darren en uit zich in de vorm van gele ogen. Gisteren kwam ik er enige tientallen tegen in een volk.

Ze zijn lichtovergevoelig en kunnen buiten niet goed zien. Volgens een forumbericht van oud-imker Piet de Jager draaien deze darren rondjes in de lucht omdat ze niet kunnen zien. Het is een recessief erfelijke eigenschap, die vanzelf weer verdwijnt, omdat deze darren niet meedoen aan de paringsvluchten.

 

 

 (klik op de foto's om te vergroten)

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    12-05-2017 om 12:40

    Ik heb vaak gelezen, dat dat een inteelt verschijnsel is, maar dat geloof ik wel. het is wel zo dat bij inteelt of lijnen teelt een recessieve eigenschap, vlugger optreed, als dat in de lijn aanwezig is.

  • Erik Maarsingh

    12-05-2017 om 16:36

    Bijzonder en interessant. Nooit eerder van gehoord. Wellicht kunnen ze in de kast worden ingezet voor hygiene-taken ;)

  • Jeroen Berg

    12-05-2017 om 17:33

    Ziet er heel bijzonder uit zeg, wat interessant dat dit bij bijen voorkomt!
    Jan, ik denk niet dat dit veel met inteelt te maken heeft, de darren ontstaan immers uit onbevruchte eitjes, dus met welke vaders de moer heeft gepaard is niet zo belangrijk. Werksters of koninginnen zullen de eigenschap niet hebben, doordat albino-darren geen moer zullen bevruchten. Of maak ik nu een denkfout?

    Reactie Ben: inderdaad zijn deze darren uitgesloten van de paringsdaad, gericht vliegen kunnen ze niet.

  • irja schierbeek

    12-05-2017 om 18:03

    Zou hetzelfde kunnen zijn als bij honden met de Merle-factor; als twee merle honden met elkaar worden gekruist krijg je homosygote merles, deze dieren hebben witte ogen en zijn vaak blind en doof en komen niet tot volwassenheid, zijn vaak steriel. Wordt ook wel subletale erffactor genoemd. Al hebben darren geen vader, ze hebben natuurlijk wel een grootvader. maar ja...dat heb ik het over zoogdieren natuurlijk...

  • Jan van Cadsand

    12-05-2017 om 20:46

    Jeroen, Dat darren uit onbevr. eitjes komen maakt voor de inteelt niet uit, het treed daar door nog sneller op, darren kunnen met jongere zusters paren van zijn moeder, en de dar is dan juist helemaal 100% verwant, Mits de eitjes waar de kon-en. uit geboren zijn van het sperma van de zelfde dar komt, en dat weten we nooit. zij paart met meerdere darren dus ? is het best ingewikkeld, maar of het belangrijk is voor ons ?????

  • Ben de blogger

    12-05-2017 om 23:03

    Jan, inteelt kan ik toch niet uitsluiten. Aangezien er ruim 65.000 combinaties mogelijk zijn bij de uitwisseling van chromosomen, maak ik me niet erg druk over het naar buiten treden van deze genmutatie. Overigens kan de afwijkende kleur van witte naar rode ogen verlopen, met alle kleuren daar tussen in.
    Ik zal nog eens navraag doen naar de afstamming van de grootouders van deze moer.

  • Evy Bhagwandien

    13-05-2017 om 07:27

    De albino dar heeft deze eigenschap van de moer ge-erfd. Red het volk door de moer te vervangen.

    De moer op haar beurt heeft het waarschijnlijk ge-erfd van haar moer/moeder; immers de dar met dezelfde albino eigenschap kan door slecht zicht niet paren, etc.

    Dus hele lijn uitschakelen van de teelt!!!

  • Wim Lansdaal

    14-05-2017 om 13:22

    Bij controle op 5 mei heb ik ook zo'n afwijking gezien bij een werkbij of zou het een sterk onderontwikkelde dar geweest zijn. Op dat moment twijfelde ik niet.
    Een mutatie kan spontaan op treden.

  • Ben de blogger

    14-05-2017 om 14:41

    Wim, vanwege het recessieve karakter van de genetische afwijking kan het eigenlijk niet bij werksters of koninginnen voorkomen.

  • Mathijs

    16-05-2017 om 09:42

    Dag Ben,
    Ik zag laatst een aantal darren met bordeauxrode ogen. Waren die eerst wit zoals je in een paar reacties terug zegt? Het zijn bastaarden uit een carnica omgeving en bestuivingsomgeving, dus inteelt lijkt me niet.
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    16-05-2017 om 10:26

    Mathijs, de pigmentafwijking varieert van wit tot rood. Bij wit zijn ze echt blind. Het is een afwijkende gen, zoals er zo vele bestaan. Maar deze blijven onzichtbaar vanwege de dubbele chromosomen van de vrouwelijke bijen.

  • Mathijs

    20-05-2017 om 21:47

    Dag Ben,
    Dan een leuk weetje voor jou: jij bent kleurenblind, weet je ook waarom mannen vaker kleurenblind zijn dan vrouwen? Kleurenblindheid zit op het X chromosoom en mannen hebben die maar 1, de andere is Y. Het komt dus van je moeder vandaan, als een vrouw kleurenblind is zal ze het van zowel de moeder als de vader moeten hebben, op beide X chromosomen.
    Groeten Mathijs.

    Ha Mathijs, leuk om te weten. Ik zal eens informeren bij mijn neef aan moederskant. Groet, Ben

  • Schaaij Willem

    18-07-2021 om 02:37

    Ik heb in mijn 20 jaar dat ik bijen hou 1 maal een albino werkster gehad met witte ogen. Zeer grappig gezicht je haalde hem erzo tussen uit

    Ha Willem, eenmalig foutje bij de vorming van het eitje. Bij mijn darren zat er een mutatie in het DNA van de moer. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.