10-11-2015

Pissebedden en bijen

Pissebedden en bijen

Op de schuifladen van onze bijenkasten en op de bodem van deze Top Bar Hive (de foto is vorige week genomen) krioelt het soms van de grijze klein uitgevallen hagelslagkorreltjes. Voor beginnende imkers, die dit beeld gezien hebben, maar nog niet herkend: dit zijn de uitwerpselen van pissebedden. Deze beestjes vormen een bijzondere positie in ons ecosysteem, ze ruimen alle dierlijke en plantaardige materialen op, die ze tegenkomen. Op de bodem van een TBH zie je ze vaak in grote getalen, want ze zijn vocht- en warmteminnend. Onder de 14 graden gaan ze dood, dus later in de winter zullen ze zich grotendeels terug trekken in de grond of onder bladeren. Het zijn fantastische opruimers, ze laten geen gevallen varroamijt ongemoeid. Ook andere zaken worden keurig opgeruimd en omgezet in kleine hagelslagkorreltjes.

Zo worden imkers door pissebedden, oorkruipers en mieren nog wel eens op het verkeerde been gezet. Geen varroamijten op de bodem, betekent niet: geen mijten in de kast.

Zijn naam heeft dit beestje te danken aan de geneeskunde aan het begin van de middeleeuwen. De pissebedden werden in die tijd gebruikt om het urineren te bevorderen.

Het beestje behoort net als onze bijen tot de hoofdgroep van de geleedpotigen. Het is de enige kreeftachtige, die op het land kan leven. Ze heeft zelfs nog kiewen, maar ademt zuurstof.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Anja de Kruijf

  10-11-2015 om 16:18

  Ik imker nu drie jaar en vraag me dus al drie jaar af van wie de hagelslagkorreltjes komen. Het antwoord wat ik ooit kreeg is van de wasmot maar dat leek me al sterk.

 • Twan

  10-11-2015 om 18:54

  In het Midden-Limburgs dialect worden ze 'kelderverksk├Ęs' genoemd. In ABN: Keldervarkentjes.

 • Cor van den Berg

  11-11-2015 om 20:44

  In Brabant kelderzeugen !

 • Thea Burgert

  13-11-2015 om 03:14

  Werd er in de M.E. een drankje van gemaakt om te kunnen plassen? of iets anders?

 • Jos uit Groningen

  27-02-2018 om 22:52

  Op zien Grunnegs: motstaine, ook wel stainmot.
  Toch een mot in Grunnen.

 • De Wilde Germain

  21-10-2018 om 15:20

  De wasmot geeft alleszins ook zwarte korreltjes als kenteken.

 • Craig

  27-01-2019 om 18:27

  In Noord-Holland ook wel Keldermotten (bron: http://www.demuizen.nl/2019/01/27/pissebedden-in-huis-hoe-deze-keldermot-te-bestrijden/)

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.