08-05-2018

Planmatig zwermen?

Op vrijdag 4 mei vond ik enige gesloten zwermcellen in twee MiniPlus-randjes, die boven op een 5-raams Dadantkast stonden. De dadantkast had ik 3 tot 4 weken geleden eronder gezet met een conversiedekplank om de bijen van de MiniPlus naar de Dadant-ramen te laten 'groeien'. 

Twee weken eerder had ik de moer in de deels uitgebouwde dadantkast gedaan en afgescheiden met een moerrooster van de MiniPlus-ramen, waarop volop broed en honing aanwezig was. Op vrijdag 4 mei heb ik de MiniPlus randjes weggehaald, want de bezetting in de Dadantkast was voldoende om zelfstandig verder te gaan. Ik constateerde tijdens het weghalen enige gesloten doppen op de miniplus ramen. Het betreffende volkje heb ik op 1 mooie gesloten dop gezet en het MiniPlus-kastje is 100 m verderop neergezet.

Op zondagmorgen 6 mei - 2 dagen later - komt er een zwerm af van de Dadantkast. De zwerm slaat na 20 minuten, nadat het even in de meidoornhaag gehangen heeft en 5 minuten in een 6-ramer gezeten heeft, terug op de kast. De moer was namelijk geknipt en er had zich een tros met de geknipte moer onder de Dadantkast gevormd. 

Bij een controle van de Dadantramen bleek daar geen enkele dop aanwezig te zijn, de zwerm heeft blijkbaar al twee dagen eerder het besluit genomen om te gaan zwermen. Het wegnemen van de gesloten doppen (met kastje en al) blijkt dan niet meer te helpen. De planning stond al vast. Toch wel een bijzondere besluitvorming van onze bijen!

Op de video hoor je ook de stem van imker Gert uit Belgie, die dit weekend met Joke bij ons te gast was in de B & B. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Victor

    09-05-2018 om 12:01

    Blijft indrukwekkend. Zelfs op video.

  • Amber

    09-05-2018 om 13:22

    Hallo,

    Ik heb een vraag en die heeft niet direct betrekking hierop, maar ik weet nu gewoon even niet zo goed wat ik moet doen.

    In mijn kast met 2 BK en nog niet uitgebouwde hk zit al het broed, stuifmeel en honing door elkaar. Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk bij elkaar te hangen, maar aangezien het ook op de ramen door elkaar zit is dit heel lastig. Wat kan ik nu het beste doen?

    Als het te ver van het onderwerp van deze blog afligt snap ik dat.
    Groet, amber

  • nol van den brink

    09-05-2018 om 13:32

    dag Ben ik heb geen dadantkasten.dus wat is een conversiedekplank.mooi zo,n zwerm.vgr nol

  • Ben de blogger

    10-05-2018 om 08:04

    Amber, je kunt het beste niets doen. Laat de ramen met broed in de originele volgorde zitten. Je kunt overwegen om een raam kunstraat tegen het broednest aan te hangen i.p.v. een vol voerraam. Dat geeft de moer weer ruimte om te leggen. Het uitgenomen raam bewaren voor een kunstzwerm of broedaflegger. Ik denk overigens dat de 2 Bk's het volk genoeg ruimte biedt, misschien dat ze straks bij de lindedracht wel de hk gaan gebruiken.

    Nol, als je 2 verschillende kasten op elkaar plaatst moet je een maatwerk dekplek er tussen zetten met een hele grote opening erin, zodat de bijen goed naar de onderste kast kunnen groeien.

  • Dennis Peters

    16-05-2018 om 10:27

    Goedemorgen Ben,
    Afgelopen Maandag heb ik om 2 uur mijn eerste zwerm van dit jaar geschept.
    De zwerm hing in een grote kersenboom, dus ladder gehaald en schepkorf.
    Heb ze in de schepkorf geschud en de korf aan de tak van de boom gehangen.
    Een paar uur later (5 uur) ging ik ter controle even kijken, de bijen zaten bijna allemaal al in de schepkorf.
    Ik heb gewacht tot het moment dat het donker begon te worden en ben ze toen gaan halen.
    Maar tot mijn grote verbazing zat er geen ene bij meer in mijn schepkorf!
    Hoe kan dit?
    Heb ik wat fout gedaan?
    Heb jij ook zoiets meegemaakt?
    Zijn er nog meer collega-imkers die dat mee hebben gemaakt?

    Dennis, jammer he! Is mij en anderen ook vaker overkomen. De bijen hadden waarschijnlijk al een eigen keuze gemaakt inzake de huisvesting. Indien je ze in de kiep hebt zitten, kun je deze beter op de grond onder de vindplaats in de schaduw zetten met een steen onder 1 kant en dan 's avonds ophalen. Zelf pas ik wel eens een trucje toe, namelijk een 6- of 10-ramer gebruiken als schepkorf, met daarin kunstraat ramen en 1 raampje open broed. Dat laatste schijnt een echte binder te zijn, bijen voelen zich blijkbaar aangetrokken door het te verzorgen open broed. Groet, Ben

  • Bé Heeres

    21-05-2018 om 12:37

    Beste Ben, Ik heb1ste pinksterdag mijn eerste zwerm gehad en deze zelf kunnen vangen. Nu zitten ze in een 6 ramer en is de vraag of ik ze ook moet verhuizen naar een andere lokatie?

    Bé, een zwerm mag je neerzetten waar je wil. De bijen blijven wel bij dat nieuwe volk. Dus niet meer verplaatsen, ze zijn nu ingevlogen op de huidige plaats.
    Groet,
    Ben

  • Harry

    28-06-2021 om 11:49

    Hoi Ben,
    3 juni heb ik een grote voorzwerm geschept. Inmiddels bezetten ze alle ramen, is er veel gesloten broed en heeft de koningin veel eitjes gelegd. Nu hebben we de langste dag gehad maar ik krijg de indruk dat ze misschien nog eens gaan zwermen. Het zou jammer zijn als dit tijdens mijn vakantie gebeurt ? Een sterke broedaflegger maken of beter een kunstzwerm ?
    Groet, Harry.

    Ha Harry, geen van beiden, leg er een moerrooster op en geef ze 2 halfhoge hk's. 1e met uitgebouwde ramen en de 2e met kunstraat. Dat houdt ze wel bezig. Groet, Ben

  • Harry

    28-06-2021 om 16:42

    Ben, thnx voor je reactie. Nu staan ze al op 2 BK's met moerrooster en een BK als HK met 6 uitgebouwde ramen.....
    Groet, Harry.

    Ha Harry, dat moet meer dan genoeg zijn bij normale bijen. Als ze nu nog opnieuw gaan zwermen, zou ik ze niet willen hebben ;-). Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.