10-09-2016

prachtig afscheid van de heidedracht

prachtig afscheid van de heidedracht

 

Vanmorgen was het een goed moment om de bijenkasten op te halen van de Rozendaalse heidevelden. Het was 11 graden toen de zon net boven de horizon uit piepte met een prachtige gloed boven de nevelige heide. De komende dagen wordt het weer extreem warm en dan is het moeilijk en soms risicovol om met volken te reizen. Moeilijk omdat sterke bijenvolken met warm weer voor de vliegopening 'baard gaan maken'. Risicovol met name in polystyreenkasten want bij onvoldoende ventilatie kunnen de volken warm lopen.

De smeltende raten ten gevolge van oververhitting zorgen voor dramatische gevolgen, meestal betekent dit het einde van het volk. 

De heidedracht lijkt positief afgesloten te kunnen worden, de kasten bleken zeer aanzienlijk in gewicht toegenomen te zijn. Echter niet te vroeg gejuicht, want de heidehoning kan ook uitsluitend in de broedkamer zitten en die grote (Dadant)ramen kan ik niet slingeren, dan maar persen in de fruitpers. De 1 of 2 broedkamerramen, die je weg kan nemen, vervang ik door lege nieuwe bij voorkeur uitgebouwde ramen direct naast het broednest, zodat daar specifiek de nog te geven invertsuiker wordt opgeslagen. 

Deze 'schone' voeding wordt dan in het begin van de winter verbruikt en later komend jaar zullen ze pas de met reststoffen belaste heidehoning aanspreken. Dit voorkomt mogelijk roer. 

Het is - bij de hoge temperaturen komende dagen - onverstandig om de volken, die terug gekomen zijn van de hei of balsemien te behandelen met Thymovar, Apiguard of mierenzuur. Stel dit uit tot de temperatuur weer duidelijk onder de dertig graden blijft. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Hans

    10-09-2016 om 21:22

    Mijn volken staan in het bos en hebben na het afhalen van de hk nog zoveel gehaald dat bijvoeren bijna niet meer nodig is. Het is alleen wel donkere honing en ik denk met veel reststoffen. Is het wijs hier ook ramen uit te halen en te vervangen door uitgebouwde lege ramen? Ben ook wel bang voor roer.

  • Ben de blogger

    10-09-2016 om 21:40

    Hans, ik kreeg een mail van de Ielgatshop, waarin men waarschuwt voor Melezitosehoning (honingdauw van de Larixboom), hetgeen nu volop verzameld wordt. Deze honing komt tot de bij via de schildluis. In juni is de bladluis intermediair, dit resulteert ook in donkere honing, maar deze blijft vloeibaar. De Melezitosehoning schijnt zeer snel te kristalliseren en keihard te worden. Dus zeer slecht voor de bijen. Ik zou 2 volle ramen eruit halen en slingeren en vervangen door andere ramen, desnoods kunstraat (direct naast het broednest en voeren).

  • Margriet

    10-09-2016 om 21:59

    Dag Ben, A.s. dinsdagavond haal ik mijn volken van de heide. Het is beter i.v.m. verwachte hoge dagtemperatuur te wachten met mierenzuurbehandeling. Kan ik na het verwijderen van de honing wel direct beginnen met inwinteren met invertsuiker of trekt het zuur dan in het verzamelde wintervoer?

  • Hans

    10-09-2016 om 22:09

    Is er uitsluitend sprake van melezitosehoning als er larix staat? Dus als er geen larix staat is het misschien donkere honing die langer vloeibaar blijft? Ik kan dat navragen want het bos is in kaart gebracht.

  • Ben de blogger

    10-09-2016 om 22:19

    Hans, het gaat om het verschil tussen blad- en schildluis. Die bepalen de samenstelling van de honingdauw, blijkbaar is die verschillend. Dus schildluis geeft melezitose. Navragen is zinvol.

  • Ben de blogger

    10-09-2016 om 22:23

    Margriet,
    Begin gerust met de invertsuiker. Mierenzuur is wel hydrofiel (in water oplosbaar), maar komt van nature ook voor in honing. De schadedrempels worden in het wintervoer niet overschreden, zou wel de smaak kunnen aantasten van echte honing. Maar daar is geen sprake van. Eind volgende week daalt de temperatuur weer tot normale waarden (zeggen ze ;-).

  • Hans

    12-09-2016 om 22:26

    Toch lees ik op Wikipedia dat deze luis in (sub)tropische gebieden voorkomt. Vraag me af of wij er hier echt last van zullen hebben. Mijn ervaring met luizenhoning of honingdauwhoning is dat ze niet snel kristalliseert. Maar ik zag op youtube hoe geleiachtig melezitosehoning is. Wel iets om op te letten.

  • Ben de blogger

    13-09-2016 om 08:45

    Hans, in NW Europa verzamelen de honingbijen honingdauw in juni. Die honing blijft wel vloeibaar.
    De donkere honing, die jij nu aantreft, is recent gehaald door de bijen. Dit is voor Nederland uitzonderlijk!

  • Frits

    13-09-2016 om 11:26

    Ben
    Ik ben heel blij met al je filmpjes en informatie !!
    Maar zou nu graag je advies hebben.
    Wat moet ik met een volk met een leggende werkster, ga ik die verenigen of afslaan ??

  • Ben de blogger

    13-09-2016 om 12:58

    Frits, ik zou het risico van verenigen niet nemen, er bestaat een kans dat de eileggende werkster je moer afsteken. Dus op 10 tot 20 meter met mooi weer het volk met eileggende werksters afslaan, zodat ze naar de andere kast afvliegen en zich inbedelen.
    De eilleggende werksters blijven vaak op de grond achter.

  • Hans

    13-09-2016 om 13:47

    Ben, de donkere honing ben ik nu aan het slingeren en ze zit heel vast in de raten. Anders dan de honingdauw. Ik kan er dus wel vanuit gaan dat deze honing niet goed is om op te overwinteren. Ze heeft een zeer kruidige smaak.

  • Hans

    13-09-2016 om 13:54

    Zou ik deze honing net als heide kunnen kolben? Het zou anders jammer zijn. Meer dan de helft blijft na het slingeren in raten zitten.

  • Ben de blogger

    13-09-2016 om 18:48

    Hans, die kruidige aroma en het niet kunnen slingeren, duidt erop dat het heidehoning zou kunnen. Stijve geleiachtige honing is toch wat anders dan gekristalliseerde honingdauwhoning. Met dit weer vliegen de bijen zo 2,5 tot 3 km indien daar een groot heideveld ligt. Dus inderdaad met het kolbtoestel aan de gang of met een fruitpersje.

  • Hans

    13-09-2016 om 18:52

    Er is op enkele km afstand een heideveld. De honing is wel erg donker. Bijna zwart in de emmer.

  • Ben de blogger

    13-09-2016 om 19:04

    Hans, je kunt het dus toch slingeren? want het zit in de emmer en bijna zwart? Heidehoning is meer roodachtig bruin, zeker niet zwart. Toch honingdauwhoning!

  • Hans

    13-09-2016 om 19:15

    Ik heb geen ervaring met heide. Een deel komt los en is stroperig. Gaat heel traag door de zeef. De helft blijft in raat achter. Niet eerder gehad. Meeste honingdauwhoning loopt er snel doorheen en je slingert de raat leeg. Op de lepel is het donkerbruin. Ik ken een keurmeester, zal een potje bij hem brengen. Ga nu twijfelen of het geen heide is. Er is een veld op 2 km afstand maar niet groot.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.