01-10-2020

Propolis

 

Het Griekse woord propolis betekent voor de stad. Nou mag je een bijenvolk, zoals je hierboven op de foto ziet best als een middelgrote stad beschouwen met in de zomer zo'n 35.000 inwoners. In het winterseizoen passen ze zich aan, minder bijen vraagt minder voedsel en het is toch voldoende om de winter te overleven. Over de gewenste ventilatie van het bijenvolk in de zomer en in de winter blijven de meningen onder imkers verdeeld. 

Bij mij blijven de kasten altijd gesloten aan de onderkant, de schuifladen blijven erin. Zeker handig wanneer je zoals ik de mijtenval wil volgen. In de natuur kiest een bijenvolk in Europa ook meestal voor een gesloten woning. In Azie denken de bijen er anders over en gaan ze aan overhangende rotswanden buiten hangen, maar dit is een andere bijensoort. 

Soms zie je dat een zwerm een nest bouwt onder een zware zijtak van een eik. Helaas wordt zo'n volk soms door spechten maar vaker door een imker van zijn huis ontdaan en meegenomen. Helaas. 

Het volk op de foto is gehuisvest in een horizontale spaarkast ofwel de topkast. Hierin zit bij mij geen schuiflade, dit komt de warmtehuishouding ten goede. De vliegopening is een standaardvliegopening op de bodem. De twee ronde vliegopeningen boven zijn extra ventilatieopeningen voor in de zomer. Met de komst van de herfst zie je de bijen druk doende dit gat van 4 a 5 cm doorsnede te dichten met propolis (zie foto).

Er blijft op dit moment nog een kleine opening over, maar 90% is dicht gekit. Misschien geeft dit wel een antwoord op de vraag of bijen graag een open bodem hebben.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Roel

    01-10-2020 om 13:43

    Duidelijk antwoord, maakte soms al zorgen over dichte bodem top-kast (zelfbouw).
    Wellicht toch 1 rond gat in maken met stukje gaas erover?

    Roel, niet nodig denk ik. Ze maken weinig gebruik van die bovenste opening en kitten 'm nu helemaal dicht. De bijen weten wel wat goed is ;-). Groet, Ben

  • Hans de Vos

    01-10-2020 om 18:59

    Hoi Ben,
    Ik heb ook twee topkast en besteld. Omdat er een dichte bodem is wil ik graag weten wat jou ervarng is m.b.t. de varoa mijt? Je kunt de val namelijk niet monitoren.

    Ha Hans, mijn ervaring met varroamijten in TBH's en Topkasten is heel positief. Ik heb al 8 jaar 4 TBH's en ik bestrijdt alleen wanneer ik afwijkingen zie aan de bijen of aan het broed. Ik monitor de besmetting dus via het broed en de bijen. Ik stuur vooral op de sterkte van de volken. Een eenmalige zomerbestrijding met Varromed zou moeten kunnen volstaan. Ik hou een slag om de arm t.a.v. mijn bijen, want ik selecteer al jaren op een lage mijtenval. Misschien is dat de reden voor het niet uitvallen van volken. Groet, Ben

  • Elvira de Vries

    01-10-2020 om 20:22

    Over mijten gesproken deze heb ik niet wel foto op facebook wat op een wants lijkt, kun je me helpen welk beestje t is?

    Elvira, kun je een foto sturen of je e-mailadres hier achterlaten? Zodra ik je mailadres heb, zal ik direct weer weghalen. Groet, Ben

  • Cees van Hengstum

    01-10-2020 om 20:54

    Waar bijen en hommels een hekel aan hebben is tocht. Of de bodem open is of niet maakt denk ik niet uit, zolang er geen warmte kan ontsnappen..

    Cees, laten we een proef doen. Wanneer we in de winter twee kubussen buiten opstellen, beiden met een lamp in het midden van 30 watt, de ene kubus met een dichte bodem en de andere met een volledig open bodem en we hangen een temperatuursensor 20 cm onder de lamp, verwacht je dan dat de temperatuur hetzelfde is in beide kubussen?
    Ik denk dat de invloed van de koudere lucht van buiten de temperatuur sterker doet dalen in de open kubus. De gesloten kubus kan de warmte beter vasthouden. Zodra het harder gaat waaien, zal de temperatuur nog verder dalen in de kubus met open bodem. Je hebt dus een hoger wattage lamp nodig om de temperatuur hetzelfde te houden.
    Indien bijenkasten met open bodem op 50 cm van de grond op balken staan, dan zal de afkoeling van het binnenklimaat sterk zijn en bij veel wind nog sterker. De afkoeling wordt zeer sterk beperkt wanneer de kasten in een bijenstal staan op houten vlonders. Dan is de invloed van de buitenlucht zeer beperkt, het is alsof de schuiflade eronder dicht is. Dit is mijn redenering, maar ik ruil hem graag in voor een betere. Groet, Ben

  • Cees van Hengstum

    01-10-2020 om 23:10

    Hi Ben,
    Sinds de jaren 80 houd ik als hobby hommels en pas enkele jaren geleden per ongeluk imker geworden. Ik moet dus bescheiden blijven. Een ervaren imker vertelde me de varroalde er uit te laten, ook in de winter met name voor een betere vochthuishouding. Zelf laat ik de lade erin maar die is aangepast en bestaat voor al uit gaas waar ik papier op leg als ik de mijtenval wil registreren. De wind moet dus door 2 gaasbodems heen.. Bij een dichte laden heb je ook spleten. Maar meten is weten.
    Zelf heb ik de deksel extra geisoleerd.. Het is eigelijk het omgekeerde principe van het vriesvak bij de supermarkt.

  • Benjamin

    02-10-2020 om 07:12

    Beste Ben,

    1 van mijn kasten wordt enorm geterroriseerd door rovende bijen.

    Als bijen in hun kast voldoende voer hebben, gaan ze dan desondanks op rooftocht ?

    Sinds dit jaar is er een 2e bijenhouder op het tuinencomplex.
    Ik denk dat daar de rovende bijen vandaar komen.

    Ik heb het vlieggat zo klein mogelijk gemaakt, maar bijen weten toch binnen te dringen.
    Is er nog een andere oplossing ?
    Groet Ben

    Ben, ook volken met voldoende voer kunnen op rooftocht gaan. Behalve het verkleinen van de vliegopening echt tot 1 bee-space, rest er slechts 1 andere oplossing en dat is je eigen volk verplaatsen. Hou in gedachten dat er vaak een onderliggende reden is waarom een volk zich onvoldoende verdedigd.
    Het kan zijn dat je een onderbak gebruikt, die de bijen niet meer bezetten, haal dan die onderbak weg. Daarnaast zijn moerloze volken vaak niet bereid om een goede verdediging op te zetten. Ze laten in feite allerlei taken uit hun handen vallen.
    Het rovende volk kun je vaak opspeuren door op tijden te kijken dat andere volken niet meer vliegen. Bij de rover en het slachtoffer is het vaak toch nog druk met in- en uitvliegende bijen. Groet, Ben

  • Johan Boyen

    02-10-2020 om 23:52

    Altijd leerrijke blogs die ik ik hier lees, echt fijn om zó bij te leren! ivm met de schuiflade hoe ik het doe... ik controleer de mijtenval op een extra grote witte plastic plaat van 3 mm die volledig onder mijn kast ligt en afwasbaar is. En de echte schuiflade... die laat ik eruit tót zéker na de winterbehandeling met oxaal. (Omdat de koningin de koude moét voelen om volledig te kunnen stoppen met leggen.) Dáárna laat ik de schuiflade er ook nog uit maar bij strengere vorst (vanaf -8 gr) steek ik ze wel in. Tot nu toe werkt dit fantastisch... ik krijg de bijen makkelijk de winter door en de kasten zijn na de winter steeds goed bevolkt :) gr Johan

    Johan, lijkt me een goede keuze. Ik zou de schuiflade overigens voor het oxalen plaatsen in plaats van na het oxalen (misschien bedoel je hetzelfde), want dan kun je de mijtenval observeren. Vanaf medio januari zou ik de schuiflade ook weer plaatsen, want dan is er ongeacht de kou weer sprake van een broednestje. In Duitsland doen ze de bodem zelfs nog strenger dicht na medio januari om warmteverlies tegen te gaan. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.