Propolis als varroabestrijdingsmiddel?
Reacties
-
Willem
25-10-2018 om 11:50Ben, hartelijk dank weer voor je blog. Ze blijven goed. Ik heb nog een vraag. Hoe kan ik nu nog twee volken die niet naast elkaar staan verenigen?
Willem, je hebt verschillende mogelijkheden. a) Indien er naast ieder van deze 2 volken nog andere volken staan, dan is het niet erg om 1 kast te verplaatsen voor de vereniging. De vliegbijen bedelen zich wel in in andere volken. b) je kunt de kasten dagelijks 50 cm naar elkaar toe zetten; c) je kunt de 2 volken naar een andere bijenstand verhuizen en daar verenigen; -
Rikkie Plugboer
25-10-2018 om 12:15Hoi Ben,
De propolis hoort echt bij het volk, het is een onderdeel van het hele wezen de Bij.
Daarom heb ik ook grote moeite om in de wintertijd de kast open te maken voor de oxaalzuurbehandeling. Het kraken en verbreken van de propolisbescherming doet me zeer aan de oren en hart ;-)
Heb je het artikel van imker Jan Saal gelezen over het gebruik van Turfstrooisel in verband met varroa? Desgewenst stuur ik het je apart toe. -
Ben de blogger
25-10-2018 om 12:51Rikkie, indien je de natuurlijke mijtenval op de schuiflade in november monitort, dan kun je bij een lage mijtenval (1 mijt per 2 dagen) met een gerust hart afzien van de oxaalbehandeling. Echter bij een hogere mijtenval blijft het raadzaam te behandelen want anders kan de hele bijenpopulatie het komend jaar ten gronde gaan. De mijtenbesmetting verloopt als een echte broedziekte, alleen in de late herfst en vroege winter bevinden de mijten zich op de bijen en verdwijnt een klein % van de mijtenpopulatie via het bodemgaas of de bodembedekking. Het effect van een aangepaste bodembedekking is dus zeer beperkt, want de mijten zijn parasieten, die niet buiten de bijen kunnen leven. Groet, Ben
-
Anja de Kruijf
25-10-2018 om 15:54Heel interessant, ik vraag me ook steeds af waarom ik het hele jaar nauwelijks een mijt zie maar wel in september en daarna niet meer.
-
André
26-10-2018 om 00:48Propolis werkt inderdaad tegen schimmels en bacteriën. Want wie met blote handen in de kast werkt zal zien dat de oren van de ramen altijd propolis op zit. Dat komt dus omdat mensen altijd bacteriën aan de vingers hebben.
-
Hans Mohrmann
26-10-2018 om 08:16Natuurlijk evenwicht kan alleen ontstaan als evolutie een kans krijgt. Door het ingrijpen met bestrijding verstoren wij (zij het goed bedoeld) dit proces.
-
Frank
01-11-2018 om 20:50Nav opmerking van Rikkie en de reactie van Ben: daarom verdamp ik oxaalzuur. De kast hoeft dan helemaal niet open. Geen afkoeling, geen stress, geen verlies aan uitvliegende en verkleumende bijen, geen propolisbreken en de bijen verdragen het veel beter dan druppelen,omdat ze het oxaalzuur niet in hun lijf opnemen. Anders dan bij druppelen kan oxaalzuur verdampen, indien nodig, meer dan 1 keer.
Frank, klopt. Echter de behandeling door sublimatie vereist wel veel meer beschermende maatregelen. De damp is zeer schadelijk bij inademing. Gezien de zeer hoge effectiviteit bij broedloze volken is een 2e behandeling niet nodig, maar het kan in directe zin geen kwaad voor de bijen. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.