12-08-2019

Pruimensap smaakt de bijen blijkbaar goed

Het bestuivingswerk van de bijen heeft in combinatie met het mooie voorjaarsweer een rijke oogst opgeleverd aan onze pruimenbomen. De overrijpe pruimen worden aan de boom en op de grond enorm goed bevlogen door de bijen. Beter zelfs dan tijdens de bloei, want toen waren de wilgen meer in trek. De vruchten zijn blijkbaar zoet vanwege een overvloed aan vruchtensuiker (fructose) in de overrijpe pruimen.

Toch mag deze honing, die mogelijk lang vloeibaar zou blijven, niet als echte honing verkocht worden. Het heeft namelijk geen florale herkomst. Dat heeft honingdauwhoning overigens ook niet, die heeft de luis als intermediair. De extraflorale honing van de laurierkers en wilde kers heeft de bladeren als (nectar)bron. Ik raak even het nectarspoor bijster. Gelukkig staat deze pruimenboom als enige zijn overrijpe vruchten te verliezen. De kans op pruimenhoning is dus niet aanwezig. Jammer?

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Geertje Korf

    13-08-2019 om 07:08

    Nectar of vruchtensap - uiteindelijk gaat het allemaal om suikerhoudend plantensap.

    Geertje, ja inderdaad, eens. Daarom vind ik het persoonlijk ook vreemd dat pruimenhoning niet verkocht mag worden als honing. Groet, Ben

  • Lineke

    13-08-2019 om 07:58

    Goedemorgen Ben,

    Vorig jaar vlogen de bijen bij mij volop op de overrijpe druiven. Ze waggelden bijna dronken rond ;-)

    Ik hoop dat ik je weer een off-topic vraag mag stellen: ik ben afgelopen zondag begonnen met de varroa bestrijding met Api Life Var, omdat ik geleerd heb dat je daar uiterlijk 1 sept mee klaar moet zijn.
    Ik heb 1 plaatje op een volk gelegd dat op 2 BK staat. Nu constateer ik de afgelopen dagen wel wat broedschade. Er worden wat poppen naar buiten gesleept en op de varroalade zie ik ook wat antennes liggen. Het is niet veel maar toch zo'n 20 poppen en zo'n 20 dode bijen voor de kast. Is dat normaal?

    Bovendien vallen er erg weinig mijten. Zondag 1 en gisteren 15.

    Ik zit er sterk over te denken om te stoppen en niet nog 2x een plaatje erop te leggen, omdat het blijkbaar meer kwaad dan goed doet. Blijkbaar is de mijtenbesmetting niet hoog? Het is ook een zwerm die ik begin juni geschept heb. Dus wellicht zijn ze daarom nog redelijk 'schoon'?

    Ik lees graag weer je advies.
    Hartelijke groet, Lineke

    Lineke, broedschade kun je wellicht voorkomen door het toe te dienen plaatje in 4 stukken te 'hakken" en deze in de 4 hoeken van de kast te leggen. Dus buiten het broednest gebied. Ik zou de behandeling nog 1 x toepassen, want 20 dode bijen en 20 dode poppen per dag valt nog mee, indien je je realiseert dat er honderden bijen per dag moeten dood gaan vanwege hun leeftijd.
    Een late zwerm zou inderdaad een lage besmetting kunnen hebben. Je kunt dit wellicht afleiden van de dagelijkse mijtenval. Groet, Ben

  • Jan Adrichem

    13-08-2019 om 08:38

    leuke info

  • Annemieke Timmerman

    13-08-2019 om 10:58

    Dag Ben,
    het nectarspoor is niet zo ingewikkeld, als je het maar weet te vinden. Het pruimensap dat de bijen opnemen is namelijk een afscheidingsproduct (sap) afkomstig van levende plantendelen (een rottende vrucht leeft nog wel). Je product is dus zeker wel honing! Honing is overigens per definitie 'echt', want als het bijvoorbeeld vermengd is met andere stoffen dan honing, dan mag je het niet zo noemen. Stel je voor die producten namen voor als bakkershoning, suikermengsel of bijvoorbeeld kaneel of walnoten in honing, met percentages van de ingredienten erbij.

    Wil je weten waar dit antwoord vandaan komt, kijk dan voor redenering naar het Warenwetbesluit honing: https://wetten.overheid.nl/BWBR0015923/2016-10-06. Definitie honing volgens Warenwetbesluit, artikel 3 luidt verkort en toegepast op dit vraagstuk: (de bij) bereid honing 'uit bloemennectar, (...), of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen'. In artikel 11 staat, dat we dit honingdauwhoning mogen noemen. Maar ook gewoon 'honing' of zelfs 'honig' (artikel 14). De honig moet wel voldoen aan de andere vereisten: fructose en glucose van ten minste 45 g/100 g; sacharose van ten hoogste 5 g/100 g; vocht van ten hoogste 20%; niet in water oplosbare stoffen van ten hoogste 0,1 g/100 g; en vrije zuren van ten hoogste 50 milli-equivalenten zuur per 1000 gram. Voor de hobby-imkers is dit niet makkelijk te onderzoeken, voedsellaboratoria en organisaties als Bijkersgilde en Nederlandse Commissie voor Bijenproducten zitten voor deze onderzoeken dichter bij het vuur.

    Op het wettelijk nectarspoor raak ik de weg kwijt als het gaat om de term 'honingdauwhoning'. Honing van luizenpoep (afscheidingsproducten van plantensapzuigende insecten) gaat door 2 maagjes en is echt iets anders dan honing van plantensappen (extraflorale nectar of vruchtsap), die alleen door de maag van de Apis mellifera mag gaan. Brengt mij tot een laatste dwaling: honing vergaart door bijvoorbeeld Melipona (angelloze bijen) mogen we volgens de Nederlandse en Europese wetgeving geen honing noemen, terwijl het wel aan alle andere voorwaarden voor honing voldoet. En als we het onder geneesmiddel scharen, dan lopen we helemaal vast in onze regelgeving. Hoe dan ook, het blijft een mooie reis om te imkeren en om te werken met het prachtige bijenproduct honing.

    En de bijen? Onze woorden zijn geen probleem voor ze, bijen hebben zo hun eigen manieren. Ze snoepen lekker van het rottend ooft, geef ze eens ongelijk in tijden van schaarste!
    Groet van Annemieke


    Annemieke. dank voor je uitvoerige toelichting. Blijkbaar is de Duitse wetgeving anders, want in Bienen und Natur had ik het verbod gelezen inzake honing afkomstig van vruchten.
    PS om je privacy te beschermen heb ik je 06-nummer weg gehaald. Groet, Ben

  • Lineke

    13-08-2019 om 11:06

    Hoi Ben,

    Dan leg ik er nog 1x een plaatje Api Life Var op. Ik had hem inderdaad in 4 stukken gehakt en op de 4 hoekpunten gelegd, dus dat is niet het probleem. En die 20 poppen en dode bijen is het totaal. Niet per dag. Dus dat valt dan weer mee. Maar ik vind het wel zielig :-(

    Maar goed... zachte heelmeesters maken stinkende wonden.. dus ik zal zondag het 2e plaatje er gewoon opleggen. Neem aan dat ze nu ook geen broed meer aanleggen dichtbij die plaatjes..

    Groet, Lineke

  • Arnoud

    13-08-2019 om 12:16

    Dank Ben voor de pruimen-honing en dank Annemieke voor de honing-uitleg.
    GA eens opletten of de vele rijpe BRAMEN in onze natuurtuin worden bevlogen en omgezet -binnenkort in BRAMEN-vruchten-HONING.

  • Christel

    13-08-2019 om 13:06

    Goh.....is t ook een idee om suikerwater aan te maken met pruimensap (of andere vruchten)?!?!
    Biologisch uiteraard zodat er geen onnatuurlijke toevoegingen aan zitten? Op die manier voeg je toch iets toe? Of zeg je: Absoluut niet doen!

    Christel, ik zou het niet doen, want er kunnen best veel onverteerbare delen in pruimenpulp zitten en dat kan weer tot vroegtijdige diarree leiden bij de bijen in de late winter. Het beetje dat ze op natuurlijk wijze verzamelen kan geen kwaad, maar voeren kun je het beste doen met invertsuiker, dat is namelijk schone vruchtensuiker en druivensuiker. Het kwaliteitsvoer is stuifmeel, dus veel herfstbloeiers aan poten. Dat helpt voor alle insecten. Groet, Ben

  • cobie hartog

    13-08-2019 om 13:31

    Het voorstel van Christel vind ik echies goed idee.
    Ben e n Annemieke graag jullie inzichten hierover.
    Als dat zo is, kan ik mijn pru8menboom leegpersen en de bijen ermee voeren, scheelt mij veel euro’s geraffineerde suiker.
    gr.cobie

  • Lidie

    13-08-2019 om 14:01

    Ik dacht dat iedereen geslingerd had en de honing die de bijen nu nog maken hun wintervoorraad is. Laat ze dus rustig genieten van al die vruchtensappen, het zal niet in je honing komen.

  • Harm-Jan

    13-08-2019 om 14:22

    Ik ben ook benieuwd naar de vraag van christel. De pruimen zijn bij mij al op door wespen en bijen maar er ligt nog een overdaad aan peren. Was van plan de sappan (stoompan) erbij te pakken en een deel van het inwinteren met fructose uit perensap te regelen (hier vlogen de bijen vorig jaar ook op). Voelt ook beter dan geraffineerde suikers maar ben benieuwd naar jullie mening/bevindingen.

  • Jan JANSEN

    13-08-2019 om 20:58

    Dag Ben,
    bij mij staat het vol met pruimenbomen en het zelfde beeld.

    Wat de bijen uit de pruimen halen is toch ook prima als aanvulling op de winter voorraad?

    Jan, het is gewoon vruchtensuiker oftewel fructose. Dit zit ook in invertsuiker, dus prima voor de bijen. Groet, Ben

  • Henk P.

    14-08-2019 om 22:27

    Het is alweer jaren geleden dat ik bij een imker kwam die hemelsbreed 100 m van een sap- fabriek woonde. De pulp werd in open terrein gestort. De honing die hij slingerde zag rood van de bessensap . . . Zo zijn er meer fruit verwerkende bedrijven waar de bijen opvliegen. Hoe gaan de imkers in de omgeving daarmee om?

  • Gerda

    16-08-2019 om 21:15

    Dag Ben,
    Volgende week wil ik, als de weersomstandigheden goed zijn, starten met varroa bestrijding.
    Mijn vraag: ik heb nog een halve fles varroamed over van vorig jaar, kan ik deze nog gebruiken? (de fles heeft van de winter droog en in het donker gestaan)
    Bvb. dank voor je antwoord.

    Gerda, volgens de producent is de houdbaarheid slechts 1 maand na opening, maar deze restricties zijn vaak een wettelijke verplichting als diergeneesmiddel.
    Mits koud (koelkast) en donker bewaard, wordt gezegd dat de houdbaarheid langer is. Ik zou eerst checken of de vloeistof nog steeds helder is (oxaalzuuroplossingen verkleuren bij bederf). Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.