Q & A en voorjaarsschoonmaak van een TBH
Reacties
-
Lizet
08-04-2020 om 08:37Goedemorgen Ben,
Zotter er ook in jouw tbh’s en topkast buckfast bijen?
Ik ben nl benieuwd wat voor verschillen jij dan ziet in hun eigenschappen, zoals volksgrootte, raatvastheid, hoeveelheid halen voedsel etc.
Weer een mooie dagggewenst!
Goedemorgen Lizet, ik heb alleen maar Buckfastbijen van mijn eigen lijnen met de bekende mooie eigenschappen, maar andere rassen hebben weer andere kwaliteiten ;-).
Groet, Ben -
Marina Hoogland
08-04-2020 om 09:03Op het aanmeldformulier stast nog 6 april.
Zijn de vorige ook nog terug te kijken, Ben?
Had mij voor maandag aangemeld, maar kon er toch niet bij zijn.
Marina, vanuit privacy overwegingen wordt de oude direct verwijderd. De volgende is 6 mei. Datum wordt nog aangepast. Groet, Ben
-
Mieke
08-04-2020 om 09:27Afgelopen maandag was een interessante sessie. Omdat ik een stukje over het maken van een vlieger niet helemaal begreep heb ik tijdens de sessie een stukje terug "gespoeld" en vandaaruit weer verder gekeken, waardoor ik niet meer synchroon liep met het daadwerkelijk gesprek. Helaas werd na afloop van de daadwerkelijk sessie de video verbinding meteen verbroken waardoor ik het laatste stukje (10 minuten) niet heb meegekregen. Zou daar in de komende sessie / een volgende keer wat meer uitlooptijd voor gegeven kunnen worden.
Mieke, als ik het niet vergeet zal ik de sessie nog een kwartiertje open laten staan. Groet, Ben
-
Jan JANSEN
08-04-2020 om 10:05Dag Ben, ik had nog een vlieger vraag. Wat is de ideale periode, jij noemde een maar keer 4-7 mei maar kon dit niet plaatsen. Sorry voor de zeur vraag, Jan.
Ha Jan, begin mei zit je in Nederland in het staartje van de voorjaarsdracht en tevens vaak aan het begin of midden - afhankelijk van je bijenras - van de zwermperiode.
Daarom is omstreeks 7 mei een gemiddelde datum voor het maken van de vlieger. je kunt het natuurlijk altijd uitstellen tot je echt belegde doppen tegen komt. Dat lijkt mij het beste. Groet, Ben -
Lucas@cbsm.nl
08-04-2020 om 10:10wat is dat Q&A en TBH??????????????
Gebruik NOOIT afkortingen die minder ingevoerde experts oftewel leken NIET kennen...
Lucas, als je het blog regelmatig volgt dat zou je wellicht kunnen weten dat Q & A "question and answers" betekent. Dit vragenuurtje wordt inmiddels voor de derde keer georganiseerd op 6 mei as.
De afkorting TBH wordt al jaren in de imkerij gebruikt als afkorting voor Top Bar Hive. Soms loop je ergens voor de eerste keer tegen aan...… svp dan even googlen ;-). Groet, Ben -
Lizet
08-04-2020 om 10:40Hoi Ben,
Dank voor je antwoord. Ik denk dat mijn vraag niet duidelijk was.
Maar wat voor verschillen merk jij op tussen je buckfastvolken in een spaarkast/Dadantkast versus TBH/Topkast. Worden de volken bv even groot. Halen ze evenveel nectar. Of zijn er verschillen (misschien door het bouwen van eigen raat)?
Lizet, BF-volken in dadantkasten halen meer honing dan in TBH's. Dat geldt ook nog iets met de TOP-kast.
In de TOP-kast en zeker in de TBH werk je met natuurraat waardoor je extreem veel darren(raat) krijgt.
In de TOP-kast werk ik wel met een moerrooster zodat je nog een beetje kunt sturen. Eigenlijk hoe minder je stuurt, des te minder je honing krijgt omdat de bijen enorm veel broed aan zetten. De volken in TBH's zijn meestal wel vriendelijker en zijn ook meestal erg vitaal. Waarschijnlijk omdat ze minder gestoord en dus minder gestresst zijn. Groet, Ben -
Jaap uut Ede
08-04-2020 om 10:56Hoi Ben, Wil je nog een keer de functie van de zg.spacers in de TBH.
willen uitleggen?
Zit er in de getoonde TBH. geen gaasbodem tbv. de afvoer van rommel en Varroa-contole?
Dank en groet van Jaap.
Jaap, dit is inderdaad een dichte kast. Dat gaat prima. 35 jaar geleden waren alle bijenkasten zonder gaasbodem. De mijtenbesmetting kan ik ook aan andere zaken, zoals het broed en de bezetting aflezen. Spacers gebruik ik uitsluitend in het honingdeel. Bijen hebben een voorkeur om de honing op te slaan in diepere cellen, dus in raten met een grotere raatafstand. Dus met spacers geef je die gelegenheid. Groet, Ben -
Ed Rietdijk
08-04-2020 om 13:04Hoi Ben,
Even terugkomend op een eerdere vraag van muj over ruimte geven en het plaatsen van een bouwraampje, ik heb dat gisteren gedaan omdat eindelijk de wind wat minder was en de temperatuur boven de 15graden. Ik vond in allebei de kasten hele mooie broednesten en daar tegenaan heb ik een bouwraampje geplaats. Ik heb nu twee lege mooi uitgebouwde ramen eruit gehaald, kan ik die dan gebruiken in de honingkamer? Moet ik de honingkamers al plaatsen of moeten ze eerst het bouwraampje uitbouwen?
Groet uit Schagen, Ed
Ed, mijn adviezen over dadantkasten moet je niet toepassen voor spaarkasten. De methode van imkeren met Dadant wijkt op punten sterk af.
ik weet niet met type kamers jij werkt. Werk je met hoge broedkamers en met hoge honingkamers? Die indruk geef je mij met het verhuizen van de lege uitgebouwde ramen van BK naar HK. Op zich kun je dat doen.
Het begrip bouwramen gebruiken we voor de darrenraatmethode om de mijten biotechnisch te vangen en te verwijderen. Bedoel je dat wel eigenlijk?
Een bouwraam plaats je op positie 2 of 9 en NIET tegen het broednest, want dan is de kans zeer groot dat je gewoon werksterraat krijgt.
Het plaatsen van de 1e hk doe je als de bovenste BK nagenoeg volledig bezet is met bijen. Dan is het volk er zeker aan toe.
Groet, Ben
-
Jan JANSEN
08-04-2020 om 15:50Hoi Ben,
ik heb twee prachtige Drosinus TBH's, en zelfs schoon daar ze nog nooit gebruikt zijn. Eigenlijk wacht ik op een zwerm, maar als Q&A luisteraar kreeg ik opeens een briljant idee:-))
Ik maak vanuit mijn spaarkast een veger direct in de TBH, en volg het voeren op zoals bv in een spaarkast. Ik daag dan het vegervolk flink uit!
Wat vind jij hiervan. Je mag best antwoorden veel gekker moet het niet worden.
Ik moet iets met twee Segerbergers en Spaarkasten doen daar deze nu al op 33 en 30 ramen staan, en de moeren druk bezig zijn darrenbroed aan te leggen. Van twee kasten maak ik vliegers, en dan heb ik 21 kasten. Boven de 20 moet je in Frankrijk belasting betalen (men ziet dit als commercieel), wat ik niet doe voor de bijen. Dus kan ik met de twee anderen experimenteren, daar ze anders toch gaan zwermen.
Hoi Jan, uiteraard kun je een veger in de TBH maken. Bind dan wel twee raampjes spaarkast, die je eerst afgeslagen hebt en ontdaan zijn zij- en onderlatten vast aan een toplat, zodat de moer zich daar direct thuis voelt. Hoe de bouwkunst van de bijen wel in de gaten, want vaak houden ze zich niet aan de richting van de toplatten. Dus wekelijks controleren en zonodig bijsturen met een mesje. Groet, Ben -
Ed Rietdijk
09-04-2020 om 11:23Hi Ben,
Das natuurlijk niet heel handig om die bouwramen daar te hangen maar dat kan ik nog wel veranderen vandaag met dat mooie weer. Mijn ene spaar kast is een 10 ramer met kleine honingkamer raampjed de ander een Segeberger 11 ramer met hoge honingkamer raampjes. Allebei de volken doen het prima en zijn volop aan het halen.
Weet jij toevallig ook of de zwarte els een goede drachtboom is, er staan er daarvan zo'n 24 op de standplaats van de bijen.
Vriendelijke groeten uit Schagen, Ed
Ed, de elzen zijn al uitgebloeid. Ze geven uitsluitend stuifmeel in februari/maart. Groet, Ben -
Ed Rietdijk
10-04-2020 om 09:10Goedemorgen Ben en blog/vlog lezers,
Gisteren heb ik de bouwraampjes op de goede plek gehangen en ik was verrast dat er al flink wat raat gebouwd is. Ook ging het verhangen van de raampjes soepel en zonder stress bij de dames. Moeten alle cellen met darrenbroed eruit gesneden worden en loop je dan niet het risico dat er al darren uitlopen met Varroa mijten?
Groeten, Ed
Ed, indien je de bouwraammethode wil toepassen, dan is het de bedoeling dat je het darrenraat eruit snijdt als het raampje voor tenminste tweederde gesloten is. Geef het uitgesneden darrenraat maar aan de kippen (van de buren?).
Indien je de komende maanden drie volledige broedramen met darrenraat uitsnijdt dan neem je ongeveer 40% van de mijten weg. Er blijven op de overige ramen nog wel voldoende stukjes met darrenbroed over.
Mijten zul je altijd houden, het is de kunst om ze onder een acceptabel niveau te houden. Groet, Ben -
Niki
10-04-2020 om 09:24Goedemorgen Ben,
In het filmpje hoorde ik jou zeggen “laat de mijten het darrenbroed maar parasiteren in plaats van het werksterbroed”. Ik begrijp je overweging, maar het riep bij mij ook de volgende vraag op; wat betekent het als geparasiteerde darren zouden paren met een fitte koningin? Heeft dat, en zo ja; wat, voor effecten op de nakomelingen van de koningin. Er even vanuit gaande dat de geparasiteerde dar het zou redden tot een paring.
Fijne dag,
Niki
Niki, helaas zijn de aantallen mijtendochters in darrenbroed groter dan in werksterbroed. In de nazomer loopt het darrenbroed terug en stappen ze uiteindelijk toch het werksterbroed in, denken we. Dus zo slim was mijn opmerking niet. Voor de deelname aan de paringsvluchten zijn die geparasiteerde darren niet geschikt. Het is bekend dat ze met minder gewicht geboren worden. Alleen de allersterkste darren zullen paren..... Groet, Ben -
André
11-04-2020 om 09:27Dag Ben, Gisteren voor de eerste keer mij TBH geopend dat zaten twee volken in.een groot volk heel rustig en gewoon met lijnolie op mijn handen en dat ging pima. en later het kleinere volk, ik had geen goede kap op, dus vier keer in het gezicht gestoken. maar dat werd niet dik gelukkig. Even een andere kap opgehaald en handschoenen en tussen de aanvallende bijen de moer opgezocht. Haar er uit gehaald. en de raad met suikerwater besproeit zodat ze beter geaccepteerd zouden worden.. En toen de schotten er tussen uit en toen was het één groot volk. In de avond nog wezen kijken en er lagen geen enkele slachtoffers onder de kast. Ik zal nog even kijken voor de 13de dag of ze de goede koningin niet hebben afgestoken, maar verwacht dat niet. Hartelijke Groet, André
-
Marjan
19-04-2020 om 18:01Ik ben voor het tweede jaar aan het imkeren met een toplattenkast. Mijn volk groeit hard, bouwt enorm, maar de laatste weken wordt er voornamelijk darrenraat gebouwd, alle nieuwe latten zijn bijna volledig darrenraat, nu al 4 of 5 raten. Wat zou hier de reden van kunnen zijn?
Marjan, de bijen moeten zich al heel lang voor de zwermperiode voorbereiden op de komst van jonge moeren. Jouw volk weet dat daarvoor veel darren nodig zijn en in natuurraat worden er duizenden darren geboren. Veel meer dan in traditionele kasten met werksterkunstraat. Vanaf eitje tot geslachtsrijpe dar duurt 45 dagen, dus anderhalve maand later kunnen jouw darren aan de bak. Groet, Ben -
Haico
19-04-2020 om 23:37Hoi Ben, afgelopen 2 jaar had ik een goed volk in mijn enige toplattenkast, maar bij de eerste voorjaarsinspectie enkele weken geleden bleek er nog maar een handje vol bijen in de kast te zitten. Er was en is nog altijd een koningin aanwezig. Het zijn, vandaag bekeken, nog 100 of 200 bijen, denk ik, en een broednestje van 8 cm doorsnede op 1 raat (2 zijdes). Ik verwacht het antwoord al te weten, maar is hier nog iets van te redden? Ik verwacht het niet. En ik heb gelukkig ook nog enkele spaarkasten en een dadantkast waar ik een zwerm van af van kan laten komen voor mijn TBH. Wat is jou advies en maak jij dit ook wel eens mee?
Haico, gelukkig maak ik dit niet veel mee. Je kunt er een raam uitlopend broed met opzittende bijen bij hangen. Als dit lukt na een week nogmaals herhalen.
Kijk eens of de moer het broednest dan wil uitbreiden, want het huidige gebrek aan bijen, is vermoedelijk het probleem.
Groet, Ben -
Paul
09-05-2022 om 22:11Hallo Ben, ik wil graag een volkje (6-raams DB) in een TBH gaan plaatsen. Maar daar zit logischerwijze nog geen raat in. Hoe doe ik dat? Gewoon de ramen afslaan in de kast en klaar? Groet, Paul
Ha Paul, dat wordt vaak een zooitje. Je kunt je de zijkanten van je ramen afknippen met een goede sterke snoeischaar en dan vastzetten aan de toplatten van de tbh. Dat lukt wel met simplex. Maar jij hebt dadant blatt? Even nameten...... groet, Ben
PS voor het afknippen de bijen afslaan in een emmer en de moer in een kluisje doen.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.