29-04-2024

Q & A rondom imkeren

in deze rubriek kun je vragen achterlaten, die niet gerelateerd zijn aan een specifiek blogonderwerp 

Deel dit bericht

Reacties

  • Korneel

    15-12-2023 om 09:44

    Als ik 1 groot volk en een klein (of heel klein) volkje naast elkaar heb, dan dan ik deze tijd van het jaar: verenigen. Maar:
    1. Ik hoop dat de koningin van het kleine volkje dan mag ophoepelen?
    2. Komt de viruslast toch ook mee van het kleine volk?

    Ha Korneel, ik zou een klein volk nooit verenigen met een sterk volk, vanwege de reden die jezelf noemt, namelijk de viruslast van het kleine volk. Ik voeg uitsluitend zwakke en gemiddelde volken of zwak en zwak samen maar sterke volken verander ik niets aan.
    Je moet gewoon hopen dat het kleine volk het redt, blijft de winter mild dan kun je geluk hebben. Je kunt in maart een klein volk wel gescheiden door een moerrooster boven op een sterk volk zetten. Dan kan het kleine volk zich herstellen. In maart zit er weer volop groei in de volken en kan het op elkaar plaatsen geen kwaad meer. Groet, Ben

  • Lineke

    15-12-2023 om 19:37

    Hoi Ben,
    Onze Portugese bijtjes hebben de continue aanvallen en stress van de Aziatische hoornaar helaas niet overleefd. We hebben gedaan wat we konden om ze te helpen, maar vandaag trof ik een lege kast aan. Ik zag het de afgelopen weken al aankomen, het volk werd steeds kleiner en de hoornaars bleven jagen. Maar ik kon niets meer voor ze doen. De kast ziet er nog helemaal netjes uit. Volledig volle verzegelde honingkamer. Nog veel gesloten en uitlopend broed (wat helaas niet meer tot leven heeft mogen komen), met daaromheen een keurige krans van stuifmeel en honing. En nog een paar van de kou omgekomen bijtjes en uitlopend broed wat niet meer tot leven heeft kunnen komen. Ze hebben tot het laatst toe gestreden. Triest

    Ik wil de kast nu opruimen, wie weet komt er komend voorjaar weer een zwerm op ons pad. Kan ik de ramen met verzegelde honing bewaren, of kan ik ze nu beter slingeren? En de ramen met broed, kan ik die bewaren (maakt een nieuw volk dat weer schoon?) of kan ik die beter ruimen en nieuwe was erin zetten?

    Dank alvast!

    Groet, Lineke

    Ha Lineke, de ramen met honing kun je goed bewaren en hergebruiken in mei/juni. Alleen kun je wel last krijgen met wasmotten. Ik weet niet of je daar in Portugal ook last van krijgt. Je kunt de eitjes en ruspjes doden door de ramen 48 uur in de vriezer te doen en daarna in een afgesloten bijenkast.
    De ramen met open en gesloten broed kun je beter vernietigen of de delen met broed uitsnijden en weggooien. Meer succes met de volgende zwerm. Groet, Ben

  • Yassine

    16-12-2023 om 09:55

    Hoi Ben je hebt er al meerdere keren antwoord op gegeven maar ik kan het even niet zo snel vinden: de ramen waar broed in heeft gezeten uit een "verdwenen" volk: omsmelten of weggooien?
    groet,
    Yassine

    Dag Yassine, je kunt de ramen met broed gerust omsmelten. In de overgebleven gestolde was kunnen de virussen niet overleven. Groet, Ben

  • Sander

    18-12-2023 om 21:27

    Ha Ben,
    Kan je de Q en A vastzetten? Hij zakt nu naar beneden door nieuwe blogberichten ;)

    Vraagje: ik heb oxaalzuur van begin december in de koelkast staan. Hoelang kan ik dat bewaren?

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, je kunt het beste via de Blogcategorie Q&A een nieuwe vraag stellen. Je kunt al aangemaakte oxaalzuur een of twee maanden in de koelkast bewaren. Dus wanneer je in december klaar bent met oxalen, dan maar weggooien. Groet, Ben

  • Jantje

    19-12-2023 om 13:30

    Dag Ben,
    Hoe en waar kan je best je lege honingramen, lege broedramen en dergelijke bewaren.
    Sommigen zeggen in diepvries (goed als je niet veel hebt op te bergen), anderen zeggen gewoon buiten hangen (maar dit trekt wel Aziatiche Hoornaars aan) dus lijkt me geen goede oplossing.
    Wat is er de beste methode misschien eens foto bij zetten?

    Fijne Kerstdagen en beste wensen en veel succes met de bijen in 2024!
    groeten Jan

    Ha Jan, ik zou uitsluitend schone onbebroede ramen bewaren. Alles dat bebroed is zo snel mogelijk omsmelten.
    Ik stapel de bakken met geslingerde nog natte HK-ramen gewoon op tot aan het plafond van de (onverwarmde) schuur. Op de bovenste bak komt een dekplank te liggen. Tussen alle bakken leg ik verse walnotenbladeren.
    Van een stapel honingkamers hoef ik geen foto te maken, je weet hoe dat eruit ziet. Fijne kerstdagen en een heel mooi bijenjaar! Groet, Ben

  • Henk

    24-12-2023 om 20:34

    Dag Ben, beste wensen en gezondheid.
    Kun je de arrestraam methode met Dadant (Blatt) methode toelichten of heb je dit onderwerp al ergens behandeld?

    Dank je Henk, ik had er al eens een blog over geschreven. Zie:
    https://login.debijenhouders.nl/blog/7a-de-arrestraammethode-biotechnisch-mijten-wegnemen
    Dit bericht is nu opgenomen in de blogcategorie "de online imkerpraktijk".
    Groet, Ben

  • Jasper

    26-12-2023 om 17:25

    Hoi Ben,

    Wat handig, zo'n Q&A-blog!

    Komend voorjaar wil ik een nieuwe methode van raatvervanging uitproberen; oude ramen eruit werken en nieuw kunstraat introduceren. Ik ervaar op dit moment het telkens eruit werken van 1-2 ramen als lastig, mede omdat deze ramen nogal eens bebroed blijken en ik het zonde vind om deze er dan uit te halen.

    Daarom speel ik met het volgende idee: bij maximale bouwdrift voeg ik één broedkamer toe boven de huidige broedkamer, met tussen beide broedkamers een moerrooster. In de nieuwe broedkamer 10 ramen met kunstraat. Vervolgens zoek ik de koningin op en stop deze in de broedkamer met kunstraat. De oude broedkamer haal ik na een week of 3-4 weg, dan is al het broed uitgelopen en heeft het volk hier 'geen verlies' van. Voordeel: ik ben in één keer klaar met raatvervanging, en door de korte broedstop mogelijk een gunstig effect op de zwermdrift en varroa.

    Graag jouw meedenken in deze methode; zie jij nadelen die ik nog niet ingezien heb?

    Ha Jasper, bij de eerste voorjaarscontrole eind maart/begin april heb je nooit 8 ramen broed. Hooguit 5 a 6 of zelfs minder. Dus op dat moment kun je altijd 2 voerramen of 2 kantramen vervangen door kunstraat.
    Jouw plan kan ook uitgevoerd worden, maar wellicht iets anders. Want bij jouw methode krijg je geen voorjaarshoning, echter wel uitgebouwde bk-ramen met veel broed en honing in de bk-ramen. Hiermee rem je inderdaad de zwermdrift, maar het vergrote broednest is ideaal voor de mijtenreproductie. Dus geen oogstbare honing en veel mijten. Wat kun je beter doen?
    Houd het volk tijdens het voorjaar in 1 BK met moerrooster en een halfhoge hk. Indien deze hk vol bezet is met bijen plaats je een bk erop met kunstraat. Na de voorjaarsdracht haal je de onderste volle hk weg en die kun je slingeren. Nu laat je bovenste bk staan als hk. Tijdens de zomerdracht loopt deze vol met honing. Half juli deze bk slingeren.
    Na het slingeren een middelste raam eruit halen en je zoekt de moer onderin op. Het raam broed plus moer plaats je midden in de geslingerde bak met natte ramen. Onderin aan 1 kant een sluitraam plus het moerrooster op deze bk leggen. De geslingerde bk met moer erop zetten. Na een week het oude raam met broed naar beneden plaatsen en een uitgebouwd nieuw raam plaatsen.
    Medio augustus voor het inwinteren is je onderste bk uitgelopen en kun je deze wegnemen en vervangen door je hk met geslingerde hk-ramen om ruimte te geven aan de bijen.
    Eind februari kun je de onderste hk weer wegnemen. Zo kun je 100% van je bk-ramen vernieuwen één seizoen en houd je het broednest beperkt en oogst je voldoende honing. Groet, Ben
    Groet, Ben

  • Jasper

    01-01-2024 om 16:29

    Hoi Ben,

    Dank voor je reactie! Ik begrijp dat je het vermoeden hebt dat de nieuwe, bovenop geplaatste broedkamer als honingkamer gaat werken. Is dit ook het geval als je de onderste, oude broedkamer al na 3 weken weg haalt? Dus op het moment dat het broed in die kamer is uitgelopen. Waardoor je de bovenste broedkamer weer tot enige broedkamer maakt (en in de weken daarna de honingkamers daar bovenop gaat plaatsen).

    Mijn gedachte is dat het volk nog druk bezig is met het kunstraat uit te bouwen. En er dus hooguit maar een beetje honing in op zal slaan, die ze daarna weer omhoog slepen naar de honingkamers die erop gaan komen.

    Groetjes,
    Jasper

    ha Jasper, indien je de 2e bk met kunstraat bovenop de hk plaatst met een moerrooster onder de hk, zoals ik adviseerde, dan kan er nooit broed in die 2e bak komen. Omdat de moer in de 1e bk onder het rooster zit, blijft deze bk altijd broed bevatten. Dus die kun je niet weghalen.... In mijn opzet krijg je maximaal honing en 100% nieuwe uitgebouwde bk-ramen. Je kunt natuurlijk hierop varianten bedenken. Echter die maken het slingeren van honing minder haalbaar. Groet, Ben

  • Mark

    29-01-2024 om 19:43

    Hallo Ben, vroeg me af in hoeverre een volk in staat is een nieuwe koningin voort te brengen in deze tijd van het jaar. Verondersteld dat er meer dan voldoende langlevende winterbijen zijn, en het volk redcellen aanzet van bevruchte eitjes, en hier een gezonde koningin uit geboren wordt, hoelang kan de nieuwe Q de bruidsvlucht maximaal uitstellen? Wacht zij simpelweg op voldoende buitentemperatuur en tot de dag lang genoeg is? Is hier ooit studie/onderzoek naar gedaan?

    Dag Mark, de maximale termijn waarbinnen na de geboorte de paringsvlucht moet plaats vinden bedraagt een maand. Daarna gaat ze zonder sperma aan de leg en krijg je in het voorjaar bultbroed te zien. Groet, Ben

  • Hendrik

    04-02-2024 om 15:38

    Hallo Ben,

    Vorig jaar heb ik van een imker de tip gekregen om honingkamers op te slaan met mottenballen er tussen als bescherming tegen wasmotten. Zodoende heb ik de honingkamers in torens opgestapeld met op verschillende plekken mottenballen er tussen.

    Helaas lees ik vandaag op allerlei blogs berichten dat dit op z'n zachtst gezegd "niet zo slim is". Mottenballen bevatten of naftaleen of para-dichloorbenzeen. Op de verpakking staat niet benoemd uit welke substantie het is opgebouwd, dus met deze vraag heb ik een e-mail verstuurd naar de verkoper. Ik vrees er echter voor dat het om naftaleen gaat...

    Nu is mijn vraag of jij weet in welke mate de honingkamers nog bruikbaar zijn na goed luchten in het geval dat het om naftaleen gaat. Is het raat nog bruikbaar? En zijn de houten honingkamerraten nog bruikbaar? En de houten honingkamers?

    En als het gaat om para-dichloorbenzeen?

    Alvast bedankt

    Dag Hendrik, dat was wel een hele slechte tip van die collega-imker. Naftaleen wordt verdacht van het veroorzaken van kanker. Het is oplosbaar in water en komt via die weg in honing en wintervoer terecht.
    De stof paradichloorbenzeen (moderne mottenballen) is schadelijk voor het milieu en voor vissen. Het wordt opgenomen in raten en honing/wintervoer en is slecht afbreekbaar. De stof is in het kader van de Bestrijdingsmiddelenwet niet afzonderlijk onderzocht.

    Uit voorzorgsprincipe zou ik persoonlijk alle ramen, die direct in contact geweest zijn met de mottenballen uitsnijden en opnieuw voorzien van kunstraat. Voer en was uit voorzorg vernietigen. Voor gebruik van bakken en ramen goed luchten. Groet, Ben

    PS door uitsluitend niet-bebroede-ramen op te slaan, desnoods net geslingerd en te voorzien van verse walnoten bladeren is de schade van de wasmotlarf minimaal.

  • Stanny

    05-02-2024 om 12:41

    Hoi Ben ,
    ik zou een volk met kast 300 m moeten verplaatsen naar mijn bijenstand thuis.
    Het is nu nog redelijk fris en de temperatuur gaat volgend weekend van 5° s'nachts naar 8° overdag en dit bij regenweer. Ik lees dat het mogelijk zou zijn en dat ik voor de uitgang wat den- en looftakken moet leggen , zodat de bijen die buiten komen zich eerst terug gaan orienteren en niet naar de oude standplaats terug gaan.
    Wat is uw gedacht hierover ?

    Ha Stanny, bijen hebben drie weken kou met "binnen zitten" nodig om hun geheugen te wissen. De kou is natuurlijk regionaal verschillend, maar mijn bijen hebben afgelopen week en zelfs gisterochtend nog gevlogen. Er komt nog kou, maar ook zo'n. En hoelang duurt die periode?
    Mocht geen drie maar twee weken kou hebben zonder bijenvlucht, dan kun je ze inderdaad met kersttakken of coniferengroen dwingen om zich te oriënteren. Maar houd ze de eerste dag van vliegen extra in de gaten. Een deel zou terug kunnen vliegen. Groet, Ben

  • Hendrik

    05-02-2024 om 19:19

    Hallo Ben,

    Dank voor je antwoord; ik lees dat naftaleen (de stof waar het waarschijnlijk om gaat) voornamelijk vetoplosbaar is en dus makkelijk in de was terecht komt. Ondanks dat het maar om een 'paar gram' verdampt nafateleen gaat, neem ik geen risico's: ik ga alle raten uitsnijden, honingkamers luchten, soppen, hogedrukspuit reinigen en uiteindelijk weer kunstraat erin. Dit ook omdat ik de honing deels verkoop, en hierin geen enkel risico wil nemen. Een pijnlijke les... het gaat om 20+ honingkamers...

    In het voorjaar maar de uitbouw van de kunstraat stimuleren met 1:1-suikerwater..

  • ivo

    21-02-2024 om 21:45

    goedenavond,
    binnenkort hopen we nieuwe imkers of imkers met winterverlies blij te maken met een aflegger.
    Maar welke kasten zijn compatibel met elkaar? Wie kan welke ramen ontvangen? Meer specifiek: welke kasten kunnen langstroth broedramen ontvangen?
    dank u
    beste groeten.

    Dag Ivo, langstrothramen passen uitsluitend in langstroth en dadantblatt kasten. Groet, Ben

  • Hans

    05-03-2024 om 09:54

    Hallo Ben, ik heb een paar jonge volkjes overwintert op 2 randjes miniplus en heb de indruk dat ze nu al barsten vol zitten.
    Kan het kwaad om ze nu al op een spaarkast te zetten met sluitblokken?

    Dag Hans, ik zou as vrijdag bij mooi eerst maar eens checken of ze onderin ook barstensvol zitten. Zo ja, dan kun je ze rustig op een spaarkast zetten. De warmte blijft toch boven in de MP-randjes en ze groeien langzaam naar beneden. Ik doe het meestal eind maart. Groet, Ben

  • Sander

    07-03-2024 om 08:20

    Ha Ben,

    Ik heb een volk op 4.9 en 3 ramen 5,1. Het broednest bevindt zich nu uitsluitend op 5.1mm. De 2 ramen links naast het broednest waren nagenoeg leeg, en niet heel mooi uitgebouwd. Ik heb deze lege ramen vervangen voor 4.9 kunstraat, en links van deze kunstraat een vol raam voer gehangen. Nu met de vorst trekt het volk zich (logisch) terug op de 5.1mm, en lijken ze de 2x kunstraat als een brug te zien, en wordt dus ook niet aangeroerd. Het volk bezit bij 10 graden zeker 8 a 9 ramen, nu trekken ze zich terug op 4 a 5 ramen bij 0 graden. Zou het beter zijn om aan beide zijden van het broednest 1 raam voer te hangen en 1 raam kunstraat? Mijn gevoel zegt van wel, maar toch twijfel ik, want mogelijk redden de bijen het ook wel zonder dat ik dat doe.

    2e vraag: ik heb 4 wat klein uitgewinterde volkjes (3-4 ramen, met op 2 ramen een klein broednestje). Is het wijs om deze te verenigen tot 2 volken, en zo ja, kan ik dan gewoon het broed bij elkaar hangen en de kasten weer sluiten?

    Hoor het wel!

    Groet,
    Sander

    Beste Sander, volgens mij is het veel te vroeg in het jaar om al kunstraat te geven. In maart/april worden de oude winterbijen vervangen door de nieuwe generatie zomerbijen, hierdoor kan er een dip ontstaan in de bezetting, waardoor bij koude nachten de bijen moeite hebben het broed warm te houden. Ik zou dus nu nog geen kunstraat tegen het broednest aanhangen, maar wachten op een betere bezetting dan de huidige 5 raampjes (bij kou) alvorens er kunstraat in te hangen. Je kunt dus beter een raam voer tegen het broednest hangen zodra het as zaterdag warmer wordt. Verder nog zo weinig mogelijk in de bijen werken.

    Je 2e vraag: het is inderdaad verstandig om de vier kleine volkjes twee om twee te verenigen. Inderdaad de ramen met broed bloksgewijs tegen elkaar hangen. Doe dit alleen bij 15 graden en een zonnetje en werk snel. De moeren vechten het onderling wel uit. Groet, Ben

  • J El

    16-03-2024 om 18:35

    Dag Ben,
    Hoelang zijn candipoline gold en apifonda houdbaar?
    MvG

    Dag J., op de verpakking moet een houdbaarheidsdatum staan. Een kleine overschrijding kan nog wel, maar supplement houdbaar tot dec 2023 zou ik nu meer gebruiken. Groet, Ben

  • Harry

    19-03-2024 om 00:47

    Dag Ben,
    Ik was 9/3 bij je verhaal over koninginnenteelt.
    Je had het daar over een stereomicroscoop die handig is om, bij wat minder goede ogen, de juiste maat lafjes op te lepelen. Heb je ook ervaring met zo'n digitaal gevalletje waarmee je op het scherm e.e.a. goed kunt volgen?
    Conrad, maar ook anderen hebben zoiets voor rond de 75 Euro.

    Dag Harry, ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik had onvoldoende werkruimte. Ik kon de raat er niet onder zetten. Een borduurloep met led-verlichting werkt ook prima. Groet, Ben


  • Joost

    22-03-2024 om 09:17

    Goedemorgen Ben,

    Gisteren heb ik een klein volkje op 4 ramen met Q verenigd met een volk op 8 ramen zonder Q. Echter keek in vanmorgen en zag dat er helemaal geen kranten snippers op de varroa lade lagen en de krant was inderdaad nog helemaal intact (krant gisteren nat gemaakt en enkele gaatjes in gemaakt).

    Wat is jou advies?

    Een week geleden heb ik in het volk zonder Q al eens een raampje met Q en circa 100 bijen gehangen (dit was een volk dat heel klein de winter uit was gekomen), deze Q is helaas niet aangenomen, vandaar dat ik nu het zekere voor het onzekere neem op te verenigen dmv krant.

    Ha Joost, toch even de vraag hoe weet jij zeker dat er geen Q in dat volk zit? Je kunt overigens rustig in de maanden met een R de krant achterwege laten. Groet, Ben

  • Joost

    22-03-2024 om 10:49

    Hoi Ben,

    Ik denk dit om de volgende redenen:

    in dit volk (nieuwe Q 2023 van broed aflegger) zaten eind 2023 nog wisselcellen, deze heb ik weggehaald (omdat ik niet zeker wist dat het wisselcellen waren en omdat het al laat in het jaar was en het niet zeker zou zijn dat de nieuwe Q nog bevrucht zou worden). Dit volk is redelijk groot de winter ingegaan. Dit volk leek ook 1 van mijn beste volken te worden,vlogen volop vanaf begin feb, kwamen met veel stuifmeel en het plexiglas was goed warm. Tijdens de voorjaarsinspectie van 2 weken geleden zat er geen broed
    larven of eitjes meer in het volk en was het volk al wat minder actief wat vliegen betreft En kwam er maar heel af en toe een bijtje met stuifmeel binnen terwijl de andere volken constant met stuifmeel binnen kwamen. Ook zaten er speeldoppen op de raten.

    Dus achteraf denk ik dus Day er wisselcellen zaten eind 2023 omdat de Q niet helemaal in orde was.

    Ik heb de Q niet kunnen vinden(ongemerkt).

    Maar de bijen zijn wel heel rustig en stertselen niet, dat vind ik dan ook weer vreemd.

    ha Joost, dus is mijn conclusie dat er een niet leggende oude moer in je volk zit. Deze heeft de ingevoerde moer afgestoken en dat zal opnieuw gebeuren wanneer je gaat verenigen. Sla de bijen anders af in een emmer en leg een moerrooster op je overblijvende bk met ramen. Op het rooster weer een lege bk en bijen uit de emmer erin kieperen. flink roken en je K blijft op het rooster lopen. Succes. Groet, Ben

  • Joost

    22-03-2024 om 11:51

    Bedankt met deze uitleg moet dat het inderdaad zijn.

    Na het middageten ga ik meteen kijken, hopelijk zijn ze nog niet door de krant gegaan en mocht het wel zo zijn dat de leggende Q dam de niet leggende heeft dood gestoken

  • Jonah

    23-03-2024 om 13:37

    Dag Ben,

    Afgelopen zondag de HK geplaatst (volk op 1 bak) met kunstraat en zonder moerrooster. Aangezien het slechte weer hier gisteren kon ik het rooster niet plaatsen. Vandaag valt het weer ook tegen. Wat kan ik het beste doen? Toch maar snel het rooster of wachten tot maandag? Aangezien het eigenlijk maar 5 dagen zonder mag las ik.

    Groetjes!

    Dag Jonah, voor bouwen is dracht nodig en veel jonge bijen, waarschijnlijk loopt het zo'n vaart niet. Je kunt door het folie zien of ze al bezig zijn in de hk. Anders wacht je nog een paar dagen tot het 13 graden wordt. Het is ook geen ramp wanneer er wat eitjes gelegd zijn. Gewoon rooster plaatsen wanneer je ziet dat ze zijn gaan bouwen. Met een pufje rook de bijen en moer naar beneden sturen. Groet, Ben

  • Cees

    23-03-2024 om 15:08

    Hallo Ben,

    Ik zit met het volgende:

    Heb 10 volken buckfst f1 en ook huis tuin e. Keuken bijen. Dit jaar wil ik gaan 1 baks inkerem met de buckfast em met de andere wil ik eerst HKs gaan plaatsen en daarna als er veel zermdrift komt eventueel nog een BK eronder.

    ik heb 6 volken waar ik 30 maart een HK op kan zetten (BK volledig bezet). Vorigjaar had ik 4 april de HKs geplaatst maar vanaf 11 april kwam er pas echt nectar in had ik het idee. Aangezien ik van de fruitboeren hier in de buurt hoort dat de natuur minimaal 2 weken voorloopt wil ik 30 maart HKs plaatsen u zie ik ook al vers nectar in de raten.

    Ik heb 1 volk wat echt super vol zit volledig bezet en het lijkt net op de wintertros zo vol + 7 ramen geslotenbroed, hier moet ik volgende week echt wat mee doen.

    Nu zie ik dat het weer wat ze af gaan geven toch weer wat minder is dan dat de voorspelling van een paar dagen geleden.

    Wat is jou advies voor 30 maart (met na Pasen a 13-14 gradenen wat regen on zeeland). Toch de HK of even wachten met de HK en toch eerst een BK eronder?

    Ha Cees, ook met regen en kou gaat de ontwikkeling van het broednest gewoon door, de jonge bijen lopen dagelijks uit en het volk heeft ruimte nodig. Dus honingkamers erop om de zwermdrift uit te stellen. Zodra ze de hk ingenomen hebben een 2e hk plaatsen met kunstraat. Dat tempert weer de zwermdrift etc. Groet, Ben

  • Cees

    24-03-2024 om 08:01

    Bedankt Ben voor je snelle antwoord.

    Als ik je antwoord goed begrijp moet je bij 1 baks imkeren dus een HK plaatsen in de volgende gevallen:

    1. wanneer er honing/nectar dracht.

    2. Om ruimte te geven (ipv 2e BK).

    ha Cees, zodra je bk 90% bezet is, moet je in het voorjaar ruimte geven ongeacht de dracht. Je moet namelijk overbevolking in de bk voorkomen. Zodra de 1e hk redelijk bezet is een 2e hk geven etc.
    Als er dracht is en de zon schijnt, lopen de hk's ook vol met honing. Soms moet je zelfs een 3e hk geven. Die 3e hk slinger je dan niet, die blijft erop als reservevoer. Groet, Ben

  • Sander

    27-03-2024 om 17:54

    Ha Ben,

    Weet jij toevallig of de boeken van Tom Seeley ook worden vertaald in het nederlands?

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, nee tot op heden niet volgens mij. Mocht je toevallig geïnteresseerd zijn in het Darwiniaanse imkeren, dan kun je dit terug vinden in mijn laatste imkerboek Eenvoudiger en duurzaam imkeren. Groet, Ben

  • Margriet K.

    31-03-2024 om 14:56

    Dag Ben, 14 maart jl. heb ik in een volk een broedraam gehangen om te zien of het volk echt moerloos was. Er kwamen 2 moerdoppen, 1 ervan is uitgelopen. (vandaag voorzichtig gekeken)
    Er zijn nog geen of weinig darren. Hoelang kan deze moer overleven voordat ze wordt bevrucht? Is het wenselijk om binnenkort weer een broedraam in het volk te hangen om het volk "aan de praat" te houden? Er zitten zo'n 8 ramen bijen in.

    Dag Margriet, ik zou inderdaad wekelijks één raam open broed bijhangen om via broedferomonen de eileggende werksters af te remmen. De maximale periode waarin een moer nog bevrucht kan worden, is ongeveer 4 weken. Je moet dus geluk hebben met een warmere dag, vanaf 20 graden gaan de darren op de vleugels. Groet, Ben

  • Judith

    31-03-2024 om 21:32

    beste Ben,
    Waar in Duitsland haal jij de was voor 4.9 cellen? En de afstandspijkertjes voor op de ramen? Waar kan ik die halen?
    Groetjes
    Judith

    Dag Judith, denk eraan dat je 4,9 niet direct kan toepassen. Eerst naar 5,1 en dan testen of ze 4,9 aankunnen. Kunstraat 4,9 en 5,1 mm en de kopspijkers van 10 mm kun je tegenwoordig bij alle bijenmateriaal winkels in NL bestellen. In Duitsland (fa Josef Rockl in Grafenau) laat ik mijn wasblokken omzetten naar kunstraat. Minimum hoeveelheid is 20 kilo. Hij verkoopt soms ook residuvrije 5.1 en 4,9 kunstraat in DuitsNormaal formaat (bijna simplex). Groet, Ben

  • Hans

    01-04-2024 om 17:55

    Hallo Ben,

    Ik heb een week geleden een HK geplaatst op een enkele BK (BK was volledig bezet).

    Nu zitten er soms maar 2 straatjes bijen in de HK maar soms ook maar een enkel bijtje (kijken via plexiglas)

    Moet ik de HK nu weer een poosje weghalen of lekker laten staan??

    Er zit minimaal 5 ramen broed in dus er komen nieuwe bijen aan:).

    Groet,
    Hans

    Dag Hans, lekker laten staan en hopen op beter weer aan het eind van de week, dan verandert het beeld wel. Groet, Ben

  • Jonah

    04-04-2024 om 18:37

    Hoi Ben,

    HK (bijna) volledig bezet. Ben dit jaar het eenbaks imkeren uit aan het proberen. 2e HK mag er nu dus al op?

    Groetjes!

    Ha Jonah, ja vrijdag of zaterdag kun je de 2e hk wel plaatsen. Groet, Ben

  • J El

    06-04-2024 om 15:19

    Goedemiddag,
    Ben vandaag geschrokken hoeveel de volken aan voer verbruikt hebben in plaats van gehaald hebben. Dit zal aan het grote broednest en het weer liggen. Twee zijn zo ver dat ik moet gaan bijvoeren, maar hoe voer ik suikerwater bij, zonder dat het in de honingbak opgeslagen gaat worden. Ook ik pas inmiddels het eenbakkensysteem toe.

    dag J., gewoon 2,5 kilo suikerdeeg op het voergat. Dat gebruiken ze alleen als reserve op de momenten dat er niets binnenkomt. Ze slaan het niet op in deze tijd van het jaar. Groet, Ben

  • Hans

    09-04-2024 om 22:05

    Goedenavond Ben,

    Gisteren met 20 graden waren bijna al mijn 8 volken de HKs volledig bezet maar vandaag met 12 graden en veel wind was er maar 1die volledig bezet was. De rest varieerde van 3 tot 7 straten.

    Als ze voor meer dan 75% bezet zijn kan ik een 2e plaatsen. Maar wat moet ik nu aanhouden :). Bij mooi weer of slecht weer?

    Dag Hans, kijk maar op de dagen waarop het kouder is, dat geeft beter de echte bezetting aan. Dus bij 8 straten bezet volgende hk erop. Groet, Ben

  • Cees

    13-04-2024 om 07:33

    Goedemorgen Ben,

    Komende maandag en dinsdag geven ze slecht weer af. De dagen er na wel koudere temperaturen van 11 tot 14 graden maar wel met best wat zon uren.

    Mijn vraag is: komt er nectar binnen op mooie zonnige dagen met temperaturen tussen de 11 en 14 graden? Of gaan ze juist van de opgeslagen voorraad gebruikmaken?

    Ha Cees, bij 11 graden zal er weinig nectar binnenkomen, echter bij 14 graden en zon mag je nog wel iets nectar verwachten. Maar open broed vergt veel voer. Groet, Ben

  • Jantje

    13-04-2024 om 17:47

    Dag Ben,

    Is het nodig om honing te roeren of kan je die ook direct inpotten?
    Vind daar nergens iets over terug.
    Ik laat de mijne altijd even rijpen en roeren, maar nu vraag ik me dus af het echt moet. Zonee, wat is het verschil dan ?

    mvg
    Jan

    Dag Jan, in principe kun je honing na drie dagen rijpen in de potten doen. Het schuim en de luchtbellen eerst afscheppen.

    Het tweemaal daags roeren gebeurt vaak bij voorjaarshoning, zoals koolzaadhoning, omdat deze snel kristalliseert. Door het roeren ontstaan fijnere ,kristallen en blijft de honing smeerbaar. Zonder roeren wordt de honing harder. Wanneer de honing er marmerachtig uitziet, moet je het in potten doen.
    Groet, Ben

  • Ramon

    13-04-2024 om 22:25

    Hoi Ben,
    Als ik een vlieger maak, kan ik dan direct 8-9 ramen met kunstraat 5.1 gebruiken bij de 2 oude ramen die nog 5.4 zijn ? Of is dat te veel van het goede?

    Ha Ramon, mits er niet al te veel dracht is, mag je verwachten dat ze de 5,1 redelijk netjes uitbouwen. Groet, Ben

  • Jonah

    25-04-2024 om 16:52

    Dag Ben,

    In je boek las ik over het hoekje van 8-11% wat je van het kunstraat wegsnijdt. Doet u dit op de gok of meet u het na?

    Groetjes Jonah

    Dag Jonah, ik heb de eerste keer uitgerekend met 8% en daarna doe ik het op de gok. Groet, Ben

  • Ramon

    29-04-2024 om 22:53

    Hoi Ben,
    Ik vroeg me af wat je ervaringen/advies is tav warmbouw vs koudbouw tav broednest en honingkamers.
    Honing kamers in warmbouw idd ramen sneller geheel gevuld ? Is er al een blog / filmpje hierover ?

    Ha Ramon, bij houten dadantkasten pas ik altijd warmbouw in de hk toe bij koudbouw in de BK en andersom. Ik denk dat warmbouw in de bk het voordeel heeft dat de bijen minder wintervoer gebruiken omdat de koude wind niet makkelijk binnen kan komen. Het nadeel is dat er iets meer vochtigheid ontstaat in maart/april. Daarna is dat weer over. Bij koudbouw in de dadant BK en warmbouw in de hk wordt de honing beter verdeeld over de hele HK. Bij Segeberger kun je hetzelfde principe toepassen. Groet, Ben

  • Dirk

    02-05-2024 om 13:48

    Hallo Ben

    Is het verstandig voor broedramen DADANT te maken met dezelfde oren 37,5 mm als deze van een SIMPLEX raam voor in een aangepaste TOP KAST ?

    Deze zijn ivm ERGOMIE toch beter te handteren niet ?


    En wat is nu de juiste maat voor DADANT ramen ik bedoel hiermee de lengte is dit 435 mm of 448 mm ?
    BLATT is 435 mm US is ook 435 mm MODIFIED is 448 mm zijn deze afmetingen juist ?

    Ha Dirk, ik zou zeker geen topkast in dadantformaat maken. Je krijgt veel te veel ramen met broed en honing. En dadant bk vol met honing is vreselijk onhandig en zwaar. US en modified is hetzelfde. Toplat us is ongeveer 48 cm en onderwater 44,8 cm. Groet, Ben

  • Elise

    02-05-2024 om 19:11

    Ha Ben,
    Ik wil dit jaar voor het eerst gebruik maken van miniplus kastjes. Ik wil hier jonge koninginnen uit laten lopen. Hier zit alleen natuurlijk geen raat in. Ik weet dat ik de kastjes 2 uur van tevoren moet vullen met jonge bijen, maar dan komen ze dus in een kastje zonder raat. Kan ik dan de dop er al in hangen? Of hoe kan ik de kastjes voorbereiden? Groet, Elise

    Ha Elise, iedere mp heeft 2 ruime opschepsoeplepels bijen nodig en een jonge moer. Ik zou de moeren eerst uit laten lopen in het pleegvolk. In een mp zonder broedramen koelen moerdoppen te snel af waardoor er ongetwijfeld moeren in de dop dood gaan. De mp's eerst drie nachten in de schuur laten staan zodat ze harmoniseren en een beetje gaan bouwen. Dus voerbakje erop of een intern voerbakje.
    In de avondschemering buiten zetten en nog twee weken met rust laten. Groet en succes, Ben

  • Elise

    02-05-2024 om 23:06

    Bedankt voor het advies! Dan gaan we het op die manier proberen. Maakt het nog uit welk voer ze dan krijgen, suikerdeeg, suikerwater, of ik las ergens droge kristalsuiker?

    Dag Elise, wanneer je er niet mee hoeft te reizen, zou ik 1:1 suikerwater gebruiken. Wel reizen, dan suikerdeeg. Zeker geen droge suiker, daarvoor moeten ze water halen en vaak werken ze het de kast uit. Groet, Ben
    ps interne voerbakje kunnen de bijen het beste vinden

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.