01-05-2020

Q & A (vragenuurtje) koninginnenteelt

Heb je vragen over het komende koninginnenteeltseizoen? Neem dan deel aan de NBV Q & A sessie over dit onderwerp op 6 mei om 20.30 uur. Via deze link kun je je opgeven. 

Met deze link kun je vanavond inloggen. 

Om vast met een tip in huis te vallen, kijk dan eens naar de onderstaande korte video. Deze nam ik gisteren op in een Top Bar Hive. Je ziet hier duizenden jonge bijen bezig met o.a. raatbouw. Dit zijn twee aspecten, die heel belangrijk zijn bij de koninginnenteelt:

  1. een overdaad aan bijen
  2. vooral jonge goed doorvoede bijen

Tot ziens op 6 mei!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Annelies van Woudenberg

    02-05-2020 om 19:29

    Ik heb een vraag die geen betrekking heeft op bovenstaande, maar waar je het eerder in een blog over hebt gehad. Een leuke tip van jou was dat je een 2e honingkamer erop moet zetten VOORDAT de honing verzegeld is omdat de bijen minder makkelijk over de verzegelde honing lopen (althans zo heb ik het onthouden)
    Ik ga morgen de honingkamer bekijken en voorzien van een plexiplaat. Als de ramen in de honingkamer helemaal verzegeld zijn zal ik dan:
    een nieuwe honingkamer onder de eerste honingkamer zetten i.p.v. erop , of
    de volle honingkamer laten staan en een paar raampjes verwisselen.
    Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.

    Annelies, wil je geen honing afnemen en slingeren? Ik denk dat ik de echt verzegelde ramen weg zou nemen (mits het de moeite waard is) en direct zou slingeren. Daarvoor in de plaats tijdelijk de ramen met kunstraat zou plaatsen en na het slingeren zou ik de geslingerde raten weer terug hangen in de 1e hk en de ramen kunstraat in de 2e hk met daarop het plexiglas.

    Het is nog de vraag wat je aantreft in de BK, want zitten er belegde zwermcellen in, dan moet je het volk wellicht gaan splitsen en heb je op dit moment geen 2e hk nodig.

    Met plexiglas afdekking kun je in ieder geval verrassingen voorkomen in de toekomstige HK's. Groet, Ben

  • Kees Van den Brandt

    03-05-2020 om 10:20

    Ik heb een vraag over koninginnenteelt, vorig jaar had het pleegvolk alle doppen ingebouwd zodat bij het inkooien op dag 5 veel koninginnen sneuvelde.
    Het teeltraam was aan een zijde voorzien van een koninginnenrooster om inbouwen te voorkomen maar het had niet geholpen. Heb jij een advies om inbouwen van de doppen te voorkomen.

    Kees, heb je het teeltraam in een moergoed volk gehangen? Dat maakt de kans op inbouwen in natuurraat namelijk iets groter. Je hebt nog 2 opties: direct na het sluiten opkooien en vooral zeer jonge larven nemen, anders sluiten ze eerder. En ten tweede: gebruik aan beide kanten een moerrooster. Groet, Ben

  • Herman

    03-05-2020 om 11:22

    Dag Ben,
    In hoeverre kun je verzegelde honingraten ook gewoon laten zitten ? Kun je het zo sturen dat je ná de grote voorjaarsdracht alle verzegelde ramen verzameld eruit haalt en dan in 1 keer alles gaat slingeren. Ik vraag dit omdat ik op drie kasten elk een HK verzegelde honing heb. Op elke kast staan twee HK. Maar de tweede HK is nog lang niet verzegeld. Hoe lang kun je verzegelde honing in een kast laten zitten voordat je het gaat slingeren. En is er een kans dat het volk de boel gaat openpeuteren en ermee 'op de loop' gaat ? Het heeft ook een praktische reden. Ik ben afhankelijk van een slinger van iemand anders. Ik moet er dan twee keer heen. Wat zou jij doen ?

    Herman, wanneer ik twee hk's heb staan op een volk, dan is er meestal 1 hk te vullen met 100% goede rijpe honing (grotendeels verzegeld) en de andere hk bevat nog veel open honing of half lege raten. Ik neem dan altijd maar 1 volle hk af (via uitlaatbord) en de andere laat ik altijd staan als voer voor de bijen.
    Na het slingeren van die ene bak zet ik hem weer terug bovenop.
    Soms heb ik 3 hk's en dan neem ik er twee volle mee, en blijft er 1 achter. Over een week is de voorjaarshoning hier klaar om af te nemen. De dracht is eigenlijk al over. Groet, Ben

  • Henk Schram

    04-05-2020 om 10:58

    Om het inbouwen van de moerdoppen in het teeltraam te voorkomen gebruik ik een raam van 25 mm. breed met aan beide zijden een rooster. Die paar mm maakt een wereld van verschil.

    Henk, klopt. Ik zet vaak mijn teeltlat strak tussen twee dadantramen in. Als de standaard bijenruimte ontbreekt, bouwen ze geen natuurraat meer. Groet, Ben

  • Bé Heeres

    04-05-2020 om 13:49

    Beste Ben,

    zoals je in een van de filmpjes liet zien heb ik bij mijn Dadant kast de honingkamer in warmbouw er bovenop gezet. Het is een prima volk met 9 ramen BRIAS. Er komt echter geen enkele bij in de honingkamer. Waar kan dit aan liggen? En hoe kan ik dit oplossen?
    Alvast bedankt voor je antwoord n tot woensdag.
    Groet,

    Bé, mogelijk heb je de volgorde die typisch is voor het dadant-imkeren onjuist toegepast. Heb je bij de voorjaarscontrole het volk krap gezet? Dat wil zeggen uitsluitend de ramen broed en twee voerramen laten zitten en de rest weg genomen?
    Heb je toen kunstraat bijgeplaatst of de honingkamer met uitgebouwde ramen geplaatst?
    Groet, Ben


  • Bé Heeres

    05-05-2020 om 01:11

    Bedankt Ben voor je reactie. Ik heb in eerste instantie gehandeld alsof het een spaarkast was. Er waren daarna al snel 7 ramen BRIAS. Toen ook nog aan beide kanten kunstraat bijgeplaatst. Pas na je video van enkele weken geleden wist ik dat er een duidelijk verschil zat tussen het managen van een spaarkast en dadant. Omdat dit mijn eerste Dadant was had ik ik in de HK nog geen uitgebouwde ramen. Krijg ik ze daar nog in?
    Groet, Bé

    Bé, om het uitbouwen te bespoedigen moet je het moerrooster weghalen en de hk weer in dezelfde richting zetten als de BK. Voor raatbouw heb je dracht nodig, dus geduld svp. Zodra de bijen in de hk bezig zijn, mag je het moerrooster weer terug leggen. En denk eraan: in de hk zitten minder ramen, namelijk 10 in een houten Dadant en 9 in een polystyreenkast. Groet, Ben
    PS Koop een goed boek over dadant-imkeren, het toeval wil dat ik zo'n boek geschreven heb ;-).

  • Lippe

    05-05-2020 om 09:18

    Hey Ben, vraagje over het inbouwen van doppen en het moment van kooien.
    Ik heb zelf nog niet eerder meegemaakt dat de doppen worden ingebouwd, maar je zegt dat je dat eerder hebt bij een moergoed pleegvolk. Ik imker ook op 35mm wellicht dat dat er ook mee te maken heeft.
    Komt dat inbouwen door de aanwezige buitendienst in een moergoed volk, die je in een VBA niet hebt?

    "Lippe, het komt door het verschil tussen een moergoed en een hopeloos moerloos volk. Die laatste bouwen eigenlijk niet meer. Waarom zullen ze? Ze hebben een ander probleem....".

    Verder heb ik door weersomstandheden de doppen nog niet kunnen kooien, kan ik dat elk moment nog doen of is het beter om direct na het sluiten of op dag 10 te doen ivm de kwetsbaarheid van de doppen?

    Lippe, kooien kun je altijd wel, gewoon voorzichtig doen. Niet stoten en niet andersom houden. Groet, Ben

  • Cindy

    05-05-2020 om 22:28

    Dag Ben, heb je misschien ook een tip hoe je het beste de bevruchtingskastjes kunt vullen met de juiste bijen voor het vertrek naar een bevruchtingsstation? Ik heb hier namelijk nog niet de ultieme werkwijze in gevonden :-(

    Cindy,
    Ik zal nog eens een video hiervan maken. Die mis ik nog ;-). Het is eigenlijk simpel. Je neemt de bijen uit honingkamers, kun je mooi combineren met afnemen voorjaarshoning. Doe die bijen in een zwermbox. Leg de apidea's of kielers op zijn kop met de bodemschuiven open. Leg op ieder kastje een opkooikluisje met gemerkte jonge moer.
    Nu besproei je de bijen in de box redelijk nat met een bloemenspuit. Je neemt een volle soeplepel bijen en gooi die in een apidea, direct de moer erbij schudden uit het kluisje en apidea dicht schuiven en rechtop zetten en de volgende etc.
    Kastjes daarna 3 nachten in de donkere schuur plaatsen en twee keer daags met de bloemenspuit door het luchtvenster sproeien. De laatste avond voor vertrek naar bevruchtingsstation check ik op de aanwezigheid van de jonge moeren. Tot op heden 98% geslaagd. Groet, Ben

  • Aart

    06-05-2020 om 14:45

    Is het verstandig om een starter/pleegvolk zoals je in je Filmpje "het prepareren van een starter en pleegvolk voor het inhangen van het teeltraam met larfjes" d.d. 16-05-18 een soort van proefstart te doen dus een dag of misschien 2 dagen van te voren larfjes in te hangen (en deze weer weg te halen) zodat ze in de "koninginnenlarfjes modus" zitten? of gaan ze gelijk de 1e keer ook al vol gas?

    Aart, je moet eerst op dag 9 controleren op doppen en deze weg nemen. Daarna overlarven en larven plaatsen. Niet eerder want dan doen ze niks omdat ze wellicht al eigen redcellen hebben. Groet, Ben

  • Jan JANSEN

    06-05-2020 om 20:16

    Dag Ben,
    ik zit er klaar voor!

    Maar eerst wil ik mij graag aansluiten bij Annelies. Ik zou ook heel graag duidelijk hebben wanneer ik nu met bakken ga schuiven. Niet nu maar als je ooit tijd hebt heel erg graag.

    Jan, ik zie zoveel vragen dat ik ze niet allemaal kan onthouden ;-). Wat is je vraag precies? Groet, Ben

  • Aart

    06-05-2020 om 20:43

    Hoi Ben,
    In dat filmpje doe jij 9 dagen voor het overlarven de koningin in de onderbak onder het moerrooster.
    tuurlijk kijk je dan naar doppen, eigenlijk kunnen die er niet zijn.

    vandaar mijn vraag.

    gr.
    Aart

  • Aart

    06-05-2020 om 22:43

    Kan je de bevruchtingskastjes ook vullen met de bijen uit de starter/pleegvolk?

    Aart, ja dat kan. Je kunt ook je starter/pleegvolk opsplitsen in 5 of 10 nieuwe volkjes met een jonge moer. Groet, Ben

  • Aart

    07-05-2020 om 09:00

    In het antwoord op Cindy haar vraag zeg je dat je vlak voor vertrek controleert of de jonge moer aanwezig is, hoe en wanneer (tijdstip van de dag) doe je dit, vliegen de bijen dan niet weg?

    Aart, in verband met opvliegen van de moeren en bijen doe ik dat in de schemering. Meestal om 9.00 uur of 9.15 uur in juni.
    Groet, Ben

  • ruud

    14-05-2020 om 13:11

    Hi Ben, vraagje ik heb inmiddels 2x pech bij het inhangen van 1 raam brias in 2 moerloos volken.
    Van hetzelfde ras Carnica P0 neem ik 1 raam brias af en hang dit raam in een moerloos volk. Na 5 dgn kijk ik of er doppen zijn aangezet, ja hoor enige doppen. De 13e dag avond breek ik de doppen maar . . . . erg kleine redcellen en bij het breken lijken ze niet volgroeid die moeten nog even? Heb jij enig idee?

    Ruud, gebeurt dit in twee moerloze volken? Zeker vreemd! Het feit dat je over enige doppen spreekt, lijkt erop dat ze weinig redcellen optrekken. Op de vijfde na het inhangen zouden de eerste redcellen al gesloten moeten zijn om op dag 12/13 uit te lopen. Is dat ook zo? Tref je gesloten redcellen aan of allemaal open redcellen?
    Misschien moet je de moerloze volken wat bijvoeren, zodat de voedsterbijen beter doorvoed zijn?
    Zijn de moerloze volken misschien erg zwak of al erg lang moerloos? Groet, Ben

  • Frank

    15-05-2020 om 19:15

    Ben, ik heb een broedaflegger gemaakt met 10 ramen broed ( Dadant). Na 9 dagen alle doppen gebroken ( waren er maar enkele) nu overgelarft maar van 20 edellarven een aanname van slecht 8 larven. Wat doe ik verkeerd of hoe kan ik dit verbeteren?

    Frank,
    Heb je de broedaflegger verplaatst naar een andere bijenstand om afvliegen te voorkomen? Daarnaast is het verstandig de broedaflegger een week voor het inhangen van het teeltraam extra te verwennen met voer (verdunde honing of invertsuiker en candipolline) om de voedsterbijen optimaal te verzorgen. De afgelopen week was het erg slecht weer voor de bijen. Dan kan ook invloed hebben gehad op je edellarven.
    Ook de teeltvolken, waaruit ze komen, zouden extra gevoerd moeten worden. Dus vele factoren spelen een rol.
    Als laatste: een deel van de larven kan beschadigd zijn.
    Vervoerd in een natte theedoek?
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.