21-08-2015

Raat- of pershoning

Raat- of pershoning

Vanmiddag heb ik een TBH voor de laatste keer gekontroleerd en een toplat met raathoning geoogst. Hieruit kun je zowel raat- als pershoning winnen. Het bovenste verzegelde gedeelte wordt in blokjes gesneden en in plastic doosjes verpakt. Er bestaat weer een redelijke belangstelling voor dit pure product. Het niet verzegelde deel of eventueel vroeger bebroede deel, waarin nu honing zit, kan geperst worden via een fruitpersje.

Dit levert heerlijke pershoning op. Je kunt de raat ook "crunchen of pletten" en via een zeef uit laten lekken. Na 24 uur is alle honing eruit gelekt en heb je zogenaamde lekhoning.

Beiden zijn een goed alternatief voor de kleine imker met 1 volkje. Voor raathoning heb je overigens echte natuurlijke raat nodig en kun je dus geen kunstraat gebruiken.

Ben Som de Cerff, koninginnen- en bijenteeltleraar en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

 • Tijmen v.bodegraven

  23-08-2015 om 19:34

  Me dunkt dat er meerdere imkers zijn ,die graag eens een kijkje bij je willen nemen, of wat extra info willen...........,enkele lessen? met beeldmateriaal.of i.d.

 • Anja

  24-08-2015 om 09:23

  Goedemorgen Ben, dat fruitpersje, zou je me willen laten weten waar ik dat kan kopen. Als de bijen hier volgend jaar meer honing over hebben kan ik wellicht een keertje wat van ze afnemen...
  dank voor je reactie,
  grtjs, Anja

  p.s dank voor al je berichten, voor beginnend imker héél informatief!!

 • Ben SdC

  30-08-2015 om 18:39

  Anja: http://www.brouwmarkt.nl/wijnmaken/most-sapmaken/druiven-fruitpersen/fruitpers-druivenpers-maxi-rvs-5-5-ltr.html

 • Anja van der Lingen

  01-09-2015 om 07:45

  Ben dank voor info! Prijzig maar wellicht samen aan te schaffen...

 • Anoniem

  09-09-2015 om 17:10

  raathoning gewoon snijden met een mes, wordt dat geen plakkerige boel? of is er nog een trucje voor?

 • Ben SdC

  09-09-2015 om 19:12

  Als je de raat snijdt op een ovenrek, zoals op de foto en daarna een kwartiertje laat uitlekken, dan kun je de raathoningsegmentjes zo overzetten naar plastic doosjes.

  De honing in de bak eronder blijft plakken, da's ook makkelijk op de boterham ;-)

 • GerdP

  29-03-2016 om 13:07

  Echte raathoning (zonder kunstraat) snij ik met een aardappelmesje. direct in een plastic bakje van de chinese restaurateur. Voor heide- en voor bloemenhoning.
  Een andere manier is de raten met een mesje in schuine smalle stroken snijden en te "crunchen". Doe de honing-en-was-prut in een passende emmer. Afdekken en een dag wegzetten. De was drijft nu op de honing en je kunt het zo afscheppen.

 • Maurits Campert

  24-06-2022 om 18:33

  Hi Ben, met onze TOPkast 3.0 ook zeer geïnteresseerd in raat/pers/lekhoning op 1 cm voorbouw. Heerlijk natuurlijk. Graag wat meer info als je zelf de eventuele zomerhoning uit zo'n kast gaat nemen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.