17-07-2022

Raathoning

Raathoning is voor veel mensen een heerlijke delicatesse. Vaak kom je het tijdens vakanties tegen bij ontbijtbuffetten in hotels. Vooral in Turkeij is er veel vraag naar raathoning vanwege de schijnbaar onbetwiste herkomst van de honing. Echter de imker heeft ook nog invloed op de kwaliteit, maar dit geldt voor iedere honing. Soms is de herkomst discutabel, collega-imker Anton zag laatst complete hk-ramen met verzegelde raathoning voor 5 euro per stuk, terwijl 25 euro een meer gangbare verkoopprijs is. Je kunt dan afvragen wat je koopt. 

Echte natuurzuivere zomerhoning blijft lang vloeibaar en de smaak blijft achter de wasverzegeling goed behouden. Leuk om ook eens te proberen. Begin met het plaatsen van een raam met 2 a 3 mm voorbouw of een driehoekig latje tegen de binnenzijde van de toplat van een honingkamerraampje. Plaats het raampje al tijdens de voorjaarsdracht tussen twee andere ramen, zodat het dan al uitgebouwd wordt, maar nog niet gevuld, want voorjaarshoning kristalliseert te snel (niet geschikt). Pas tijdens de zomerdracht moet je het raampje vol zien te krijgen met mooie wit verzegelde honing. Vaak is de 2e honingkamer in het midden de beste plaats. De witte verzegeling ontstaat door een luchtruimte onder de verzegeling. Deze eigenschap hebben niet alle bijen. 

Mocht je geintersseerd zijn in het onderwerp "kleine cellen en onbehandelde bijen", klik dan HIER voor een nieuw blogbericht over mijn aanpak en een video van mijn langst onbehandelde volk. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Germain

    17-07-2022 om 21:21

    Ben , kun je in dat volk " 4.9 mm cellen " een koningin invoeren gekweekt in een volk met de gangbare 5.4 mm cellen ?

    Ha Germain, de koninginnen teel ik al 20 jaar met dezelfde nicot dopjes, die iedereen gebruikt. Het zijn dus gewone grote moeren. Dit staat los van de kleine cellen. Groet, Ben

  • Sander uit Groningen

    18-07-2022 om 04:27

    Hoi Ben, weer een fijne blog. Ik vraag me af waar ik wastafels in 4.9mm kan krijgen of laten gieten/persen. Heb je hier ook info over?

    Ha Sander, je kunt ze veel in Duitsland vinden, maar ook bij de webshop van Imkerij Onder de Linde in Brabant. Ik laat mijn wasblokken omzetten naar 4,9 mm eigen wastafels bij Josef Rockl in Duitsland. Groet, Ben

  • Dennis

    18-07-2022 om 07:43

    Hey Ben,
    Raathoning staat zeker op mijn verlanglijst. Maar eerst moet ik de fouten uit mijn oogstprocedure zien te krijgen. Gisteren 3 gevulde hk’s afgenomen en geslingerd. 28kg heerlijke honing waarvan ca. 10kg lindenhoning.
    Maar wat was ik blij dat rondom alle buren op vakantie waren. Mijn dames (5 volken)waren op oorlogspad en hebben tot diep in de avond massaal in de tuin gezocht naar hun verdwenen voorraad. En iedere gemorste druppel hebben ze gevonden ook!
    Als ik later een ervaren grijze imker ben ga ik hoofdschuddend terugdenken aan gisteren.
    Les 1: breng afgenomen hk’s direct in veiligheid voordat je aan de volgende kast begint.
    Phoehee,, wat een dag!

    Ha Dennis, maak je geen gebruik van bijenuitlaten? Dan wordt het een stuk eenvoudiger en plezieriger om honing af te nemen. Groet, Ben

  • Dennis

    18-07-2022 om 10:16

    Ga ik zeker doen Ben!
    Vraagje: van 1 2e jaars kast zijn twee hk's afgenomen en deze heb ik nat teruggeplaatst om te laten reinigen.
    Maar een deel van het volk (ik schat zo'n duizend bijen) heeft gisteren haar heil gezocht in een tros op een conifeer naast de kast.
    Darren heeft dit volk niet meer en ze lijken ook gewoon op nectar te vliegen.
    kan het zijn dat ze dit doen om de warmte huishouding op peil te houden in de kast?
    volgens mij is het geen zwermgedrag.
    Wel erg mooi om te zien want je kan allerlei dansjes nu goed waarnemen.
    Moet/kan ik hier iets aan doen? Groet Dennis

    Ha Dennis, het lijkt mij toch meer op een nazwermpje, temeer daar ze ook bijendansen uitvoeren op de buitenkant van het trosje.
    Kan je eigen er tussen zitten? Of heb je doppen gezien. Groet, Ben

  • Dennis

    18-07-2022 om 13:27

    Hoi Ben,
    Nee,,geen doppen en er zit geen queen tussen de bijen op het trosje, en het trosje is inmiddels gehalveerd en ik zie ze gewoon de kast ingaan en sommige bijen die uit de kast komen gaan weer op het trosje zitten.
    Er zit ongeveer een meter tussen de vliegopening en het trosje
    Ik heb wel eens gelezen dat bijen kunnen baarden als het te warm in de kast wordt..
    Enfin,,
    Ze regelen het maar.
    Fijne dag

  • Francien

    18-07-2022 om 13:27

    Hallo Ben,

    Heel andere vraag dan je blog, maar voor morgen is extreme hitte voorspeld, tot 39°C zelfs! Wat flink meer is dan een normale, erg hete zomer. Nu vraag ik me af of je iets doet om de bijen te helpen bij deze hitte. (Ik heb de mijtenplank weggehaald om ze te helpen bij de ventilatie). En is er iets waaraan je kunt zien of het misgaat (zo ja?l wat) en kun je dan iets doen?

    Ha Francien, dat gaat niet mis, tenzij je een 8 mm dikke kastwand hebt. Bijen hebben tig manieren om te koelen, daarnaast houden ze van warmte. Het is al altijd 35 graden in het broednest, dus ze zijn het gewend. Desnoods gaan ze buiten zitten. De volgde dag zitten de meesten weer binnen. Groet, Ben

  • Maurits

    18-07-2022 om 15:02

    Hallo Ben,
    Kan ik nu nog zo'n raampje met 3 mm voorbouw (mogen 3 spandraadjes blijven?) in mijn Top3.0 hangen om te proberen, en zo ja waar.
    Heb je al eens een vlog geplaatst over pers en lek honing van de raat?
    Dank.

    Ha Maurits, nu de dracht over is, heeft het inhangen voor raatbouw/honing geen zin meer. Het mag wel met bedrading, die kun je er later weer uittrekken.
    Ja, er is een blogbericht over pershoning. Lekhoning is gewoon honing dat uit de zegeltjeshoning lekt of honing dat je in een zeef legt. Dat heet lekhoning. Groet, Ben

  • Dennis

    21-07-2022 om 12:32

    Dag Ben,
    Je had waarschijnlijk gelijk over het zwermpje naast mijn kast.
    Het hing er gisteren nog steeds en heb het ivm regen geschept en via een bijenuitlaat op de dekplank weer geprobeerd de kast in te loodsen.
    Ze bleven op de dekplank en vanmorgen zag ik een moer ertussen ik heb haar gevangen in een nicot kooitje met vier werksters en heb ze wat suikerdeeg gegeven bij de afsluiting.
    Wat nu?
    Ik heb geen idee
    Eerst maar eens kijken of er nog wel een moer zit in het achterblijvende volk?
    Is deze moer bevrucht of onbevrucht?
    Ik zit niet te springen om nog een volk te starten.
    Heb je ideeën groet Dennis

    Ha Dennis, heb je bij de laatste controle van je volk nog wel eitjes aangetroffen? Dat zwermpje lijkt veel op een nazwermpje, dus met een onbevruchte moer.
    Hoogstwaarschijnlijk zit er in je grote volk ook wel een moer, maar dat zou ook best een jonge kunnen zijn. Leg het dichte kluisje maar tijdelijk onder de dekplank. Dan blijft het moertje nog leven.
    Eerst ff checken op eitjes. Geen eitjes en larven? Laat dan het jonge moertje in de avond maar los in de kast. Daarna een maand met rust laten. Groet, Ben

  • dennis

    22-07-2022 om 12:25

    Dag Ben,
    Ik heb bij de inspectie gisteravond geen larven en eitjes of moer aangetroffen maar wel een paar belegde doppen welke ik heb verwijderd, en verder veel gesloten broed
    Ik heb de jonge moer met kooi ingehangen(lipje verwijderd)
    Leek mij de veiligste manier van handelen
    Mocht ik een aanwezige moer(die misschien ook nog onbevrucht is)gemist hebben dan vechten ze het maar uit.
    Ik hoop dat ik het goed gedaan heb en zal ze nu met rust laten.
    Ik heb geen idee hoe jij zonder gestoken te worden al die inspecties laat zien(diep respect), ze hebben mij door mijn pak heen drie keer te pakken gehad. :-) Groet Dennis

    Ha Dennis, overweeg eens om over te stappen op een bepaald ras. Buckfast is zeer zachtaardig en dat scheelt heel veel steken. Maar het is wel extra (leuk) werk. Probeer voor nu eens wat ongekookte lijnolie op je handen en armen te doen, dat scheelt al veel. Groet, Ben

  • eric

    26-07-2022 om 22:51

    dag Ben,
    Ik heb ook al eens geprobeerd om raathoning te laten maken. Maar als de bijen enkele lege raampjes krijgen maken ze er darrenraat in. Op zich geen probleem, maar ik heb de indruk dat ze die raat pas als laatste vullen, nadat alle raten met werksterraat opgevuld zijn. Het lukt maar als de honingzolder proppensvol is. klopt dat ?
    Eric

    Ha Eric, het klopt helemaal. Ik heb al jaren dezelfde ervaring. Ik denk dat je beter in het voorjaar de lege raampjes kan laten uitbouwen in het broednest en tijdig voor ze belegd worden eruit halen en vlak voor de lindedracht aan de rand van het broednest teruggeven. Misschien gaat het dan beter. Groet, Ben

  • Henk

    28-07-2022 om 10:13

    Hoi Ben, laat mijn geslingerde HK ramen door de bijen leeghalen, door een lege HK op de kast te zetten met een open voergat dekplank, en daarop de HK met ramen.Nu mijn vraag: heb ook redelijk wat HK ramen met stuifmeel, halen ze die ook leeg, om naar onderen te halen ?
    Wat zou ik er anders mee kunnen doen ?
    Vr Gr Henk

    Ha Henk, bijen verplaatsen geen stuifmeel. Je kunt ze verzamelen in één hk en deze onder de bk plaatsen, dan hebben ze er nog iets aan de komende maanden. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.