27-07-2020

Raathoning in cassettes

Uit de TBH's komen afhankelijk van de vraag naar raathoning jaarlijks toch enkele kilo's zomerse raathoning. Vooral de acacia- en lindehoning is hiervoor geschikt. Toch blijft het een plakkerig klusje om de raathoning te ontdoen van bijen, vervolgens vlak te vervoeren en daarna in passende brokken te snijden voor in de doosjes. Daarna kost het je net zoveel tijd om alles weer schoon te maken in de keuken. 

Op internet kwam ik verschillende alternatieve doosjes tegen. Vroeger bestonden ze uit hout, tegenwoordig uit plastic. De fraaie doosjes uit de VS zijn hier niet verkrijgbaar, dus dan maar een minder alternatief aangeschaft. Mijn voorkeur ging uit naar tweezijdig uitgebouwde natuurraat in een vierkant houten kader. De op de foto en video getoonde cassettes komen daar niet in de buurt. De getoonde doosjes zijn te wel te koop voor spaarkasthoningkamerramen bij de imkershop. 

Het bleek nog een hele tour om de bijen die plastic troep uit te laten bouwen, maar de aanhouder wint. Het begint erop te lijken, maar deze manier is eens en nooit weer. De doosjes bevatten veel te weinig raathoning voor de echte liefhebber. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Pietersma

    27-07-2020 om 21:31

    Tja grappig hier niet veel markt voor schat ik.
    Maar waar kun je ze kopen Ben ?

    De cassettes op de video zijn passend voor Dadant US honingkamers. Gekocht bij Holtermann in Duitsland. Groet, Ben

  • Albert Reynaers

    27-07-2020 om 21:35

    Ben, aan welke prijs kan je raathoning verkopen?

    Albert, ik hou het op een verkoopprijs van 20 euro per kilo.
    Heidehoning loopt op naar 30 euro. Maar die heb ik niet. Groet, Ben

  • Anita

    28-07-2020 om 08:24

    Leuk om te zien! Maar gelukkig 'eens maar nooit weer': niet nog meer plastic!

  • Chiel

    28-07-2020 om 08:28

    Hoi Ben,

    Wij verkopen deze doosjes gewoon hoor!
    Artikkelnummer: 2634 en het heet Raathoning oogstraam.

    Een link kon ik helaas niet plaatsen.

  • Ramin

    28-07-2020 om 10:26

    Dag Ben,
    Ik zie op imkershop 8 bakjes voor bijna 12,00 euro … !!!
    Mijn vraag is of deze bakjes kan men hergebruiken ? Zo ja, dan wordt het tijdens het uitpersen van raathoning uit de bakje de structuur niet kapot gedrukt ?
    Weet jij toevallig een ander adres waar deze bakjes goedkoper te verkrijgen zijn ?
    Alvast bedankt,
    Ramin

    Ramin, zie mijn andere antwoord. Nog steeds duur. Ze zijn niet her te gebruiken. Helaas. Groet, Ben

  • karin

    28-07-2020 om 12:40

    ik verkoop mijn raathoning vooral aan Marokkaanse klanten. Zij vinden het geen probleem een volledige raat in het raampje te kopen en zelf te versnijden, zij vinden dit ook een garantie op zich van een kwalitatief produkt. Ik reken 3 euro extra voor de raampjes, Bij inleveren krijgen zij die gewoon terug.

  • henri

    28-07-2020 om 13:27

    Ik laat darrenraampjes uitbouwen in de broedkamer.
    je moet wel optijd zijn, dan plaats je het uitgebouwde raam in de HK.
    meestal, ik weet niet waarom soms niet…, wordt dit raam gevuld met honing.
    ik verkoop de raathoning niet als raat alleen, maar stop dit in een potje dat ik afvul met honing.
    graag of niet is mijn devies.
    ik weet alleen niet waarom de bijen niet altijd de raampjes vullen.

    Henri, ik heb dezelfde ervaring. Blijkbaar houden de bijen darrencellen liever vrij voor broed. Het lijkt alsof ze er een hekel aan hebben om die te benutten voor honing. Alleen wanneer alles vol zit, beginnen ze darrenraat te vullen.
    Groet, Ben

  • Ruben

    28-07-2020 om 18:11

    Bij Wagner imkertechnik zijn er ook kunststof inzetstukjes verkrijgbaar. 3 stuks per (aangepast) hk raam. Ook bijpassende doosjes beschikbaar.
    Kunststof inzetstukjes à la apidea raampjes.

    Ruben, bedankt. Ik ga er naar kijken. Lijkt me beter zo'n dubbelzijdig uitgebouwd raatje. Misschien ga ik houten kaders maken deze winter van balsahout. Groet, Ben

    PS mooie kaders voor raathoning en goedkoop! Doosjes zijn prijzig. Alternatief zoeken....

  • Hero

    28-07-2020 om 22:32

    Dag Ben, iets anders, kan ik trim,o bee dat al een jaar oud is nu nog opvoeren aan de bijen, of is het nu giftig, zoals 2 jaar oude honing? Groet Hero.

    Hero, er staat een houdbaarheidsdatum op de can. In de regel is het tot twee jaar na productiedatum bruikbaar. Aangezien er glucose in zit, bestaat er inderdaad het risico op het ontstaan van het voor bijen giftige HMF. Groet, Ben

  • ADRIAENS Henri

    28-07-2020 om 22:54

    ik bezig dadant hoogsel ramen in 3 verdeeld voor dareraad weg te snijden van april tot juni , als zij beslissen dat de koningin er geen darebroed meer in legd doen ze er soms honing in of niet, verleden jaar heb ik van Nicot plast dozen gevonden dat ze speciaal maken voor de plastieke ramen, deze passen juist voor een derde van een dadant raam en weinig plak werk, vroeger had ik geprobeer met 4 raamem in een dadant raam,dat ik gewoon tussen 2 opgebouwde ramen plaatste met goed resultaat tijdens de lente hoogst, het inpakken was te plakkerig , daarmee houd ik het nu bij die grotere ramen in de Nicot plast doze, indien u er belang in vind moeten we fotos maken en door sturen.

    Henri, ik heb ze gevonden bij Wagner Technik. Dank! Groet, Ben

  • Robert Brusse

    28-07-2020 om 23:12

    Hallo Ben, Dat bijvoeren van de bijen gebeurd met honing neem ik aan; Wat is de verhouding honing/ water van dit mengsel ? en kun je uitgekristaliseerde honing ook daarvoor gebruiken?
    ik zou dit mengsel willen gebruiken als wintervoer ipv invertsuiker.

    Robert, voorjaarshoning, die altijd kristalliseert, is minder geschikt als wintervoer. Ik gebruik dus vloeibare zomerhoning om bij te voeren voor de raathoning. Hierbij voeg ik ongeveer 60%volume handwarm water toe. Ze nemen dit zeer vlot op.
    Groet, Ben

  • Yorben

    02-08-2020 om 14:44

    Hoi Ben,

    Even een ongerelateerde vraag: hoe zet je apidea kastjes neer buiten, kunnen ze naast elkaar? Of moet er een bepaalde ruimte tussen de kastjes blijven? Niet dat de moeren na de bruidsvlucht vervliegen.
    Alvast bedankt!
    Yorben

    Yorben, vervliegen komt inderdaad vaak voor. Daarom merken de telers met kleur en nummertjes. Je kunt ze het best naar verschillende windrichtingen opstellen, tenzij de frontjes een andere kleur hebben. Of verspreiden over je hele tuin. Het wordt weer goed weer, goed voor de aanparing. Groet, Ben

  • Yorben

    03-08-2020 om 18:25

    Bedankt Ben!

    En hoe zet je van de apidea het vlieggat open, de schuif helemaal naar boven en dus het rode rooster helemaal afgesloten? of halverwege, een iets kleiner vlieggat maar ook nog een centimeter rood rooster zichtbaar?

    Yorben, het is gebruikelijk om de schuif helemaal naar boven te schuiven en onder de zijkant van de schuif een kopspijkertje te drukken, zodat de schuif niet naar beneden kan vallen. Groet, Ben

  • Bart Van Heck

    07-08-2020 om 14:56

    Volgens mijn oud oom die faliekant tegen plastic is het best om het op traditionele manier te houden.
    Raathoning was en is een delicatesse, werd veelal weg gegeven in kranten papier of bewaard met geperste honing in pot. Als kind was hij er dol op, vroeg hem wat lekkerder was korf of kast. Dat maakte heb niet uit vond wel dat honing minder smaakte die gewonnen was uit wasraat. Mijn oud oom heeft fruitteelt boerderij

  • Luc Verachtert

    16-08-2020 om 11:42

    Beste Ben
    Graag zou ik nog het volgende willen vragen: ik heb een volledig hoogsel met tien verzegelde ramen van een kast. Er zitten nog wat bijen in, maar ze is zonder mijn weten uitgezwermd en zit zonder koningin. Hoe bewaar ik best deze volle ramen? Onder een ander volk zetten heb ik gelezen?
    Bedankt voor je antwoord.
    Groetjes
    Luc Verachtert

    Beste Luc, het is vooral de vraag wat je wilt met die honing. Wil je deze later nog slingeren en consumeren of wil je de honing gebruiken als wintervoer?
    In het eerste geval direct wegnemen en slingeren, in het tweede geval zou ik de volle hk boven op een ander volk plaatsen en zo nodig nog een paar kilo bijvoeren om de wintervoorraad compleet te maken. Groet, Ben

  • Luc Verachtert

    16-08-2020 om 21:21

    Bedankt voor je antwoord.
    Bedoeling is om ze nog aan de bijen te geven als wintervoer, bij mij overwinteren de bijen op eigen honing. Alleen wordt dan het kastvolume wel vrij groot...

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.