01-06-2024

Raathoning in de boomstamkast

Op deze foto zie je het typische beeld van gesloten broed in volken met hoge varroa-sensitieve eigenschappen. Wanneer je deze volken onderwerpt aan mijtonderzoek, zowel op de bijen als in het broed, dan zie je dat de besmetting laag blijft gedurende het hele aktieve bijenseizoen. 

Het volk op de foto heeft een rijke historie net als de buckfastbijen in de Boomstamkast, die van oorsprong uit Anatolië afstammen. Wanneer je in de stambomen van Buckfastbijen duikt, zie je dat de genetische eigenschappen een zeer breed gevarieerde herkomst laten zien. Broeder Adam begon oorspronkelijk met Ligurische (Italië) en Zwarte bijen (UK). Daarna zijn eigenschappen vanuit Turkije, Egypte, Iran, Griekenland, Tanzania en vele andere landen ingekruist. De Buckfastbij kent daardoor een zeer breed palet aan genetische eigenschappen. Uiteraard kunnen al deze ondersoorten onderling aangepaard worden. Ze behoren allemaal tot dezelfde soort en hebben zich lokaal aangepast vanwege geografische belemmeringen zoals bergen en zeeën. 

Neem je die belemmeringen weg, dan ontstaan er zeer interessante mogelijkheden om de lokale honingbij te verrijken met eigenschappen uit andere regio's, zoals bijvoorbeeld hygienische gedrag. Wat is er mis met een honingbij, die vitaler is en opgewassen is tegen de varroamijt en haar virussen? Imkeren zonder bestrijdingsmiddelen, zoals we deden voor 1984, willen we toch allemaal? Mij bevalt het in ieder geval uitstekend. 

Het boomstamvolk liet in de afgelopen week minder dan 1 mijt per dag vallen. Dit hebben we te danken aan de natuurlijke selectie op VSH-gedrag. 

Inmiddels is het MiniPlus-volk, dat op 2 randjes miniplus de winter uitkwam, uitgegroeid tot een volwaardig volk op ronde ramen. Die ronde ramen hebben inmiddels ook een imkergeschiedenis van ongeveer 5000 jaar. Want oorspronkelijk werkten imkers met cilindrische aardewerken kruiken van dezelde lengte als de boomstamkast. De geschiedenis herhaalt zich. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Bettina

    01-06-2024 om 10:43

    Dag Ben, waarom zet je geen moerrooster? Mij lijkt dat jou werkwijze erg gelijkt op die van een einraumbeute. Daar heb ik wel een moerrooster geplaatst.

    Ha Bettina, je ziet het. Het is niet nodig. Het broednest stopt abrupt en daarna volgen volle ramen honing. Groet, Ben

  • Rob Vrijlandt

    02-06-2024 om 13:40

    Hoi Ben
    Ik heb vorige week een kleine zwerm geschept bij iemand die zelf geen imker was masr waar een bijenkast 10 jaar ongeopend op het erf stond.
    Het is verassend tor nu toe een zachtaardig volk masr ik vroeg me af omdat dit volk al 10 jaar blijft leven lukt het mij dat ze ook resistent zijn tegen varaomijt. Ik heb voor de zekerheid wel oxaal oplossing gesproeid. Dank voor je advies

    Ha Rob, de afgelopen 7 jaar heb ik een holte in een acaciaboom gevolgd. Vrijwel iedere zomer woont er een bijenvolk in, maar zelden overleven ze de 1e winter. Dus ondanks de in de zomer vliegende bijen is er geen sprake van een varroa overlevend volk. Dat zou ook goed het geval kunnen zijn bij die kast waaruit nu blijkbaar een nazwerm is vertrokken en door jou opgevangen.
    Varroaresistentie had je in augustus kunnen meten adhv de mijtenbesmetting op de bijen. Door te sproeien met oxaalzuur kan dat niet meer.
    Groet, Ben

  • Willem

    02-06-2024 om 20:15

    Je benoemt Anatolische bijen. Is er een specifieke reden voor dat je die ondersoort gebruikt? Ik ben dit voorjaar begonnen met twee volken waarvan de ene een reguliere Buckfast F1 en de andere een lokaal bevruchte dochter van een Meda (Iraans) die was gepaard met Anatolische darren. Dit tweede volk start nu pas met een grote bevolkingsuitbreiding en is helemaal niet actief geweest met nectar verzamelen en ik vermoed dat dit met komt door de natte lente die niet normaal zal zijn in de oorspronkelijke regio's van beide voorouders. Maar dit is puur speculatief.

    Ha Willem, ik gebruik niet direct deze ondersoort, maar het is diverse generaties geleden wel de basis geweest. Ik kreeg deze lijn via een overlarfmiddag van de buckfastvereniging.
    De meeste volken hebben geen honing verzameld dit voorjaar, ook de zwarte inheemse bijen niet. Dus dat ligt aan het weer en niet aan het bijenras. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.