05-07-2017

Raathoning in de TBH?

In onderstaande video controleer ik twee TBH's op de aanwezigheid van verzegelde raathoning. Soms blijkt dat in TBH's knap lastig te zijn. De bovenkant van de raat zit vol honing, maar de onderkant bevat broed. Soms moet je dus nog 3 of 4 weken wachten tot begin augustus de raten met broed uitgelopen zijn en de raathoning oogstbaar wordt. Mits de bijen het tegen die tijd niet zelf geconsumeerd hebben. Het blijft natuurlijk imkeren.... Sommige TBH-imkers laten de volledige honingopbrengst zitten en halen pas na de winter eind maart/begin april het surplus aan honing uit de kast. Hiermee kunnen de bijen overwinteren op hun eigen honing, wat natuurlijk ook altijd de bedoeling is van het bijenvolk.

Zorg er bij welke type kast dan ook, dat na de afname van de honingoogst er altijd voldoende voer aanwezig blijft. Juist in augustus begint de opbouw van het wintervolk en dan zijn 2 factoren belangrijk: 1) het zomervolk moet ontdaan worden van de mijten en 2) er moet voldoende voer zijn om het broednest op peil te houden. Hieruit worden namelijk de langlevende winterbijen geboren de komende maanden.

Ben Som de Cerff, hoby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Marga

  05-07-2017 om 20:57

  In mijn TBH zitten 2 volken. Één " oud" volk en een zwermpje dat ik er vorige jaar in heb gedaan. Het oude volk heeft dit jaar 2 maal gezwermd. De 2 de keer vandaag. De zwerm van vorig jaar is dit jaar niet gaan zwermen, maar wel enorm gegroeid. De kast zit zo vol dat de bijen,bij warmer weer, 's nachts buiten hangen. Omdat ik ruitjes in de TBH heb, kan ik zien dat die stampvol zit. Nu wil ik de volken verenigen, maar hoe? De vliegopeningen zitten aan de lange kant, één links en één rechts. Kan ik ongestraft het tussenschot verwijderen en één vliegopening afsluiten?

 • Ben de blogger

  05-07-2017 om 22:47

  Marga, de maanden mei, juni en juli zijn niet de meest geschikte maanden om volken te verenigen. Als je pech hebt, wordt het oorlog. Ik zou het verenigen uitstellen tot medio augustus.
  Nu verenigen is zeker niet goed vanwege de jonge moer, die in het volk dat vandaag gezwermd heeft, zit. Laat haar eerst haar eigen broednest opbouwen.
  Je kunt medio augustus inderdaad het scheidingsbord vervangen door een krant, waardoor de bijen zich naar elkaar toe kunnen eten. Een week later zul je de twee broednesten tegen elkaar moeten hangen om 1 gezamenlijk broednest te krijgen. Tevens kun je dan bepalen hoeveel honing ze hebben en hoeveel je nog moet bijvoeren voor de winter. Ik zou bij deze aktie beide vlieggaten open laten en pas tegen de winter 1 opening sluiten.

 • Marga

  06-07-2017 om 08:17

  Dank je wel voor je reactie en advies. Als ik half augustus de kast toch open heb, kan ik dan een heel klein beetje raathoning weghalen en varroa bestrijden.

 • Ben de Blogger

  06-07-2017 om 09:29

  Marga, uiteraard kun je dan wat raathoning wegnemen. Veel broed aan de buitenkant van het broednest is dan al uitgelopen. Je kunt dan gelijk daarna met bijvoorbeeld Hive Clean behandelen. Hang alle toplatten een halve centimeter van elkaar en druppel een klein straaltje in de straatjes. Tweemaal herhalen op dag zes en dertien.

 • Rinske

  06-07-2017 om 14:28

  Is er een beproefde methode om honing uit een TBH te winnen?

 • Ben de blogger

  06-07-2017 om 20:39

  Renske, ik begrijp je vraag niet helemaal. Maar een beproefde methode is: een sterk volk met een jonge koningin en een zeer goede drachtomgeving. Die combinatie geeft vrijwel zicht op een redelijk raathoningoogst. Volken, die bijen verliezen via het zwermen, leveren meestal minder of geen honing op.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.