04-07-2024

Raathoning in doosjes

Raathoning in doosjes

De vraag naar raathoning zit duidelijk in de lift. In de VS bestaat een cassetteverpakking, voorzien van een met bijenwas bespoten bodem met hexacellen, waarin de bijen rechtsstreeks eenzijdige honingcellen bouwen en afvullen tot verzegelde raathoning. Helaas is dit product niet verkrijgbaar in Europa en zijn de invoerrechten en transportkosten zo hoog dat het niet de moeite loont ze naar hier te laten verschepen. 

Echter collega-imker Tijmen kwam het product op de foto in Duitsland op het spoor. Het zijn cassettes met daarin een los plastic raampje waarin je een stukje voorbouw kan bevestigen. Alhoewel het oorspronkelijk de bedoeling is om deze raampjes in een gewoon bijenraam te monteren, kwam Tijmen op basis van het Amerikaanse product op het idee om de cassettes te bundelen als één groot blok van 96 cassettes passend in een Dadant honingkamer. Inmiddels heeft Tijmen ook een variant ontwikkeld voor 48 cassettes (halfhoog), die natuurlijk sneller afgevuld en verzegeld worden. De blokken worden met een extra toegankelijke bodemplaat en vulstroken passend gemaakt voor de honingkamer. Het geheel wordt op dit moment beproefd in onze bijenvolken. 

In de onderstaande video zie je de plaatsing van de hk met cassettes in een dadantvolk, terwijl de lindedracht een paar dagen geleden begonnen is. Nog ter aanvulling: de cassettes zijn gemaakt van een voedingsmiddelen-kwaliteit en kunnen volledig afgevuld 250 gram wegen. Een dubbelgrote variant is ook beschikbaar. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Lineke

  04-07-2024 om 12:33

  Hoi Ben, raathoning ziet er prachtig uit, maar ik vraag me altijd af hoe je dat eet. Die was eet je toch niet op?

  Ha Lineke, jazeker. Je smeert het zo met was en honing op brood. Heel lekker. Groet, Ben

 • Aad Meijer

  04-07-2024 om 12:46

  Stukje raat uitkauwen en de was als kauwgom (uit)nemen.
  Ik zie het als een pollenrijk medicijn tegen onze welvaartziekten.

 • Francien

  04-07-2024 om 12:50

  Hoi Ben,

  Goh, wat ze al niet verzinnen!

  Is het idee dat je de raathoning met casette en al verkoopt? Of dat je die er makkelijk uit kunt halen en dan in een ander bakje stoppen?
  In het eerste geval lijkt een statiegeld systeem mij het mooist (dan heb je ook geen wegwerpverpakking).

  Dank weer voor je blogs, ik kijk regelmatig naar je filmpjes. Info over de dracht (die je even tussendoor noemt) vind ik erg handig.

  Francien.

  ha Francien, bij hetgeen in de hk zit hoort nog een bakje en een deksel war het in past. Klaar voor verkoop zonder geknoei. Groet, Ben

 • Jos

  04-07-2024 om 15:13

  Lijken mij de standaard houten 'cassettes' (waarvan je er drie in een standaard HK raam plaatst) net zo praktisch en een stukje duurzamer. Eventieel kleiner maken en je hebt handzame porties raat.

 • Lambert

  05-07-2024 om 18:16

  Hier in de polder bloeien alleen nog wat late lindes (m.n. Zilverlinde) alleen ik zie er wel veel hommels en andere insecten op maar geen honingbijen. Mijn bijen halen ook nauwelijks iets. Temperaturen hier zijn redelijk, met zon gisteren vocht genoeg en toch blijven de bijen thuis, heb jij hiervoor een verklaring Ben ? Kunnen de volken moe of verzadigd zijn?

  Zeker Lambert, wanner de cellen nagenoeg vol zitten, stoppen ze ermee. De oorzaak zal ok wel de lage temp zijn. Groet, Ben

 • Jab.

  05-07-2024 om 19:22

  Ik vind het maar niks! Puur productie (winst)... waar is het ambacht gebleven???

  Ha Jab, Mag je niet een deel van de honingopbrengst opeten? Natuurlijke raat bouwen is hun natuur, honing halen ook. Groet, Ben

 • Remco

  05-07-2024 om 20:29

  Hi Ben,
  Wat leuk om deze ontwikkeling rondom dit mooie ambacht te zien. Kun je eigenlijk ook de honingraten met honing die uitgebouwd zijn op middenwandjes gewoon eten?
  Bij mij is de honing helaas nog niet op het juiste vochtpercentage, de gezegelde honing zit op 20%. Ik zit in de regio Twente; kan ik nog veel dracht verwachten? En zou de honing de komende weken nog verder kunnen drogen? Ik hoop het wel, gaat dan mijn eerste oogst worden

  dag Remco, de raat van raathoning .kun je gewoon opeten. Heb je je refractometer wel geijkt, want meestal is verzegelde honing onder de 20%. Maar soms is het onvoldoende ingedampt voor de verzegeling. Het zal dan niet snel droger worden, tenzij ze wordt opgeslagen in een droogkamer of kast. Maar die hebben we als imker niet. Groet, Ben

 • dieter

  06-07-2024 om 12:06

  Dag Ben, heel mooi. Ik ben benieuwd hoe de cassettes in blok worden gehouden in de dadant zolder. Heb je daar meer info over? Eventueel een bouwtekening of iets dergelijks?

  Dag Dieter, ze rusten op een houten frame met openingen. Groet, Ben

 • Susanne

  12-07-2024 om 09:29

  Hallo Ben, Is er van de bakjes ook al voor een spaarkast gemaakt? Daar ben ik dan benieuwd naar. Kan je een link delen naar de website van de plastic raathoning bakjes?

  Ha Susanne, art.3053 Holtermann.de. We gaan komende winter ook een opbouwrand voor de hk-spaarkast ontwikkelen. Zodra die klaar is, zie je 'm in een blogbericht. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.