Raathoning in doosjes
Reacties
-
Lineke
04-07-2024 om 12:33Hoi Ben, raathoning ziet er prachtig uit, maar ik vraag me altijd af hoe je dat eet. Die was eet je toch niet op?
Ha Lineke, jazeker. Je smeert het zo met was en honing op brood. Heel lekker. Groet, Ben -
Aad Meijer
04-07-2024 om 12:46Stukje raat uitkauwen en de was als kauwgom (uit)nemen.
Ik zie het als een pollenrijk medicijn tegen onze welvaartziekten. -
Francien
04-07-2024 om 12:50Hoi Ben,
Goh, wat ze al niet verzinnen!
Is het idee dat je de raathoning met casette en al verkoopt? Of dat je die er makkelijk uit kunt halen en dan in een ander bakje stoppen?
In het eerste geval lijkt een statiegeld systeem mij het mooist (dan heb je ook geen wegwerpverpakking).
Dank weer voor je blogs, ik kijk regelmatig naar je filmpjes. Info over de dracht (die je even tussendoor noemt) vind ik erg handig.
Francien.
ha Francien, bij hetgeen in de hk zit hoort nog een bakje en een deksel war het in past. Klaar voor verkoop zonder geknoei. Groet, Ben -
Jos
04-07-2024 om 15:13Lijken mij de standaard houten 'cassettes' (waarvan je er drie in een standaard HK raam plaatst) net zo praktisch en een stukje duurzamer. Eventieel kleiner maken en je hebt handzame porties raat.
-
Lambert
05-07-2024 om 18:16Hier in de polder bloeien alleen nog wat late lindes (m.n. Zilverlinde) alleen ik zie er wel veel hommels en andere insecten op maar geen honingbijen. Mijn bijen halen ook nauwelijks iets. Temperaturen hier zijn redelijk, met zon gisteren vocht genoeg en toch blijven de bijen thuis, heb jij hiervoor een verklaring Ben ? Kunnen de volken moe of verzadigd zijn?
Zeker Lambert, wanner de cellen nagenoeg vol zitten, stoppen ze ermee. De oorzaak zal ok wel de lage temp zijn. Groet, Ben -
Jab.
05-07-2024 om 19:22Ik vind het maar niks! Puur productie (winst)... waar is het ambacht gebleven???
Ha Jab, Mag je niet een deel van de honingopbrengst opeten? Natuurlijke raat bouwen is hun natuur, honing halen ook. Groet, Ben -
Remco
05-07-2024 om 20:29Hi Ben,
Wat leuk om deze ontwikkeling rondom dit mooie ambacht te zien. Kun je eigenlijk ook de honingraten met honing die uitgebouwd zijn op middenwandjes gewoon eten?
Bij mij is de honing helaas nog niet op het juiste vochtpercentage, de gezegelde honing zit op 20%. Ik zit in de regio Twente; kan ik nog veel dracht verwachten? En zou de honing de komende weken nog verder kunnen drogen? Ik hoop het wel, gaat dan mijn eerste oogst worden
dag Remco, de raat van raathoning .kun je gewoon opeten. Heb je je refractometer wel geijkt, want meestal is verzegelde honing onder de 20%. Maar soms is het onvoldoende ingedampt voor de verzegeling. Het zal dan niet snel droger worden, tenzij ze wordt opgeslagen in een droogkamer of kast. Maar die hebben we als imker niet. Groet, Ben -
dieter
06-07-2024 om 12:06Dag Ben, heel mooi. Ik ben benieuwd hoe de cassettes in blok worden gehouden in de dadant zolder. Heb je daar meer info over? Eventueel een bouwtekening of iets dergelijks?
Dag Dieter, ze rusten op een houten frame met openingen. Groet, Ben -
Susanne
12-07-2024 om 09:29Hallo Ben, Is er van de bakjes ook al voor een spaarkast gemaakt? Daar ben ik dan benieuwd naar. Kan je een link delen naar de website van de plastic raathoning bakjes?
Ha Susanne, art.3053 Holtermann.de. We gaan komende winter ook een opbouwrand voor de hk-spaarkast ontwikkelen. Zodra die klaar is, zie je 'm in een blogbericht. Groet, Ben -
E. van Eikenhorst
25-08-2024 om 10:45Dag Ben, kan een volk overwinteren in een 6 raams kast?
Dag E., jazeker. Het beste kun je daarvoor een styropor 6-ramer gebruiken en niet een 10 mm houten kastje. Je kunt ongeveer 8 kilo wintervoer geven, daarom is het zaak om eind februari de voedselvoorraad te bekijken en zo nodig een 2,5 kilo suikerdeeg erop te leggen. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.