27-05-2018

Raathoning oogsten

Er gaat niets boven heerlijke verse raathoning uit splinternieuwe witte raat! Van niets naar een fantastische delicatesse!

Onvoorstelbaar dat een volk de winter uit komt op 5 tot 10 raten en inmiddels zo'n 20 raten bezet. Zeker de helft is dus nieuwe schone raat. Deels bebroed, deels honing en broed, maar ook veel raten met 100% honing.

Met de nodige voorzichtigheid is deze heerlijke voorjaarshoning, waarin een flink aandeel pseudoacaciahoning zit, te oogsten. 

Inmiddels heb ik uit dit TBH-volk 4 complete raten geoogst met een gewicht van ongeveer 10 kilo aan goede raathoning. Er zit nog zeker 10 kilo in, maar dat in combinatie met broed. Dat blijft er uiteraard in zitten. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker en auteur van het imkerboek 'het jaarrrond imkeren met....'

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anneke

    27-05-2018 om 13:54

    Ik had vorig wat broed in een paar raampjes van de honingkamer van mijn spaarkast.. na het slingeren heb ik ze dit jaar weer in de HK gezet.
    Dit jaar ontdek ik dat de bijen de zeer licht bruine vakjes overslaan en de honing eerst bergen in de kamertjes die niet bebroed waren. Zijn ze zo kieskeurig? Gebruiken ze deze delen later wel of is het beter om deze om te smelten? ...

  • Ben de blogger

    27-05-2018 om 15:22

    Anneke, ik zie ook dat ze lege darrenraat in de hk ook in eerste instantie mijden en eerst werkstercellen vullen. Blijkbaar voelen of ruiken ze dat eerder bebroede cellen of darrencellen primair een ander doel hebben. komen ze uiteindelijk ruimte te kort voor de honingopslag dan gaan ze toch overstag.

  • Jos Hillen

    27-05-2018 om 16:02

    Met darrenraat boven de rooster zie je dat ook. De bijen weten niet dat de koningin niet door de rooster kan, dus stapelen ze soms in een gedeelte van de darrenraat boven de rooster geen honing. Deze wordt uiteraard niet belegd en dan stapelen ze er toch honing in na een tijdje.

  • Thomas

    27-05-2018 om 18:41

    Hoi Ben, ik zag je net raathoning oogsten uit de topbarhive. Wij hebben ook 2 topvarhives. Als het raat aan de zijkanten vast zit, vinden wij het het makkelijkst dat los te maken met een lange korfbeitel ( ooit gehaald uit de grabbelhoek bij Holtermann). Raadhoning is een leekernij, die vnl onze turkse vrienden super lekker vinden.

  • André

    28-05-2018 om 10:57

    Dag Ben, Even een andere vraag ik heb 12 dagen terug een veger gemaakt. Gisteren gekeken en twee jonge moeren lopen in de kast. Maar er hangen nog heel veel moerdoppen in het volk die ik ook graag wil hebben voor de bevruchtingkastjes. Alsreserve moeren.. Moerdoppen hangen nog in het volk voor de warmte, maar ik wil geen zwerm.. Hoe moet ik dat nou aanpakken heb jij daar een oplossing voor. En als het kan op korte termijn. Hartelijke groet, André

  • Ben de blogger

    28-05-2018 om 12:08

    andre, de gesloten doppen ruim uitsnijden en in krulspelden doen of direct naar de bevruchtingskastjes overhangen. pas maar op voor nazwermen.

  • Marco de Nood

    28-05-2018 om 15:40

    Als je honingramen hebt geslingerd, mag je die dan zo teruggeven aan de bijen of moet je ze nog schoonmaken, besproeien of wat dan ook? Het ziet er zo gehavend uit, die ontzegelde en geslingerde ramen...

  • Ben de blogger

    28-05-2018 om 17:23

    marco. zo terug geven. ze worden weer prachtig gerepareerd door de bijen.

  • Anja van der Lingen

    28-05-2018 om 19:26

    Hallo Ben, wat ontzettend leuk dat je zoveel filmpjes maakt en deelt! Ik heb een 'algemene' vraag: hoewel ik zo goed als nooit rook gebruik is het toch soms handig. Alleen lukt het me erg slecht om 'de roker' standby aan te houden. Bij jou zie ik dat dit geen probleem is.
    Wat is je geheim?
    Dank voor je reactie! grtjs, Anja

  • Ben de blogger

    28-05-2018 om 19:49

    Anja, mijn geheim is een eierdoosje. doosjes voor 6 eieren en vooral regelmatig de restanten leeg kloppen. ik steek de bivenkant aan met een lucifer en dan even laten branden en dan dicht. mocht ie bijna uitdoven dan even open zetten voor nieuwe zuurstof. succes Ben

  • Margriet

    29-05-2018 om 23:10

    Dag Ben, Hoe zit het met een darrenbroedig volk, 2 vragen hierover:
    Je kunt het volk laten afvliegen, maar wat doet dan de darrenbroedige werkster, is er kans dat zij ook in een ander volk terecht komt (of zich binnendringt) en houdt ze dan op met eitjes leggen?
    En is het mogelijk om een andere volk met (wel of niet leggende) moer bovenop het darrenbroedige volk te plaatsen, dus die twee volken te verenigen zonder dat de eileggende werkster en de moer met elkaar in gevecht komen? (vereniging met een krant ertussen)

  • Ben de blogger

    30-05-2018 om 08:56

    Margriet, bij eileggende werksters gaat het niet om 1 insect , maar een paar honderd eileggende werksters. Je kunt 2 oplossingen proberen. 1. Hang 2 ramen met open broed in het volk en een week later weer 2 ramen. Aansluitend kun je proberen een jonge moer via een wasdop of kooitje met suikerdeeg in te voeren.
    2. De bijen op 10 meter afslaan bij goed vliegweer. De eileggende werksters zijn NIET georiënteerd en blijven achter in het gras.
    Bij oplossing 2 ben je wel je volk kwijt..... Groet Ben

  • karin baek (belgië)

    30-05-2018 om 16:28

    Hallo Ben,
    waarschijnlijk één van de laatste dagen dat we je berichtjes nog kunnen lezen :-( Of is er een oplossing voor de "buitenlanders"met een gedeeltelijk lidmaatschap? Ik vind het in elk geval doodjammer!! Heel warme dank voor alle moeite die je je steeds getroost hebt om op al onze, soms domme vragen, te willen antwoorden en ons wegwijs te maken in de wondere bijenwereld. Misschien nog tot hoors, en anders doen we maar verder met je prachtige boek als leidraad!

    Hallo Karin, Dank je voor je bericht. Ik blijf proberen een gastlidmaatschap voor de 'buitenlandse imkers' te bewerkstelligen. Maar de zeggenschap ligt bij het NBV-bestuur. Groet! Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.