01-03-2015

Raatvernieuwing?!

Raatvernieuwing?!
 
 

Eind februari/begin maart is het wintervolk nog klein en compact. Soms bezet het uitsluitend de bovenbak, indien het op 1,5 BK of 2 BK's is ingewinterd. Een mooie gelegenheid om de noodzakelijke raatvernieuwing toe te passen. Door het kiepen van de bovenbak kun je eenvoudig horen en zien of de onderbak bezet is met bijen, zoals te zien is op de foto links boven.

Dit volk bezet 7 ramen in de bovenbak en de onderbak is leeg. Hiermee kunnen we dus 10 broedkamer ramen kontroleren en zo nodig vernieuwen en tegelijkertijd de bodem schoon vegen. Op de bodem liggen hier uitsluitend droge dode bijen, die er zo af geveegd kunnen worden.

Zelf neem ik de complete onderbakken mee naar huis (indien leeg)  en maak ze daar schoon. Bij het begin van de wilgenbloei krijgen ze een schone bak met grotendeels kunstraat terug. Op de onderste foto zie je hoe beschimmelde kantramen eruit kunnen zien. Deze zijn bewust vorig jaar juni/juli naar beneden gehangen, zodat ze nu geruimd kunnen worden.

Deel dit bericht

Reacties

 • lindar

  02-03-2015 om 13:53

  Moet het een bepaalde buitentemperatuur zijn om
  de onderste bak, mits niet in gebruik, weg te halen?

 • evertwolbers@kpnmail.nl

  02-03-2015 om 21:03

  volgens mij maakt dat niet zo veel uit, het moet natuurlijk niet te koud zijn . Maar rond 10 graden celcius kan het niet mis gaan toch ?

 • Ben Som de Cerff

  03-03-2015 om 10:43

  Het mag rustig erg koud zijn, want de dekplank blijft op het volk! Bij lage temperaturen gaan de bijen ook niet wandelen en zitten ze compact op de tros. Het is dan ook beter zichtbaar als ze uitsluitend in de bovenbak zitten.

 • r.gonzalez1@hccnet.nl

  03-03-2015 om 12:01

  Hoe gaat het vernieuwen van raat in een Dadantkast?

 • Ben Som de Cerff

  03-03-2015 om 12:53

  Er zal een nieuwe categorie op de BLOG opgenomen worden voor het imkeren in dadantkasten. Hierin neem ik de raatvernieuwing mee van dit type kast.
  Raatvernieuwing in een Dadantkast speelt pas bij de voorjaarsinspectie.

 • Sari Hilkhuijsen

  06-03-2015 om 21:51

  Dag allemaal, Over vernieuwen en verschonen. Wanneer kun je de sluitramen verwisselen ? In een elf raams kast van mij zitten zelfs vier sluitramen. Op de schuifplank zie ik dat ze goed bezig zijn daar zie ik veel mul liggen.
  Moet ik uit de TBH ook volle ramen wisselen voor nieuwe latten?

 • Ben Som de Cerff

  08-03-2015 om 13:30

  De dekplank blijft nog gesloten tot de eerste echte voorjaarsinspectie eind maart/begin april. Twee sluitramen is voldoende voor de toekomst. De TBH komt ook pas over circa 3 weken aan de beurt.

 • niels

  12-08-2015 om 18:45

  Ik heb mn honingkamerramen na slingeren opgeborgen in de garage (donker) maar nu zag ik een wasmot kruipen. Moet ik volgende keer de ramen misschien eerst even invriezen, voordat ik ze wegzet? Of alles in de wassmelter mikken?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.