10-08-2016

raatvernieuwing in de nazomer

raatvernieuwing in de nazomer
   

De broednesten zijn medio augustus nog steeds redelijk omvangrijk, vooral jonge moeren houden de broednesten langer in stand, al zijn er rasgebonden verschillen. De Carnicabij zal in augustus nauwelijks meer nieuw broed aanzetten, terwijl andere rassen, gestimuleerd door voer, nog wel een tijdje doorleggen. Dat geldt ook voor het uitbouwen van kunstraat. Vooral Dadantimkers kunnen de gewenste 50% raatvernieuwing in deze tijd van het jaar nog realiseren. Je kunt gezien de omvang van het broednest midden in het broednest een nieuw vel kunstraat hangen. In deze tijd van het jaar - in tegenstelling tot het voorjaar - hoef je niet bang te zijn voor afkoeling van het naastgelegen broed. Indien je begint met inwinteren, dan zal het week duren en het vel kunstraat is uitgebouwd. Na nog een week zal het ook belegd zijn.

Uiteraard voer je in het begin enigszins bescheiden, het broednest moet in stand gehouden worden en niet verzuipen. Zodra het nieuwe raam belegd is, kun je nogmaals een raam kunstraat plaatsen, zodat je samen met de nieuwe ramen uit het voorjaar zeker met 50% nieuwe raat de winter in gaat. 

Op de foto's, genomen van een Dadantraam, zie je keurig de jonge larven liggen. Over ongeveer ruim twee weken worden hieruit enige duizenden jonge bijen geboren. Deze zult deels langlevende winterbijen worden. Die zien we dus volgend voorjaar weer terug. Ik heb ze - gezien het regenachtige en koude weer - nog een extra scheutje invertsuiker gegeven. 

Met een hele sterke dracht kunnen de nieuwe en de oude ramen volopen met nectar, maar in de nacht wordt dit wel weer verplaatst naar boven. Zodra de overvloedige dracht minder wordt, zal de raat weer belegd worden. Maar met de huidige weersomstandigheden is het armoe en moeten we oppassen voor het kannabiliseren van het broed. Voer dus als de kasten licht worden!

NB let op de genoemde voorwaarden: het laat in de zomer plaatsen van een raam kunstraat in het broednest doe je uitsluitend tijdens het inwinteren (voeren) en tevens uitsluitend in sterke productievolken, deze beschikken nog over zeer veel zomerbijen, die het broednest (ook met een onderbreking van 1 raam) nog steeds goed warm kunnen houden. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • De Woldimker

    10-08-2016 om 16:34

    Zijn bij Carnica bijen , de winterbijen dan al geboren ??

  • Ben de blogger

    10-08-2016 om 19:43

    van de Carnicabij is bekend dat ze aan het eind van de zomer eerder stopt met broeden dan de overige rassen in Nederland. Ook bij een drachtpauze stopt ze met broeden.
    Begin augustus is er nog wel een broednest, dat zal in de tweede helft van augustus uitlopen en zorgen voor de nodige winterbijen. De Carnica's kennen echter een zeer snelle voorjaarsontwikkeling.

  • Tomer

    11-08-2016 om 01:50

    Wordt het kunstraat bij jou uitgebouwd en belegd als je invertsuiker (siroop) voert? Ik probeer bij mijn volken het broednest te laten groeien, maar de nieuwe ramen worden niet meer belegd. Ik geef ze suikerwater 1:1 of invertsuiker aangelengd met wat water. Ik hang de ramen wel aan de rand van het broednest en het zijn ook carnica"s...
    Heeft het bij carnica's dan geen zin meer om nu nog nieuwe ramen te geven?

  • Ben de blogger

    11-08-2016 om 07:50

    Tomer, verhuis je uitgebouwde raam eens naar het midden van het broednest, dan wordt het wel binnen een week belegd. Een nieuw kunstraat kun je dan weer aan de buitenkant tegen het broednest hangen. Als dat mooi uitgebouwd is, herhaal je de verhuizing.
    Bijen willen in deze tijd het broednest niet meer uitbreiden en Carnica's zeker niet, maar hun bestaande broednest houden ze nog wel even op peil.

  • Gabi

    11-08-2016 om 15:01

    Hallo Ben,
    Ook suggesties voor raad vernieuwing in een topbar? hoe en wanneer?

  • Erik

    11-08-2016 om 17:13

    Ben haal je de dadant kasten naar 10 ramen? laat je de ruimteaan 1 kant open of plaats je aan beide kanten een sluitraam?

  • Ben de blogger

    11-08-2016 om 19:24

    Gabi, vooral in het voorjaar. Op dit moment probeer ik juist oude darrenraat weg te snijden of helemaal eruit te halen. In het prille voorjaar moet je iedere keer een lege toplat links en rechts tegen het broednest aanhangen. Dat bouwen ze keurig uit. Iedere 7 tot 10 dagen herhalen.

  • Ben de blogger

    11-08-2016 om 19:28

    Erik,
    Het is gebruikelijk om maar met 1 sluitraam te werken. Ik probeer de oude ramen, waar geen broed meer in zit, maar nog wel voer, eruit te werken door ze links naast het sluitraam te plaatsen. De bijen halen ze dan leeg. Ik overwinter meestal op 8 of 9 ramen. Dat geeft in het voorjaar weer ruimte voor nieuwe kunstraat. Bovendien slaan de bijen het wintervoer dan compact op rondom het broednest.

  • Mathijs

    18-08-2016 om 16:49

    Deze methode van Henk Rostohar pas ik nu toe ik nu omdat ik twee volken had die klein waren en waarbij bij een 7 ramer maar 3 ramen waren uitgebouwd. Een ander volk was een zwerm in een 11 ramer op natuurbouw, maar die konining was perongelijk dood gegaan. Dus die hebben toen niet meer gebouwd. En ramen 1, 2, 10 en 11 waren maar kleine stukjes. Dus ik moest iets om te zorgen dat ze ook hun wintervoer konden opslaan.
    https://buckfastimker.wordpress.com/handigheidjes/snel-een-groot-volk-kweken/

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.