02-07-2015

P-moeren invoeren

P-moeren invoeren

Vele liefhebbers van de Buckfast- of Carnicabij krijgen deze tijd van het jaar hun nieuwe raszuivere moeren terug van de bevruchtingsstations. Anderen kopen ze bij de bevruchtingsstations. Hoe kun je teleurstellingen rondom het invoeren van deze moeren voorkomen?

De grootste kans op een teleurstelling is het invoeren van deze raszuivere moeren in grote hoofdvolken. Doe dat zeker niet! Een risicoloze benadering is om het volkje in het bevruchtingskastje (EWK, Kieler of Apidea) over te hangen naar de toplatten van een minipluskastje en het volkje van daaruit op te laten groeien tot 2 randjes miniplus. Je hebt nog 2 maanden tot 1 september, dus dat moet lukken. Misschien 1 of 2 keer versterken met een raampje uitlopend broed zonder bijen.

Een andere aanpak, die vrijwel altijd slaagt en weinig werk omvat, is het invoeren via een honingkamer. Heb je een HK met 10 net geslingerde ramen, plaats die dan 's avonds op een moerrooster bovenop een ander volk. Deze natte bak trekt allemaal huisbijen aan. Neem de volgende ochtend de bak met bijen en al af en geef ze een eigen bodem en dekplank en verplaats de kast na 2 uur ca 3 of 4 km. Voer daar ter plekke de raszuivere moer via een kluisje met suikerdeeg zonder clipje in. De moer wordt vrijwel altijd door de zachtaardige huisbijen aangenomen.

Een derde optie met iets meer werk, vormt de schudzwerm. Sla de honingramen met bijen af in een zwermkist en hang de raszuivere moer in een dicht kluisje met suikerdeeg aan de bovendeksel. Laat de schudzwerm 2 nachten in een koele schuur staan, wel voeren met apifonda en 2x daags nat sproeien.

Na 2 dagen het kluisje ontdoen van het clipje en overhangen in bijv. een zesramer, bijen erbij afslaan en op een nieuwe locatie open zetten. Deze wijze van invoeren werkt ook goed. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    02-07-2015 om 16:27

    Met de schiermoer ben ik ook voorzichtiger, maar een volk op twee bakken doe ik een week van te voren het moerrooster er tussen en de moer in de onderste broedkamer. Dan de h.k.s afnemen en op de onderste br.k.zetten met rooster. de boven bak er naast plaatsen, of op een snelgrove bord er op. De jonge moer in een kooitje, met honingdeeg, en dichtgeplakt in de bovenbak, de vliegbijen zullen na het uitvliegen naar de oude plaats, de onderste kast gaan, en alleen de jonge bijen blijven in de boven bak. Na een dag de plakband van het honingdeeg weghalen, en na 5 dagen kontroleren op ei leg. ik doe dit al vele jaren, met bijna 100% succes.

  • Jan van Cadsand

    02-06-2016 om 12:18

    Het vervangen van de oude moer in een hoofd volk door een bevruchte moerjonge, doe ik al jaren op de volgende manier. ik werk met spaarkasten en de hoofd volken staan op een dubbele romp met h.k,s. en moer rooster. ik sorteer de ramen, in de onder bak ramen met de meeste plaats voor ei leg, en de (oude )moer, daar op het moer rooster, met h.k,s en een extra h.k. daar op en dekplank met vlieggat, of een z.g.n. snelgrove bord, in de boven bak in het midden een raam met plaats voor eitjes verder gesloten en open broed en voer ramen. de jonge konn. in een gesloten kooitje er in. na 1 á 2 dagen, afhankelijk van het weer, zijn alle vliegbijen naar onder en zitten er boven alleen nog jonge bijen. Dan een suikerdeeg prop in het kooitje, en na 5 dagen kijken of de jonge moer aan de leg is. dan kan de oude moer uitgenomen worden, en het volk weer worden verenigd. ook kan het volk met de jonge Konn. appart verder worden op gekweekt.

  • Ben de Blogger

    03-06-2016 om 09:30

    Jan, heel simpel gezegd: maak je een broedaflegger, die je via afvliegen van de haalbijen uitsluitend laat bestaan uit huisbijen. Dit is inderdaad de ideale omgeving voor de acceptatie van een jonge moer.

  • marnix

    27-10-2017 om 21:26

    hello ben het invoeren van een moer kan dat ook in een 6 ramer met geslingerde ramen en moet het vliegat ook afgesloten worden

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.