27-03-2018

ratenrenovatie

De sterkste volken zijn al begonnen met het renoveren van de buitenste ramen. Vaak zijn deze ramen door condensvorming in de winter beschimmeld. Op zonnige dagen wordt het droger in de kast en drogen deze raten op. De sterke volken zitten nu ook weer op de buitenste raten en tonen hier hun hygienisch gedrag. De verdroogde raat wordt door de bijen weggeknaagd. 

 

Het resultaat zijn hoopjes wasmul in een lange streep op de bodem. De sterkste volken laten zich zien, zonder een kast open te maken. 

Het beschimmelen van de buitenste ramen kun je voorkomen door - voor het inwinteren - kantramen te plaatsen. Door het gebruik van kantramen wordt het wintervoer in augustus compact rond het krimpende broednest opgeslagen. De kans op voergebrek in de late winter wordt hierdoor minder. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Twan Stemkens

    27-03-2018 om 18:45

    Ben, wat is een kantraam precies? Ik dacht een raampje dichtgetimmerd met triplex?

    Inderdaad Twan. Groet, Ben

  • Arnold Pera

    27-03-2018 om 21:58

    Haal je na het invoeren de kantramen weer weg?

    Arnold, die blijven er juist in tot de uitgebreide voorjaarsinspectie. Groet, Ben

  • Diana de Veer

    28-03-2018 om 09:03

    De kantramen blijven bij mij in de kast in elk geval tot de voorjaarsinspectie. Ze zorgen ook voor een goede isolatie tegen kou.

  • Hans De Logi

    28-03-2018 om 09:10

    Als je kantramen plaatst verminder je toch de opslagruimte voor voedsel met 2 ramen? Ik zou daar uit afleiden dat de kans op voergebrek in de late winter toeneemt ipv afneemt. Waar zie ik het fout?

    Hans, indien je half augustus vaststelt dat je 14 kg wintervoer moet verstrekken aan een 1-baks volk en je geeft die 14 kg in de periode 15-8 tot 15-9. Dan zit er ook daadwerkelijk 14 kg wintervoer in, ongeacht of er wel of geen kantramen in de kast zitten. 14 kg zijn 7 broedramen, dan houden ze nog 2 hele BK-ramen over voor de winterzit. Uiteraard zit die lege ruimte verdeeld over 4 of 5 ramen. Het wintervoer zit dus strakker rond het resterende broednest heen. Groet, Ben

  • Tanja

    28-03-2018 om 10:32

    Ha Ben

    De TBH heeft al flink gevlogen ,maar ik heb amper stuifmeel binnen zien komen.
    In de omgeving is de natuur nog ie uitgelopen.Omdat ik vermoed dat er te weinig te halen valt heb ik er toch maar een pak apifonda opgelegd.Door de toplatten heen voel ik een broednest ter grote van een voetbal . Dat moet toch eten als t uitloopt.Vorig jaar rond deze tijd werden er dikke witte larven de kast uitgemikt,dat wil ik nu voorkomen.Is dat goed?of moet dat voer eruit volgens jou.

    Tanja, de voedselbehoefte bestaat vooral uit stuifmeel en nectar. Via de consumptie van stuifmeel of bijenbrood kunnen de voedsterbijen de voedersapklieren activeren. Is het bijenbrood op dan zijn ze aangewezen op vers stuifmeel.
    Een eenzijdige voeding van uitsluitend suikerdeeg helpt alleen voorkomen dat de volwassen bijen van honger sterven. Het levert geen voedersap op voor de larven, want daarvoor is stuifmeel nodig. Groet, Ben

  • Karin

    28-03-2018 om 11:11

    Ik imker op 8-raams kasten. Ik had inderdaad beschimmelde raten maar twee kantramen lijkt me een te krappe ruimte opleveren. Wat denk jij?

    Karin, dat denk ik ook. Mijn reservevolken in styropor 6-ramers moet ik altijd eind februari/begin maart bijvoeren, anders leggen ze het loodje. Ze overwinteren wel altijd heel erg sterk in die 6-ramers. Blijkbaar is de warmtehuishouding beter! Groet, Ben

  • Erik

    28-03-2018 om 12:33

    Dag Ben, je spreekt hier over "14 kg wintervoeding". Bedoel je hiermee 14 kg aan droge suiker of is dit 14 kg aan opgeloste suiker (ik denk bvb aan Trimobee)?

    Erik, geen van beiden. Ik doel met wintervoer op het ingedikte verzegelde resultaat in de raten, dus de vervanger van honing met slechts 18 of 19% water. Wintervoer is dus het bijenvoedsel voor de winter. Invertsuiker en opgeloste suiker moeten nog ingedikt worden. 14 liter invertsuiker bevat 10 kg droge suiker en dit wordt in de kast 12 kilo wintervoer. Alles plus of min 100 gram nauwkeurigheid. Groet, Ben

  • Marcel

    30-03-2018 om 18:52

    Hoi Ben
    Ik heb vandaag de koninginenrooster schoon gemaakt.
    Ik heb roosters die vlak op de raampjes liggen . Dus zonder randen rondom.
    Mijn vraag: is het een probleem voor de bijen om door het rooster te kruipen ?
    Zijn deze randen ook los te koop.
    Gr. Marcel

    Marcel, het is geen probleem voor de bijen, anders zouden ze er echt niet doorkruisen om de honing daar op te slaan. Helaas heb ik de randen nergens los te koop aangetroffen. Ze sluiten altijd goed af, maar zijn wel erg kwetsbaar vanwege vastzitten en breken. Groet, Ben

  • hero

    31-03-2018 om 20:29

    hoi ben zeg kan ik ramen die nu nog op 3.8 cm hangen zonder problemen hangen in een kast met 3.5 cm afstand? dit jaar wil ik de boogsnede toepassen maar kan ik dan uitloopkooitjes gebruiken? groet Hero.

    Hero, vaak lukt dat wel. Maar wel goed oppassen met de K. Eerst opzoeken.... met een boogsnede moet je de gesloten doppen op dag 11 uit snijden en in kluisjes doen. Je kunt ze op de straatjes leggen, dan komen ze gewoon uit. Groet, Ben

  • Ad van Esch

    04-04-2018 om 21:09

    Hoi ben.
    Nu had ik je gesproken in Wageningen op de bijeenkomst van de bijen'.
    Laat mij even weten of mijn berichten bij je binnen komen Ben.
    Groetjes Ad

  • Ben de blogger

    04-04-2018 om 21:15

    Ja, Ad. Dit bericht is binnen gekomen. Groet, Ben

  • Bénédicte

    06-04-2018 om 15:10

    Hallo Ben. Vandaag trof ik bij het openen van één van mijn kasten een hopeloos moerloos volk aan. Ik schat nog een handvol bijen die overblijven. Stel dat ik nu een raam met broed overhang vanuit een andere kast, maakt het volk dan nog kans? Ik ga er van uit dat het dan nog een tweetal maanden duurt alvorens er werksterbijen geboren worden. Dit in acht genomen dat er een nieuwe koningin moet ontwikkelen, uitvliegen, bevrucht worden, zelf aan de leg moet gaan en dat er dan pas 3 weken later nieuwe werksterbijen zijn. De winterbijen sterven nu natuurlijk sowieso geleidelijk aan af... en die kunnen het ontwikkelende broed dan niet meer verzorgen... Wat is jouw raad?

  • Ben de blogger

    06-04-2018 om 20:28

    Benedicte, volkje afslaan op ruime afstand van de kast. Je noemt zelf alle redenen om dit te doen.
    Groet, Ben

  • Bénédicte

    06-04-2018 om 22:25

    Ok, Ben. Bedankt!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.