12-09-2015

Recyclen van propolis

Recyclen van propolis

Deze bijen zijn druk bezig propolis, die op houten tussenranden zit, af te knagen en via hun korfjes aan hun achterpootjes weer terug te brengen naar de eigen kast. Deze houten randen (gebruikt o.a. bij de toediening van Apiguard) stonden buiten in de zon. Er vlogen tientallen bijen op, blijkbaar aangetrokken door de geur van de propolis, die gisteren vrij kwam vanwege zonnewarmte. 

Daarnaast zie je een werkster, die hygiënisch grooming-gedrag vertoont tegenover de andere bijen. Iedere andere bij wordt van "kop tot staart" en van "boven tot onder" "gevlooid" op ongerechtigheden. Op deze manier kunnen ook mijten verwijderd worden.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • jolanda

  13-09-2015 om 16:42

  bij het afkrabben van de latten laat ik in de bak vallen hergebruiken ze weer!

 • Rinske

  14-09-2015 om 13:28

  Dit jaar ben ik gestart met een TBH. Ik heb eigenlijk veel vragen maar nu heb ik een probleem. Er zitten twee latten aan elkaar vast met honingraat. Ik durf er niet aan te komen maar het lijkt me dat ik wel wat moet doen. Of kan ik het zo laten en na de winter kijken?

 • Ben SdC

  14-09-2015 om 15:13

  Beter is het inderdaad om de 2 gezamenlijke toplatten met honing te laten zitten, anders breken ze wellicht en de bijen kunnen het nu niet meer repareren. De bouwdrift is namelijk in september uit de volken.
  Ook bij imkeren in een TBH adviseer ik de basiscursus eerst te volgen (ik gebruik daar ook vaak 1 TBH bij de lessen), daarnaast heb je misschien iets aan mijn recent uitgegeven boek "Natuurlijk imkeren, een belevenis". Hierin wordt het jaarrond imkeren behandeld, alsmede het imkeren met de TBH, de Dadantkast en de spaarkast.

 • Thea Burgert

  12-10-2015 om 09:36

  Dag Ben,
  kan ik nu ook iets anders vragen? Over dracht planten ? De Acer Griseum Is het de moeite waard om die in mijn tuin te zetten voor de bijen?
  Want hij is nogal duur?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.