30-05-2015

Redcellen

Redcellen

Plotseling werd ik afgelopen vrijdag geconfronteerd met redcellen in een volk in Barchem. Aan het patroon van de redcellen kun je zien welk pad de moer gelopen heeft en vervolgens de eitjes heeft gelegd. Ze doorloopt een ovale cirkel. Sommige redcellen zijn al gesloten en dus ouder dan 9 dagen, anderen zijn nog open en dus jonger dan 9 dagen. De bijen bouwen de redcellen op gemiddeld 1-daags larven, die dus 4 dagen geleden gelegd zijn.

Indien de oudste gesloten doppen 10 of 11 oud zijn en we trekken daar de 4 dagen vanaf dan krijgen we precies de dag waarop de bijen zijn begonnen met redcellen op te trekken. 11 minus 4 is precies een week en dat was mijn voorgaande controle, waarbij ik belegde doppen weg gebroken heb. Ik ben er dus zeker zelf de oorzaak van dat de moer in het gras naast de kast verdwenen is of per ongeluk gecrasht is tijdens het terugplaatsen van een raam.

Gelukkig betrof het niet de mooie gele moer op de foto rechtsboven, want dit is een raszuivere teeltmoer. Aangezien ik een jonge 2015 F1 moer in een Miniplus in de auto had staan, heb ik deze na het wegnemen van de redcellen in laten lopen. Dit is de meest eenvoudige methode: doppen wegnemen (het beste moment is 9 dagen na het verlies van de oude moer) en jonge (on)bevruchte gemerkte moer in laten lopen.

Je moet haar natuurlijk wel toevallig bij je hebben.....

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jos Römgens

    30-05-2015 om 09:59

    Dag Ben,

    Je opmerking over het pad van de moer klopt mijns inziens niet. Het zijn de werksters die bepalen waar en uit welke larf een redcel gebouwd wordt.
    Overigens compliment voor de mooie en informatieve blog.

  • Ben SdC

    30-05-2015 om 10:31

    Ha Jos! Je hebt helemaal gelijk, de werksters kiezen de larven uit. Maar wie heeft de eitjes gelegd? Een kip en ei probleem ;-)

  • Maarten

    30-05-2015 om 12:50

    een koningin in laten lopen, kan dat zoals je dat hierboven beschrijft, heb je er geen last van dat het volk de nieuwe koningin niet accepteerd en afsteekt ?

    Ik heb geleerd dat invoeren via een kooitje met suikerdeeg moet om de kans dat de moer wordt geaccepteerd zo groot mogelijk te maken.

    Verder is mij verteld dat deze kans ook een stuk groter is wanneer de koningin bevrucht is.

    Ik heb namelijk een zelfde situatie : 12 dagen geleden koninginnenafleggers gemaakt, ik heb nieuwe F1 onbevruchte koninginnen voor de hoofdvolken, maar mij is geadviseerd om ze eerst te wachten tot ze bevrucht zijn en aan de leg zijn, en dan te verenigen met de hoofdvolk na de koningin uit de red cel verwijderd te hebben.

  • Ben SdC

    30-05-2015 om 13:14

    Indien je broedafleggers maakt en deze op dezelfde stand laat afvliegen, heb je na 9 dagen volken met uitsluitend jongere bijen en redcellen. Die volken verwachten juist een onbevruchte moer, dus laat ik ze direct na het redcellen breken inlopen door het kluisje op de raten open te schuiven. Bij 9 van de 10 jonge moeren gaat het goed. Eigen jarenlange ervaring.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.