17-06-2016

redcellen van eileggende werksters

redcellen van eileggende werksters

 

In deze tijd van het jaar worden er veel bruidsvluchten uitgevoerd door jonge koninginnen, maar dat loopt zeker met al die onverwachte regenbuien niet altijd goed af. Het resultaat van een mislukte parings- of orientatievlucht kunnen eileggende werksters zijn. Boven in het midden van deze foto zie je twee omgebouwde gesloten redcellen. Alle cellen op deze raat zijn belegd door eileggende werksters, blijkbaar is de jonge moer op paringsvlucht omgekomen. Eileggende werksters ontstaan door twee samenhangende oorzaken: 1. het ontbreken van een moer 2. het gebrek aan open broed.

Blijkbaar zit de drang naar voortzetting van de monarchie in hun genen en proberen ze zelfs uit de larven, voortgekomen uit de onbevruchte eitjes, koninginnen op te laten groeien, helaas wordt dit uiteraard niets. Overigens geldt dit niet voor alle bijenrassen.  

Zodra je 'oorzaak twee' van de eileggende werksters elimineert door in dit volkje 2 weken achter elkaar twee ramen open broed in te hangen, zullen de eileggende werksters hun activiteit stoppen en maak je weg vrij om opnieuw een jonge moer in te voeren! Het gebrek aan feromonen wordt opgeheven door het open broed, larven geven namelijk ook feromonen af.    

Zaterdag 18 juni komen de eerste koninginnen terug van hun bevruchtingsavontuur op Ameland. Ze hebben 2 of 3 gunstige dagen gehad (>20 graden) in het begin van de vorige week. Ze waren toen net 7 of 8 dagen oud, precies de juiste rijpheid voor hun paringsritueel.  

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anna

    18-06-2016 om 08:00

    Ben, ik zie de gesloten doppen bovenin. Lijkt op darrenbroed maar dan smaller. Klopt dat ?
    Maar waaraan kan je zien dat het hele raam belegd is Door eileggende werksters. ? Wat is er specifiek aan?

  • Ben de Blogger

    18-06-2016 om 09:12

    Anna, het broed van eileggende werksters bestaat uit meerdere eitjes in een cel, vaak ook tegen de zijwand van de cellen. Hieruit ontstaan inderdaad kleine darren. De cellen zijn ook smaller dan gewoon darrenbroed. In Bijenwerk zal ik een foto opnemen van de eitjes.

  • Myriam

    18-06-2016 om 15:06

    Ha Ben
    Via jouw blog ben ik op het idee gekomen om een zuiger te maken ipv een veger. Super gemakkelijk het verbaast me dat dit niet in de beginners cursus wordt uitgelegd want het is zo eenvoudig. Ik hoef geen doppen te breken ik laat de bijen het uitvechten wie de nieuwe koningin wordt. Kun jij mij uitleggen wat de nadelen zijn want die lees ik nergens.

  • Ben de Blogger

    18-06-2016 om 19:52

    Myriam, een broedaflegger en een zuigling geven geen 100% zekerheid op het definitief opheffen van de zwermdrift. Dat geeft een kunstzwerm wel. Vandaar dat tijdens de basiscursus de kunstzwerm (veger en vlieger) toegelicht en gepraktiseerd wordt.

  • johannes

    19-06-2016 om 14:39

    Wat kan de oorzaak zijn dat het nieuw ingebracht kunstraam slopen of vakkundig verbouwen

  • evert

    19-06-2016 om 20:32

    Ben, eierleggende werkbijen kun ook oplossen met een ander volk op de plaats zetten waar een goede koninging in zit en het volk met de eierleggende werkbijen elders afslaan de gewone bijen bedelen zich in

  • ben de blogger

    19-06-2016 om 20:53

    Evert, dat is inderdaad het meest geniemde advies: een einde maken aan het volk met de eileggende werksters. Ik wilde nu eens een ander geluid laten horen, namelijk het volk in stand houden en het probleem fixen

  • Wim

    20-06-2016 om 17:43

    Hoi Ben,

    ik word er tureluurs van. 10 dagen geleden alle speeldoppen weggehaald, in elke kast 4 lege broedramen gehangen en wat denk je, na 10 dagen weer gesloten koninginnen doppen. In de kasten zitten wel de oude koninginnen en is er brias. Maak ik nu nog steeds te weinig ruimte om de zwerfdrift te ontmoedigen?

  • Ben de Blogger

    21-06-2016 om 08:48

    Wim, een interval van 10 dagen na het doppen breken, is te lang. Er kan al een jonge moer uitgelopen zijn. Soms zit het zwermen in de genen en helpt 2 of zelfs 3 x doppen breken geen zier. Ik zou er tevens bij de tweede keer enige ramen met broed en bijen uithalen. Dat wil vaak wel helpen.

  • Werry Jonker

    22-06-2016 om 21:41

    Hallo Ben,
    Vandaag 22 juni bevruchtingskastje geïnspecteerd, waarin 3 weken geleden een onbevruchte moer was gedaan. (standbevrucht)
    Een paar dagen geleden: geen broed en geen moer.
    Vandaag wel moer gezien(gemerkt), maar slechts enkele eitjes en ook nog met 2 in een cel en een redcel van enkele dagen oud.
    Is bevruchting mislukt? Leggende werksters?(wel snel) Moer opgeven of nog wachten?
    Met vriendelijke groet,
    Werry

  • Ben de Blogger

    23-06-2016 om 08:31

    Werry,
    Veel jonge moeren leggen 2 eitjes in een cel, ze moeten het nog leren. Die 'redcel' zou een wisselcel kunnen zijn, gewoon wegbreken en over een week nog eens kijken. Misschien heeft de moer een defect.
    De bijen voelen dat goed aan.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.