16-12-2020

Reinigingsvlucht in december

Op sombere dagen met 10 graden op de meter zie je nauwelijks een bij buiten komen, maar met zonnig weer en 8 graden zoals vanmiddag kwamen ze volop naar buiten.  Eindelijk kunnen ze hun endeldarm legen en de dode werksters naar buiten werken.

Het druppelen van oxaalzuur kun je tijdens deze weersomstandigheden wel vergeten. Voorlopig kun je met deze temperaturen alleen sublimeren. Na de kerst lijkt het weer kouder te worden. 

Deze zonnige dag is dus een mooie break voor de bijen. Nog vijf dagen en de daglengte gaat weer de goede kant op. Vanaf begin februari zullen we de bijen weer regelmatig buiten kunnen zien en mogen we de eerste stuifmeeldracht van els en hazelaar verwachten. De winterzonnewende is het keerpunt in de winter, het licht en het leven kunnen dan weer gaan groeien. Eerst nog even winteren? 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anton vV

    16-12-2020 om 16:51

    Hoi Ben, ook bij mij vanmiddag veel vliegbewegingen en dode bijen voor de kasten.
    Bestaat er bij dit relatief warme weer ook de kans dat de koningin weer begint met leggen? Dan zou er tijdens het oxalen rond de verwachte koude nachten (vanaf de Kerst) wellicht al net wel (of net niet) gesloten broed kunnen zijn.
    Wat is de minste van twee kwaden: oxalen bij (te) hoge temperatuur of bij beginnend gesloten broed?
    Gr. Anton

    Ha Anton, de daglengte is meer bepalend dan de buitentemperatuur. Ik hou wel mijn sensor in het broednest in de gaten. Dit is de eerste winter dat ik kan zien wanneer er broed terug komt. Normaal gesproken is dat in de loop van januari. Dus wacht gerust met oxaaldruppelen tot de kou weer terugkomt. Mogelijk is dat al na de kerst.
    Groet, Ben


  • Jantje

    17-12-2020 om 05:02

    Hoi Ben,
    Wat gebeurd er als het nu toch niet echt koud gaat worden of maar voor een weekje.
    Sla ze dan de winter over en gaat de koningin dat vroeger aan de leg? Moet er dan zeker opgelet dat er voldoende voer is in de kast? war is het risico als het nog gaat vriezen in maart?

    Ha Jantje, het is vrij normaal dat in Noord-West Europa de winters sterk wisselen van temperatuur. De daglengte en het licht zijn meer bepalend voor het gedrag van de moer. Dus geen vrees voor voertekorten op dit moment. De kachel hoeft nu minder hard te branden.
    Wanneer het in het vroege voorjaar (maart) toch langer zou gaan vriezen, dan is dat veel gevaarlijker. De wintertros kan dan het broednest lastiger warm houden en incidenteel raken de bijen los van het voer. Maar dit zijn gelukkig uitzonderingen. Vaak betreft het vooral kleine verzwakte volken. Die redden het dan net niet.
    Groet, Ben

  • Marij

    17-12-2020 om 09:02

    Dag Ben,

    Ik wil je graag hartelijk danken voor het delen van je ervaringen.
    Voor mij als beginnend bijen-hoedster vaak leerzaam, verhelderend en geruststellend.
    Mooi dat je dit zo maar aanbiedt aan de (imker-) wereld.
    Jouw passie voor de Bij is duidelijk voelbaar in de filmpjes en dat werkt door.
    Mijn benaderwijze is soms anders maar ik vind het ook mooi dat we het allemaal op onze eigen-wijze manier mogen doen en verrijkend om van elkaar (s visie) te mogen leren.

    Ik wens je een inspirerende tijd toe in en met alles wat is!
    En verder natuurlijk geZONde bijen, in een voedzame omgeving met veel respect voor al wat leeft!

    Hartelijke groet,
    Marij

    Dank je Marij! Ben

  • Wimke

    17-12-2020 om 11:29

    Ik ben het helemaal met Marij eens!
    Enorm fijn dat je dit doet!!
    Een buitengewoon prettig blog!

    Veel liefs,

    Wimke

  • Johannes linker

    17-12-2020 om 11:59

    Ik ben het ook eens met Marije.
    Ik vind de blog geweldig . Het is voor mij een soort handleiding. Graag volg ik jouw blog nog een lange tijd.
    Bedankt..

  • Henk

    17-12-2020 om 13:34

    Hoi Ben, ik sluit me helemaal aan bij de vorige “ sprekers” Top om je vragen zo kwijt te kunnen !!
    Toch nog een vraag. Er liggen regelmatig dode bijen op de vliegplank. Waar komt dit door, zijn het niet allemaal lang levende winterbijen , hebben ze evt wat onder de leden ??
    Vr gr Henk

    Ha Henk, de vorming van langlevende bijen begint al eind juli, bovendien krijgen ze niet allemaal even veel vetreserves mee en inderdaad kan de gezondheid/weerstand ook verschillen.
    Dus vrij normaal verschijnsel die tussentijds uitvallende bijen. Vanaf februari komen er ook weer jonge bijen bij. Groet, Ben

  • Hero

    17-12-2020 om 14:58

    Beste Ben bedankt voor al je antwoorden op mijn vragen van afgelopen jaar, wens je in deze vreemde tijden een goede kerst en een voorspoedig nieuwjaar, normaal had ik dit bericht verzonden vanuit mijn huis in zuid Thailand, maar is nu niet mogelijk, Gisteren was het bewolkt en geen bijenactiviteit hier, vandaag 1 volk zag ik een aantal vliegen, maar ze leven allemaal nog omdat ik elke dag wel een paar dode bijen op de vliegplank zie. verder verstoor ik ze niet. Beste Ben ik geniet altijd van je blog en hoop dat er nog vele zullen volgen !!!!. vriendelijke groet Hero.

  • J El

    17-12-2020 om 22:24

    Dag Ben,
    Is het niet mogelijk om gewoon savonds te oxalen bij bijvoorbeeld een temperatuur van 4°C.

    Ha J, in de avond zie je niets, lastig om goed te druppelen. Je idee is goed, maar wanneer het in de avond 4 graden is, dan gaat het die nacht erna waarschijnlijk vriezen. Wanneer ik kijk in de lange termijn verwachting dan daalt do 24/12 de temp in de nacht voor het eerst tot 4 graden. Maar dan haal je in de avond de 4 graden nog niet.
    Dus wacht tot zaterdag 26/12. Dan wordt het koud genoeg voor een goede compacte wintertros. Want het gaat om een compacte wintertros, die het liefst een paar dagen aanhoudt zodat de vloeistof tussen de bijen verdeeld gaat worden. Groet, Ben

  • Nico

    18-12-2020 om 17:58

    Hoi Ben - vooral je laatste opmerking is verhelderend voor mij: de bijen moeten dus op een compacte tros blijven zitten (onder invloed van de lage temperatuur) om het oxaalzuur goed te verspreiden. En dus moet het ook overdag koud genoeg blijven. Ik wacht voorlopig dus nog want het is hier aan de kust nog veel te warm. Mijn bijen zitten wel op een tros - over vijf straatjes verspreid, vlakbij het vlieggat - en vliegen niet of nauwelijks meer. Ik ben het aantal mijten nu dagelijks aan het monitoren. Dank - en iedereen heel fijne dagen gewenst!!!

  • Jan Michiels

    22-12-2020 om 14:29

    Dag Ben, het is hier nu 13 graden Celsius. De bijen in mijn vier kasten (alle op één romp) vliegen voor de kast heen en weer.
    Ik zou eens willen kijken of er nog broed in de kasten zit.
    Maar dan beschadig ik hun propolisbouwsels. Als ik de kasten nu even opendoe, herbruiken de bijen dan hun eigen propolis om de kieren terug te dichten? In de natuur zullen ze nu wel niks vinden.
    Mvg,
    Jan

    Ha Jan, ze herstellen de breuken niet meer op dit moment, want de temperatuur is in de nacht te laag en dan kruipen ze weer terug op de losse tros. Dus niet doen, koop volgend jaar een sensor, dan kun je meten of er nog broed in zit. Groet, Ben

  • Hero

    22-12-2020 om 14:34

    Dag Ben, nog even op de valreep , kan je nog een artikel besteden over je moonlight mating project van afgelopen zomer, je was mooi bezig met je gedeelde kasten en de vliegopeningen boven in de kast, helaas heb ik daarvan geen resultaten van vernomen, hoe was de bevruchtingen? en hoe is de geaardheid van de aangepaarde moeren, nu we in de rustige bijenseizoen zijn belandt hoop ik dat je ons daar eens wat over kan vertellen! vriendelijke groet Hero.

    Hero, staat nog in mijn planning. Moet de video nog knippen.
    Veel leerpunten, maar ook succesjes. Groet, Ben

  • Julian

    22-12-2020 om 15:04

    Beste Ben,

    Bij een volk op 2 broedkamers spaarkast waarbij de tros in het midden zit tussen de twee broedbakken, kan je dan gewoon van bovenaf oxaalzuur druppelen? Of kan je beter de bovenste broedkamer kiepen en op de onderste broedkamer druppelen?

    Ha Julian, inderdaad kiepen en uitsluitend in de straatjes van de onderste BK druppelen. In de wintertros wordt het wel weer verspreid, ook naar boven. Groet, Ben

  • Paul

    03-01-2021 om 15:54

    Beste Ben
    Ik zag jou in een van je reportages een vliegspleetverkleiner gebruiken. Is deze ook van nut om eventueel de hoornaar te weren uit je kast?
    Beschadigen de vleugeltjes sneller bij continue gebruik?
    Ik kan jouw "simpele" uitvoering niet in de webshops vinden?(spaarkastmaat)

    Hopelijk wil je ook eens imkeren in bijenkorven behandelen?

    Ha Paul, in deze video zijn allerlei vliegspleetverkleiners te zijn, zowel in hout, plastic, RVS en zink. Langwerpige en ronde. Ze zijn allemaal te koop in de imkerwinkels.

    Die lange zinken strip voor de TBH zal ook hoornaars buiten houden. Maar hoornaars pakken vooral vliegende bijen.

    Ik heb geen bijen in korven, want ik heb ook geen bijenstal, dus kan ik je daarover niets laten zien. Het bijenhouden in korven lijkt nog het meeste op bijenhouden in een TBH. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.