17-07-2016

Rijpe honing?

Rijpe honing?

Bij mijn bezoeken aan imkersverenigingen kom ik nog veel beginnende imkers tegen, die denken dat niet verzegelde honing niet rijp zou kunnen zijn. Met rijp wordt bedoeld, voldoende ingedampt door de bijen zodat het waterpercentage 20% of minder is. 

De verzegeling geeft inderdaad met grote waarschijnlijkheid aan dat de honing droog genoeg is, absolute zekerheid verkrijg je uitsluitend door een refratometer toe te passen. Het is een onjuiste conclusie dat niet verzegelde altijd te veel water bevat. Een eenvoudige test om dit te beproeven, is de zogenaamde stootproef. Sla de betreffende (deels) niet verzezegelde ramen eens af boven de kast. Indien er geen spettertjes vallen op de onderliggende ramen, dan is het echt honing (die waarschijnlijk voldoende droog is), vallen er echter wel spetters dan is het deels nectar en bevat de inhoud dus te veel water om als honing lang te bewaren. 

Je zou op basis van deze proef de ramen in twee groepen kunnen indelen: te veel water en goede ramen, die geslingerd kunnen worden. De ramen met te veel water in de honing kun je in een honingbak als klimramen onder de broedkamer plaatsen. De bijen gebruiken dit als voer of slepen het weer naar boven en slaan het op als voer rondom het broednest.

Omstreeks 1 maart volgend jaar (maar ook al in september) kun je de lege honingkamer weer weg nemen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Harry Mouris

    17-07-2016 om 22:11

    Hey Ben,

    Hele nuttige tip! Dank je wel, ga ik zeker uitproberen. Gaat de koningin deze raampjes niet beleggen?

  • ben de blogger

    18-07-2016 om 10:40

    Teruggeplaatste hk wordt niet belegd, want het broednest krimpt alleen maar na de langste dag.

  • Ghislain De Roeck

    18-07-2016 om 14:15

    Hé, Ben. Bij ons hier in België geldt toch wel dat 20% vocht te veel is, niet voor de wetgever, wel voor de dagelijkse praktijk. Dat blijkt dan vooral tijdens de winter als honing gaat gisten in zijn pot in de keukenkast (vocht, gisten, warmte). 18% blijkt dan een beter richtgetal. Terloops, verzegelde honing kan ook te vochtig zijn. Heel veel dracht, warm weer en een hoge luchtvochtigheid zorgen daar voor. Dat zijn de dagen dat een gedweilde vloer niet opdroogt. Als er heel veel nectar binnenkomt, nemen de bijen het niet altijd nauw met het verzegelen van de cellen. De nectar binnen halen is dan het motto, ook voor de kwaliteitscontroleurs :-) ...

  • Maria

    18-07-2016 om 14:47

    Ben, kun je de ramen in de honingkamer die in de winter onder heeft gestaan volgend jaar weer gebruiken voor de honingkamer bovenop?

  • Ben de blogger

    24-07-2016 om 09:22

    Maria, mits je kast op een droge plaats staat, zullen de ramen niet beschimmelen en kun je ze vroegtijdig (1 maart) weg nemen en later voor de kersenbloei weer terug plaatsen.
    Door het nu krimpende broednest zullen ze niet belegd worden, er komt hooguit tijdelijk stuifmeel en wat nectar in. Maar dat eten ze de komende maanden weer op.

  • Jan Knol

    02-08-2016 om 17:45

    In de honing kamer is nog geen enkel raat verzegeld, echter wil ik wel met varroa bestrijding beginnen (thymovar plaatjes).
    Moet ik nog wachten tot de honing gesloten is of waar moet ik de plaatjes leggen (onder moerrooster of op honing kamer?

  • Ben de blogger

    02-08-2016 om 17:56

    Jan, mocht je die honing nog willen oogsten, dan er nu afhalen, want je honing gaat naar de Thymol stinken (niet meer geschikt voor menselijke consumptie). Mocht je de honing niet willen oogsten, plaats dan deze HK onder de BK, dan verplaatsen de bijen de honing wel naar het broednest. Plaatjes op de BK-ramen leggen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.