20-08-2017

Rode Klaver

Tot mijn verrassing kwamen de bijen vanmorgen massaal met bruin stuifmeel binnen. Wat bleek? De Rode Klaver van een biologische boer in Vorden werd goed bevlogen. Zo'n 10 hectare stond volop in bloei. Aangezien je steeds meer weilanden van met name biologische boeren ziet met rode en witte klaver, is dit een welkome aanvulling op het menu van onze bijen. Het gewas kan tot eind september bloeien. Overigens wordt de nectar uit de bloemen gehaald via een door hommels geknaagde opening aan de zijkant van de bloempjes, zoals ze dat ook doen bij de bloemen van veld- en tuinbonen. De nectardracht is helaas niet waarneembaar voor mij want de voederbakken staat erop of hangen in de kasten.. 

Er kwam ook nog geel stuifmeel binnen, mogelijk komt dat van de Japanse Duizendknoop, die nu ook volop in bloei staat. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Silvia Tuenter

  20-08-2017 om 21:21

  2 weken terug ontdekte ik in het
  Leudal ook een veld met rode klaver waar toen nog maar een enkele bloem bloeide. Ik helemaal blij voor de bij met dit nagerecht in aantocht. Vandaag ontdekte ik dat het gewas was gemaaid. Jammer! Maar wel goed voor de koeien en de bodem.

 • Bert Haver

  20-08-2017 om 22:42

  Is de tong van de honingbij niet te kort voor de rode klaver

 • Thea

  20-08-2017 om 23:33

  Ik heb ook gelezen net als Bert,dat hun tong te kort is voor de rode klaver en alleen op witte klaver vliegen ,of zijn ze afhankelijk van de hommels?

 • Ben de blogger

  21-08-2017 om 07:46

  Bert en Thea, door de samenwerking tussen hommels en bijen kunnen honingbijen altijd wel bij de nectar komen. Overigens hebben Carnica bijen een langere tong en kunnen die via 'de voordeur' de nectar halen. De tonglengte is genetisch bepaald en kan dus iets variëren.

 • achiel

  21-08-2017 om 08:05

  Rode klaver was in de jaren 60 dé reden om italiaanse bijen in te voeren, die hebben een langere tong, en om over te schakelen naar de grote Badoux-cellen. Rode klaver werd toen gekweekt als veevoeder, later vervangen door mais en hopelijk wordt die vervangen door silphium.

 • Ben de blogger

  21-08-2017 om 08:25

  Je slaat de spijker op zijn kop Achiel. De vergrote broedcellen van Badoux hadden inderdaad die achtergrond. De Italiaanse Ligustica is van nature groter, maar heeft een matig ontwikkeld richtingsgevoel in combinatie met speurzin.

 • Henri

  21-08-2017 om 12:41

  Ik heb, uiteraard, ook reeds bijgevoerd. Verschillende raampjes zijn nu gevuld met het ingedikte suikerwater. Mijn vraag Ben, halen de bijen toch nog steeds nectar? ook als zij misschien wel genoeg voorraad op dit moment hebben? En als je met een groot volk ( 2 bakken ) de winter in gaat straks, hoeveel raampjes `honing` hebben zij nodig tot het voorjaar?

 • Patrick Caesteker

  21-08-2017 om 12:58

  Dag Ben,
  Het stuifmeel van Japanse Duizendknoop kleurt vuil wit.
  Het gele stuifmeel kan van courgettes of pompoenen zijn...

 • Ben de blogger

  21-08-2017 om 13:08

  Henri, als er ruimte is vanwege uitlopend broed dan vullen zij dit op honing, mits er dracht is. De winterbehoefte van een volk dat 2 bakken bezet, is 18 tot 20 kilo honing of wintervoer.
  Patrick, bedankt voor je correctie.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.