19-03-2015

Ruimte geven?

Op het imkerforum wordt overal in het land de bloei van de wilg gemeld. De afgelopen dagen hebben de volken hun stuifmeelvoorraden behoorlijk kunnen aanvullen. Stuifmeel is bij uitstek het indirecte super food dat voedsterbijen nodig hebben om hun kroost gezond ter wereld te brengen. Zodra de bloei van de wilg zich uitbreidt, zal het broednest een ware boost krijgen. Het volk heeft binnenkort, mits het sterk uitgewinterd is, extra ruimte voor het broednest nodig. Daarom is het zaak de sterke volken nu te voorzien van een 2e broedkamer of een extra half hoge broedkamer. De sterke volken komen dus op 2 of op 1,5 BK te staan.

Bij middelmatig uitgewinterde volken kan met deze uitbreiding gewacht worden tot de bijen circa 8 a 9 ramen bezetten (zichtbaar door het folie).

Een halve hoge broedkamer (HK-formaat) wordt altijd boven geplaatst. De 2 broedkamer is - voorzover die ontbrak - de afgelopen dagen onder de 1e broedkamer geplaatst. Met de komende koude nachten kunnen de bijen de warmte goed handhaven in de bovenste broedkamer.  In Bijenwerk en op Imkerpedia kunt u de voor- en nadelen over "het boven of onder plaatsen van de 2e broedkamer" nog eens nalezen.

De echte voorjaarsinspectie komt pas eind maart/begin april aan de orde. Zo lang de bijen voldoende reservevoer hebben en ruimte om hun broednest uit te breiden, hoeven ze verder niet gestoord te worden.

Deel dit bericht

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.