01-04-2024

Ruimte geven in het voorjaar

Wanneer kun je de eerste of tweede honingkamer plaatsen? Het is vrij eenvoudig: wanneer de bovenste kamer bijna helemaal bezet is. Je kunt het door het folie waarnemen. Vooral dat woordje "bijna" is belangrijk voor de timing. Zijn de ramen van de bovenste kamer al allemaal bezet met bijen dan ben je feitelijk te laat. Je moet de bijen net een stap voorblijven om filevorming (overbevolking) te voorkomen. 

Dat geldt ook voor het plaatsen van de volgende honingkamer. Het gaat dus om de bezetting met bijen en niet om het gewicht van de honing in de ramen. In de onderstaande video zie je dat ik al weer te laat ben met het plaatsen van de tweede honingkamer, want ik tref al vijf ramen aan met verzegelde honing. Te laat dus, die verzegelde honing kan door de bijen ervaren worden als plafond van de honingkamer, waardoor de loop naar de volgende honingkamer vertraagd wordt. Zodra de bovenste kamer redelijk (>75%) bezet is met bijen, geef je ze er een extra kamer bovenop.

De vraag naar het aantal honingkamers is lastig te beantwoorden en hangt af van de intensiteit van de dracht. Op het koolzaad heb je soms drie (halfhoge) honingkamers nodig, zonder reizen beperk ik het meestal tot twee kamers in het voorjaar en drie in de regel in de zomer. Maar vier is ook niet uitzonderlijk voor met name de kleine spaarkasthoningkamers. 

Hoge broedkamers kunnen ook als honingkamer gebruikt worden, daarom hanteer ik de term halfhoge honingkamers, die beter te tillen zijn. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Niek Gigengack

    01-04-2024 om 16:11

    Dag Ben,

    interessante video! Ik deed tot nu toe vaak een tweede broedkamer voordat ik met honingkamers begon maar realiseer me dat dat misschien de verkeerde volgorde is.

    Ik heb daarnaast ook nog een andere vraag: Als ik het goed heb gezien dan zit er geen bodemrooster in jouw topkast, klopt dat? Ik ben nu zelf een aan het bouwen en twijfelde of het nodig is. Ik kreeg het advies om het wel te doen maar in natuurlijke ruimtes zittem ze ook niet, dus ik vraag me nu af of het echt nodig is.

    Kun je wat uitleg geven over de overweging? (De kast heeft dikke wanden en bodem, 28mm, mocht dat uitmaken)

    Dag Niek, het is een vrije keus voor een hk of een bk plaatsen. Let wel een bk plaats je voor extra broed. Ik wil geen extra broed en ook geen 20 of 22 bkramen.
    inefficiënt en het bevordert de mijtenvoortplanting. Een dergelijk verhaal gaat ook op voor de topkast. Dit model staat borg voor eenvoud. Mocht je de mijtenval willen tellen, dan schuif je een vel wit A3 karton naar binnen.
    Die bodem met gaas heb je dus niet nodig. Te duur en overbodig. Groet, Ben

  • Marianne

    01-04-2024 om 21:36

    Hoi Ben,

    Ik heb 2 vraagjes;
    Wanneer hang je het bouwraam (darrenraam in de kast.
    En welke grootte hebben de cellen in de honingkamer. Wij hebben het volk op 5,1. Houd je dan dezelfde maat aan?

    Ha Marianne, bouwraam altijd plaatsen tijdens de eerste voorjaarscontrole. Bouwraam op 2e positie plaatsen links of rechts.

    Hk-ramen op 5,4 houden. Bijen bouwen van nature groter in het honinggedeelte. Groet, Ben

  • JanA

    01-04-2024 om 21:59

    Goedenavond Ben, is er een theorie of een reden dat je de 2de honingkamer op de eerste zet? ipv onder de eerste honingkamer?
    groet Jan

    Dag Jan, wanneer je onder de deels gevulde hk een lege hk (soms met kunstraat) plaatst, dan zullen de bijen de bovenste hk in koude avonden en nachten verlaten. De nectar/honing zal dan extra vocht aantrekken en de bijen uit het broednest missen de directe aansluiting met de nectar. Daarom moet je de oorspronkelijke natuurlijke opbouw en samenhang van broed en honingvoorraad vooral niet verstoren. Bovendien is bovenop plaatsen ook nog eens makkelijker voor de imker. Dus waarom anders? Groet, Ben

  • Erik

    01-04-2024 om 22:03

    Hallo Ben.
    Er liggen voor 3 van mijn kasten al enkele dode, naar buiten gewerkte darren.
    Tijdens de eerste controle, 10 dagen geleden, zat er veel wekster broed in en hier en daar onderaan een beetje darren broed.
    Ze willen schijnbaar nog geen darren in huis.
    Gr. Erik

    Dag Erik, ze willen gezonde darren. Deze darren zijn aangetast door mijten en virussen. Mijten zoeken dolgraag die darrenlarven als beste broedplaats op. Groet, Ben

  • Peter

    02-04-2024 om 09:42

    Hallo Ben
    Ik heb een goed actief volk op een broedkamer, waar ik vorige week een broedkamer onder heb gezet omdat de eerste bak vol werd. Als ik nu door het plexiglas kijk zit de bovenste bak nog steeds vol bijen.
    Moet er nu al snel een honingkamer op zetten of nog geduld hebben. De kersen en de paardebloemen komen volop in bloei, en de bijen vliegen volop. Groet: Peter

    Ha Peter, je kunt er zeker een honingkamer met moerrooster bovenop zetten. Gezien de bloei van het fruit en de komende weersverbetering is het zeker zaak dit te doen. Welllicht na 7 tot 10 dagen later een 2e hk, mits ze de 1e in gebruik genomen hebben. Groet, Ben

  • Harry en Tine Bosman

    03-04-2024 om 11:51

    Dag Ben, duidelijk filmpje. Wij willen ook met 1 BK gaan werken en HK ‘s gaan zetten. We hebben nog heel veel uitgebouwde HK ramen. Kunnen we die steeds gebruiken of moeten we nieuwe raat geven in de tweede bak? We horen het graag.
    Groet, Harry en Tine Bosman

    Dag Harry en Tine, geen probleem, zet er maar gerust uitgebouwde raat op. Groet, Ben

  • Willem

    03-04-2024 om 19:48

    Beste Ben, ik ben voornemens om voortaan met 1 BK te werken en verder met HK's. Mijn vraag is
    wanneer ik in de BK op de 2de positie een bouwraam plaats of er dan nog wel voldoende ruimte is voor broed?

    Ha Willem, een koningin legt gemiddeld 1500 tot 2000 eitjes per dag. Dat vraagt dus 21 x 1500 tot 2000 cellen. Oftewel 31.500 tot 42.000 cellen. Dit legvermogen geldt uiteraard voor bevruchte en onbevruchte eitjes. Dus bouwraam met darrenraat of werksterraat maakt geen verschil. Een broedkamer met 10 ramen bevat 55.000 cellen en met 11 ramen (voorkeur) 60.000 cellen.
    Er zijn dus bijna 4 ramen beschikbaar voor honingreserves en stuifmeel. Echt meer dan genoeg. Groet, Ben

  • Brenda

    03-04-2024 om 21:22

    Hoi Ben,
    Ben beginnend imker en heb nu 1 BK. Deze begint aardig vol te raken en vroeg me af of ik een BK ook als HK kan gebruiken.
    Zo ja, kunnen hier dan BK ramen in of HK ramen?
    Mvg Brenda

    Ha Brenda, de term hk-ramen en bk-ramen is een beetje verwarrend. Je kunt ze namelijk beide inzetten voor zowel het broedgedeelte als het honinggedeelte. Echter het is gebruikelijk om de hoge ramen te gebruiken als broedramen en de lage als honingramen. Dit omdat de honingkamers eraf getild moeten worden bij kontroles.
    Ik zou dus de hoge ramen niet gebruiken voor de honing. Een hoge kamer leidt ook tot veel warmteverlies uit het broed, dus gebruik beter de lage ramen voor honing en plaats de bak op een moerrooster. Heb je alleen kunstraat, dan de eerste week geen rooster. Zodra de bijen werken in de hk, dan rooster plaatsen. Groet, Ben

  • Elza

    05-04-2024 om 19:02

    Hallo Ben

    Een van mijn volken heeft overwintert op 1 bk en 1 hk. Kan ik nu een moerrooster plaatsen tussen die bk en hk?

    Nog een andere vraag, als je imkert op 1 bk wanneer ververs je dan de oude ramen?

    Groetjes
    Elza

    Ha Elza, indien je met suiker ingewinterd hebt en die hk bevat nog wintervoer, dan kun je die niet inzetten als honingkamer. Indien je inwintert met de hk onder zal die leeg zijn en kun je de hk wel naar boven halen en op het moerrooster plaatsen.

    Oude ramen kun je vervangen tijdens de voorjaarscontrole door overtollig wintervoer te vervangen door kunstraat, bij het maken van een broedaflegger kun je kunstraat terughangen en net voor het inwinteren is het broednest kleiner en kun je oude ramen vervangen door kunstraat. Groet, Ben

  • Elza

    06-04-2024 om 09:29

    Hallo Ben

    Dank voor je reactie. Sowieso echt top dat je iedereen iedere x weer beantwoord!

    Het was een langzaam volk vorig jaar dus ik heb de hk erop laten staan zodat ze hun eigen honing als wintervoer hadden. Maar hoe voorkom ik nu dat ze die hk als bk gaan gebruiken? Ik wil graag inkeren op 1 bk dus die hk die er nu op staat moet geen bk worden.

    Groetjes
    Elza

    Dag Elza, dit hoopte ik al. Want daarmee wordt het makkelijk. Gewoon het moerrooster onder de hk leggen. Er is wel kans dat er al een krans broed in een paar hk-ramen zit, maar dat loopt binnen 21 dagen uit. Zorg wel dat je door wat rook in de hk te blazen en twee minuten te wachten de moer naar beneden loopt.
    Mocht de hk al bezet zijn met bijen, plaats er dan vooral nog een 2e hk bovenop. Mocht die vol lopen met bijen over 2 weken, dan nog een 3e hk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.