17-07-2019

Scheidingswand wordt verpulverd

Scheidingswand wordt verpulverd

Sommige innovaties lopen minder goed af. Van deze isolerende scheidingswanden blijft niets over. Na 3 maanden in de bijenkast valt er een overblijfsel, zoals op de foto, op de bodem en bouwen de bijen vervolgens natuurraat met raathoning aan de overblijvende toplat met schroeven. Een bizar gezicht. Optioneel kun je bij de scheidingswanden aluminium plakfolie bij kopen, maar geknaag aan aluminium lijkt me helemaal niets in samenhang met bijen en honing. Dus die wanden zijn een echte blooper. De hardschuimen witte scheidingswanden (zoals in de Topkast) doen het echter wel goed. Daar blijven de bijen vanaf. 

 

Verder is in dit filmpje een controle te zien van een Buckfastvolk in een polystyreen Dadant US kast met 2 bijna volle honingkamers.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

 • Susanne

  17-07-2019 om 12:05

  Dank je wel weer, Ben.
  Ik vind het zo leuk dat je alles laat zien, ook de missers.
  Daar leer je nog meer van vind ik!

 • Jos Snoek

  17-07-2019 om 20:41

  Hallo Ben,
  Weer een leerzaam filmpje. Hoe lang hou jij gemiddeld een moer aan, of is dat volledig afhankelijk van haar legcapaciteit?

 • jwavrva (jan willem)

  17-07-2019 om 23:45

  Dag Ben,
  Dan voor alle moeite om ons zoveel over te brengen.
  En die alufolie op het sluitraam is zo'n gek idee nog niet. Ik gebruik dit jaar zulke schotten (isolatiefolie in het raampje en stevig alufolie eromheen gewikkeld) en die ramen blijven tot nog toe intact. Gevonden bij een bedrijfje in Saarland (Dld).

 • Jan Adrichem

  18-07-2019 om 08:35

  mooi filmpje en heldere info over niet teveel in de kast kijken als het goed gaat.

 • Ben de blogger

  18-07-2019 om 09:15

  Jos, ik let vooral op de prestaties van de moeren. Indien ze een mooi en gezond broednest weten aan te houden in juni mogen ze rustig aanblijven, mits het volk ook zachtaardig is uiteraard. De slechtst presterende moeren probeer ik eind augustus te vervangen. Groet, Ben

 • Hero

  18-07-2019 om 18:00

  Dag Ben, in augustus moet ik 1 maand werken in het buitenland, mijn 9 buckfastvolken bezitten niet zo veel voer meer, dus ik ben dan altijd bang voor verhongeren, kan ik elke volk b.v.b 2 kilo kristalsuiker geven in een bak die ik alleen bevochtigd met een plantenspuit? Of raad je me toch apifonda aan? In augustus werk ik al jaren in het buitenland maar ik sta alle jaren weer voor deze dilemma', wil uiteraard niet dat ze verhongeren, vriendelijke groet Hero.

 • Ben de blogger

  18-07-2019 om 18:18

  Hero, eind juli haal ik alle HK's eraf en hang dan tevens de voerbakken in mijn Dadantkasten en geef de volken zonder twee volle kantramen 5 liter invertsuiker. Hiermee kunnen ze in de maand augustus hun broednest in stand houden. Met 5 liter hebben ze zeker genoeg, eind augustus ga ik dan verder met inwinteren. Half september ben ik dan ongeveer klaar met inwinteren. De varroabehandeling begin ik wel begin augustus. Groet, Ben

 • mach

  18-07-2019 om 19:34

  Hoi Ben heb 2 vragen:

  1 - Wanneer komt er weer een update over je 4,9 mm project waarbij je niet behandeld. Ik vind het nl. uitermate interessant om je vorderingen te lezen.

  2 - Een vraag over een broedaflegger van mei. Heb in mei een broedaflegger gemaakt van een volk dat zwermcellen had. Volk gaat als een speer en zit nu op zo'n 6/7 ramen broed. Waar ik me zorgen over maak is het aantal bijen met het paralysevirus voor de kast. Dit lijkt mij geen goed teken en ik heb een kans om de koningin binnenkort te vervangen. Ik ben nl. koninginnen aan het telen van een volk dat al twee jaar niet tegen varroa is behandeld. Mijn idee is om de "oude" koningin uit het volk te halen en na een aantal uur een gesloten dop erin te stoppen. Denk je dat dit een goede kans van slagen heeft?

 • Ben de blogger

  18-07-2019 om 21:07

  Mach, ik ga pas eind augustus de 4,9 volken bemonsteren, zodat ik echt iets kan zeggen over de werkelijke mijtenbesmetting. Maar misschien maak ik volgende week nog wel een video tijdens het honing afnemen. Om te laten zien dat ze zeker niet onderdoen voor de grote bijen v.w.b. de honjngopbrengst.
  Jouw voorgestelde manier van doppen plaatsen gaat zo niet werken. Je moet de nieuwe gesloten dop plaatsen 9 dagen na het wegnemen vd oude moer. Eerst redcellen breken en dan de dop plaatsen of een jonge moer gewoon los laten.
  Ik weet niet of de moer wegnemen 9 dagen voor plaatsing van dop of moer nog lukt..... bij het wegnemen vd moer zou ik direct druppelen met varromed en 6 dagen later nog eens, want IAPV is gerelateerd aan mijten. Groet, Ben

 • Mathijs

  23-07-2019 om 09:52

  Dag Ben,
  Mijn sluitblokken hebben een triplex plank op een gewoon raam. Wat je dan ook nog kan doen is de andere kant voor 1 cm open laten aan de boven kant. Als je wilt voeren ten tijden van slechte dracht of voor een zwerm of kunstzwerm, stop je er ruwe suikerkristallen in.
  Mathijs

  Mathijs, die zelfbouw sluitblokken heb ik ook, maar die isoleren niet. Daarom had ik die speciale isoborden in Duitsland gekocht. Helaas geen duurzame oplossing. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.