30-08-2019

Schone schijn bedriegt

Voor een onderzoek naar Varroa Sensitieve Hygiene heb ik een paar bijenvolken tot op heden onbehandeld gelaten. Hierin kunnen de mijten zich dus op natuurlijke wijze reproduceren. Via de schuifladen kun je zien dat er grote verschillen zijn tussen de volken in de mijtenval en dus in de mijtbesmetting. Overigens mag je deze conclusie alleen trekken indien je over langere perioden de mijtenval in de gaten houdt. 

Gisteren heb ik een raam met gesloten broed uitgenomen en dat onder een stereomicroscroop onderzocht. Het gesloten broed ziet er (zie onderstaande foto's) prachtig uit met slechts zo'n 3% lege cellen. Maar bij nader inzien is bijna de helft (44%) van de cellen besmet met 1 of meerdere mijten. 

 

Van de 59 opengemaakte cellen (betreft ongeveer 5% van alle gesloten cellen van dit raam met broed) waren er 19 besmet met 1 mijt, 7 besmet met 2 mijten, 5 met 3, 1 met 4 en zelfs 1 cel met 7 mijten besmet. Die meervoudige besmettingen leiden echter tot een verstoord voortplantingsproces, het meeste kwaad is te verwachten van de 19 enkelvoudige besmettingen. 

Dit onderzoekje laat zien, dat je je goed kunt vergissen in de kwaliteit van het broed, de ellende komt pas later omdat uit deze cellen geen gezonde langlevende winterbijen geboren kunnen worden. Zaak om vooral tijdig de mijten te bestrijden en de mijtenval te monitoren. Begin september kun je het beste de mijtenval 3 tot 5 dagen volgen. Onder de 5 per dag is groen, tussen de 5 en 10 is oranje (vroege december behandeling)en > 10 is een rood stoplicht: direct nogmaals behandelen.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Lippe

    30-08-2019 om 13:36

    Hey Ben,
    Wat zijn jouw vervolgacties dan voor dit volk?
    De moer is blijkbaar goed en evt de eilegproductie ook icm met meer mooie eigenschappen, maar de VSH eigenschappen zijn blijkbaar niet of nauwelijks aanwezig. Ik ga ervan uit dat je dan in het kader van VSH onderzoek niet van deze moer gaat natelen, maar ruim je het volk ook op of vervang je de moer?

    Lippe, dit was met opzet een niet hygiënisch volk. Het volk ga ik na de hitte van morgen behandelen met ApiLifeVar. Verder is het in alle opzichten een goed volk. Groet, Ben

  • Adri van der Marel

    01-09-2019 om 09:24

    Ik meende begrepen te hebben, dat Varroa Sensitieve Hygiëne een methode was om Varroa Resistente volken te selecteren. Dat zou dan voor dit volk hebben moeten betekenen, dat geen Varroa bestrijding zou worden uitgevoerd met het risico, dat het volk het loodje legt. Of juist de weerstand tegen de infectie opvoert en er helemaal voor generaties lang goed uitkomt.
    Of verwar ik nu twee verschillende onderzoeken en tel ik ze voor het gemak bij elkaar?

    Adri, VSH is een eigenschap van sommige bijen, waarop geselecteerd kan worden. Voor het onderzoek naar deze eigenschap moet je de mijtarme volkjes eerst goed besmetten om het mijt ruimen goed te kunnen meten. Daar heb ik dit volk dus voor gebruikt. Ik heb het zojuist behandeld met ApiLifeVar om ze weer de winter door te helpen. Groet, Ben

  • Davy Petit

    02-09-2019 om 11:50

    Beste Ben bij een gezond en normal gecontaminnerd volk op twee broedbakken simplex als je daar een eertse oxaalverdamping of een eertse behandeling varromed gaat uitvoeren wat zijn dan aanvaardbare getallen voor gevallen mijten en hoe verlopen de aantallen als je een blokibehndeling doet 1-6-13 ? En waar liggen de limieten om niet verder te behandelen ?

    Gr D

    Davy,
    Het is niet mogelijk om van 'aanvaardbare' aantallen mijten te spreken. Je mag hopen op een geringe besmetting, waarbij er na een week enige tientallen mijten gevallen zijn. Maar incidenteel vallen er ook honderden of duizenden in de 1e week.
    Tien dagen na je blokbehandeling neemt de mijtenval sterk af en zou je tenminste onder de 10 of nog liever onder de 6 mijten per dag terecht moeten komen. Dus > 5 en < 11 stoppen met behandelen, maar wel een vroege decemberbehandeling uitvoeren. < 5 in september is een groen licht: veilig. Groet, Ben

  • Lander

    15-09-2020 om 14:47

    Beste Ben,

    Ik heb momenteel 2 volkjes als beginnend imker van dit jaar.
    Ik heb beide afgelopen zomer behandeld met thymovar.

    In het ene volk tel ik nu een natuurlijke mijtenval van gemiddeld 5 per dag.
    In het andere kom ik wel aan 15 per dag.

    Herbehandel ik beide volken nog eens met varromed? Of wacht ik af tot de winterbehandeling?

    Ha Lander, ik zou gewoon wachten tot de winterbehandeling. Je winterbijen zijn nu toch al grotendeels gevormd. Doe de bestrijding eind november dan ben je van de rest van de mijten ook af. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.