02-12-2016

schoonmaak op 2 december

schoonmaak op 2 december

Na een periode met een paar koudere dagen werd er vanmiddag weer enige tijd gevlogen en werden de dode bijen van de gaasbodem naar buiten gedragen. Vandaag was het dus geen goede dag om oxaalzuur te druppelen. De bijen verlaten boven de acht graden de tros en gaan de bodem schoon maken en voer aanspreken, dat verder van de tros af opgeslagen is. Bij lagere temperaturen herstelt de tros zich weer en kan er weer bestreden worden. 

In de namiddag - toen de bijen niet meer vlogen - had er wel gesublimeerd kunnen worden. Daarvoor is een temperatuur van 8 of 9 graden juist goed, want dan dringt de damp ook door tot de bijen in de tros. Bij deze iets hogere temperaturen zie je de mijtenval snel toenemen. Blijkbaar blijven er dode mijten in de tros hangen, die loskomen zodra de bijen losser gaan zitten of de bijen zijn beter in staat de (dode) mijten van hun lichaam te poetsen.  

Al mijn volken (muv de TBH's) zijn inmiddels behandeld. Sommige bodems in de kasten heb ik voorzien van twee vellen A4 papier, zodat ik over een week de mijten kan gaan tellen. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    02-12-2016 om 21:10

    Dag Ben,
    Ik heb ook 2 TBHs. Ik hoor verschillende berichten of het nu verstandig is om ook de bijen in een TBH te behandelen met oxaal zuur. Of juist verstandig om het niet te doen?

    Graag je advies.

  • Bennie

    02-12-2016 om 22:03

    Dag Ben.
    Bij de drie volken die ik heb was er één die met stuifmeel thuis kwam,wil dit altijd zeggen dat er nog broed in zit en er nog geen oxaalbehandeling uitgevoerd kan worden.
    Was de bedoeling om begin volgende week te doen.

  • Ben de blogger

    02-12-2016 om 23:19

    Alle toplatten zitten aan elkaar vast en de propolis is in de winter hard. Dus als je de verzegeling van de toplatten (eigenlijk het dak van het volk) verbreekt, krijg je die nooit meer gesloten. Ik behandel de TBH's in ieder geval nooit in de winter.
    Bennie, stuifmeel betekent per definitie niet dat er broed is, bijen blijven altijd zoeken naar stuifmeel en nectar. Broed stimuleert het halen wel, maar speuren en halen blijven ze altijd doen als ze iets kunnen vinden.

  • Anja

    03-12-2016 om 14:05

    Dag Ben,

    Vandaag was het weer koud genoeg, dus heb ik mijn kasten gedruppeld met oxaalzuur.
    Bij twee kasten zaten de bijen onderin. Lastig want het lukt me niet in mijn eentje om de bovenste kast te kiepen (schuift weg). Dan toch maar eraf halen. Bijen schrikken en vliegen op. Ik had net hard gelopen dus mijn hoofd vonden ze heerlijk warm. Toch niet ideaal, heb je nog een suggestie.

  • Ben de blogger

    03-12-2016 om 16:00

    Anja, als het nog een paar graden kouder is, vliegen ze minder op. Je kunt de bovenste BK het beste aan 1 kant heel voorzichtig los maken met de beitel, dan heel rustig drie centimeter naar je toe schuiven en dan verder open kantelen (alsof het een scharnier is). Van te voren de gevulde spuit klaar leggen, zodat je 1 hand de kast open houdt en met de andere hand rustig kan druppelen. Wel je kap opzetten en altijd rubber handschoenen dragen vanwege het zuur. Dan kan er weinig gestoken worden.

  • Mieke

    12-12-2016 om 20:29

    mijn vraag is hierboven al beantwoord

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.