16-02-2016

schuiflade 'lezen'

 afbeelding

Bij een buitentemperatuur van 5 graden in de schaduw en een strak blauwe lucht voelden de kasten aan de zon beschenen kant net na het middaguur warm aan. De bijen vlogen zelfs een beetje en ruimden dode bijen op vanaf de gaasbodems. Via de schuifladen hou ik de activiteiten van de bijen in de gaten. Bij een volk ontdekte ik dode geruimde poppen op de schuiflade (zie bovenste foto). De oorzaak was via de kastkaart makkelijk te achterhalen, dit volk had een uitzondelijk ernstige mijtbesmetting en die mijtbesmetting zorgt ook voor het afsterven van aangetast broed. Dit volk moet zodra het in de loop van maart kan een bouwraam krijgen en daarnaast zal ik dan 2 x een Hive Clean behandeling toepassen met een interval van 12 dagen (duur popstadium). 

Op de onderste foto zie je dat dit andere volk al aardig ver naar de achterkant (onderkant foto) van de kast opgeschoven is. De kast is ook veel lichter geworden. Dit volk zit al enige weken in het broed. De voervoorraad is nog wel voldoende voor enige weken.

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Edith

    16-02-2016 om 16:09

    Ïk vraag mij nog steeds af hoeveel % mierenzuur EN Oxaalzuur er in hive clean zit? Ditmwordt nergens vermeld op de verpakking. Ik ben er niet van om iets te gebruiken waar je niet precies van weet wat er in zit, warme ben je dan aan het bestrijden?????? En nog duur spul ook. Fabricant lacht zich rot denk ik.

  • Frans Maenhout

    16-02-2016 om 16:35

    Ik ben het eens met Edith en noem het een kwakzalverrecept! Zelf gebruik ik nog uitsluitend oxaalzuursublimatie: gemakkelijk, goedkoop en efficiënt.

  • marcel

    16-02-2016 om 16:55

    Is de samenstelling van hiveclean echt niet te achterhalen?
    Het is wel effectief tegen de mijt!

  • Hans Laevens

    16-02-2016 om 17:02

    Als ik Hive Clean gebruik (maar dat ondertussen al enige tijd geleden) dan gebruik het aan een hoeveelheid zoals bij een 3%ige oxaalzuur suikeroplossing. Dit is 5 ml per bezette straat en niet zoals de producent het voorschrijft (20 ml per volk, als ik me niet vergis). Dan vallen de mijten "zoals ze horen te vallen". Naar mijn ervaring verdragen de bijen dat goed. Maar aangezien het zeer duur is om dergelijke hoeveelheden te gebruiken en er goedkopere alternatieven bestaan, gebruik ik geen HiveClean meer.

  • Blogger Ben

    16-02-2016 om 17:06

    Ja, ik ben ook wel nieuwsgierig naar de samenstelling. Volgens internationale universiteitsstudies is de werkzaamheid wel bewezen. Er zijn vele imkers, die dit kunnen bevestigen.
    Het is echter wel veel duurder, maar zowel de mens als de bijen verdragen het goed. Ik gebruik 500 cc per jaar, da's 16 euro......

  • Jenny Ossentjuk

    16-02-2016 om 17:48

    Ik heb in de herfst mijn volk dat ernstig met varoa besmet was met Hive Clean behandelt (2 weken achter elkaar) en had honderden varoas op mijn schuifla. Voor mijn gevoel konden ze toch nog redelijk gezonde broed aanzetten. Na oxaalbehandeliing in de winter had ik 15 mijten op de la. Voor mij is het duidelijk dat hive clean goed werkt, Het is minder aggressief dan oxaalzuur of mierenzuur. Maar wie ben ik. Imker in het eerste jaar met een klein volkje.

  • Myriam

    16-02-2016 om 20:10

    Als biologiedocent krijg ik het vakblad Bionieuws,in het laatste nummer lees ik over een onderzoek (University of Sussex 25 jan.) dat het sublimeren van oxaalzuur effectiever is dan druppelen en sproeien.
    Het dood dan meer mijten bij een lagere dosering.
    Kan iemand mij zeggen hoe ik dat moet doen? Zet je dan een schaaltje met oxaalpoeder neer zoals we met Apigard doen? Wie kan mij meer vertellen?

  • jolanda

    16-02-2016 om 20:36

    Mijn mentor doet dit verdampen (sublimeren)van oxaal poeder .hij heeft zelf een apparaatje gemaakt van een bougie met een bakje erop gelast.en een accu.(maar is ook te koop)
    In het bakje stampte hij een bepaalde dosering aan .onder in de vlieggat gestoken .de rest afgedicht met doek.stroom erop enkele seconden .wachten tot er een soort rook vanonder het dak komt (giftig voor de mens!!) Klaar !oxaal kristaliseerd heel fijn op alle bijen.
    Nadeel zeer giftig voor de mens .erg oppassen met wind! En kristaliseerd in de kast ook op koude wanden. Voordeel .je hebt alle bijen !!en de kast hoeft niet open! En snel.

  • Rob W. le Mair

    17-02-2016 om 00:40

    Het mooie van de oxaalzuur verdampingsmethode (merknaam Varrox verdamper) vind ik dat de temperatuur boven de 2 gr. C moet zijn en de bijen niet op de tros moeten zitten (wel broedloos).
    Die situatie komt in de broedloze periode vel vaker voor dan de weersituatie die nodig is voor druppelen.
    Via Google en Youtube is hierover veel te vinden.

  • Blogger Ben

    17-02-2016 om 09:51

    In Bijenwerk http://www.bijenhouders.nl/bijenwerk/wat-te-doen-in-welke-periode/bijenwerk-2015-december-januari#oxalen

    wordt uitgebreid beschreven en met You Tube video's getoond hoe de beide oxaalzuurbehandelingsmethoden werken.

    Er is tevens een gebundelde uitgave in de vorm van een boek van Bijenwerk via de auteur beschikbaar.

  • Erik Schroën

    17-02-2016 om 11:08

    De meningen zijn verdeeld over gebruik van HiveClean. Als je nuchter denkt heeft het middel een aantal grote voordelen. Altijd gebruiksklaar, geen persoonlijke bescherming nodig, relatief zacht voor de bijen en bewezen werking. Een behandeling kost iets van 50 cent per sproeibeurt en geen handschoenen, bril, aanmaak suikeroplossingen of gloeispiralen nodig. Ik ken geen beter middel voor behandeling tegen varroa.

  • Myriam

    17-02-2016 om 20:28

    Dank voor jullie antwoord op mijn vraag.
    Geweldig!!
    Ben met deze praktische Blog van jouw kom ik mijn eerste jaar imkeren geruststellend door.

  • Rinske

    17-02-2016 om 20:32

    Op de verpakking van 1 behandeling van Hive Clean staat het volgende:
    ingrediënten:water, saccharose, citric acid, oxalic acid, formic acid, propolisl extract, essential oils.
    * suitable for organic beekeeping in compliance with EU Council
    Reg. (EEC) 834/2007

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.