03-03-2015

Selectie op sterkte

Tijdens de schoonmaak van de bodems kun je tegelijkertijd via het doorzicht van het plexiglas of het afdek-folie (dus als alternatief voor de traditionele houten dekplank) de sterkte van het bijenvolk uitgedrukt in straatjes goed waarnemen. Volken met vier of minder straatjes zullen het voorjaar nu wel halen, maar ze zijn zeker niet sterk genoeg om een honingbak vol heerlijke voorjaarshoning binnen te halen. 

Wees daarom streng in de selektie en verenig dergelijke zwakke volken. Je kunt twee zwakke volken in het voorjaar met de broedkamers op elkaar zetten (zonder krant) en over een paar weken tijdens de voorjaarsinspectie (> 15 graden) de ramen met broed en bijen samenvoegen in de bovenste broedkamer. De combinatie van twee zwakke volken is vaak wel weer sterk genoeg om een voorjaarsoogst te verzamelen. Teel van deze volken straks niet na!

 

  

Deel dit bericht

Reacties

 • Mathijs

  24-05-2015 om 12:56

  Voeg jij wel twee zwakke volken samen? Dan houd je toch altijd een zwak volk of een zwakke moer over. Mij is vertelt dat niet te doen.

  Nog iets, wij hebben plexiglas op de kasten, vier volken nu. Maar onder dat plexiglas komt condens, is dat erg, het is zowel met als zonder bodemlade. En moet het plexiglas een bepaalde dikte hebben?

  Ik doe nu de cursus en heb ook een blog:
  www.mathijsherremans.nl

 • Ben SdC

  24-05-2015 om 18:38

  Indien een volk sterk is, wil ik daar geen ander volk aan toevoegen. Zwakke volken combineer ik in het vroege voorjaar met gemiddelde volken, samen zijn ze dan sterk. De overblijvende moer vervang ik later in het seizoen door een nieuwe geteelde F1 moer. Boven op het plexiglas moet je altijd isolatiemateriaal in het dak aanbrengen, anders wordt je plexiglas een koude brug en daar slaat de condens vanuit de kast (vochtigheidsgraad 50%) op neer. Zodra je isoleert is het over!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.