21-04-2017

Sjoemelwas

Van een collega-imker Rutger uit Zutphen kreeg ik twee vellen kunstraat uit een verpakking met lotnummer 212822 om te testen. Bij hem was de broedontwikkeling met deze kunstraat zeer slecht in het afgelopen jaar. Ik heb de betreffende waswafels - ik vind dit Belgische woord beter - in twee verschillende volken ondergebracht. Het resultaat was echter hetzelfde. In tegenstelling tot mijn eigen gefabiceerde waswafels werd op deze waswafels het jonge broed deels geruimd. Er valt gemiddeld 50% broed uit.

Onder mijn stereomicroscoop zag ik dat enkele jonge larven er niet goed uitzagen, blijkbaar neemt het voedersap iets op vanuit de was, waardoor een deel van de jonge larven sterft en vervolgens opgeruimd wordt. Tref je dergelijke ramen aan in je volk, haal ze er dan bij de eerstvolgende gelegenheid uit en lever het aangebroken pak waswafels in voor nieuwe kunstraat. De meeste leveranciers bieden een omruilaktie.

Voor het complete plaatje van beide kanten, kun je op onderstaande foto's klikken. De gele kleur van de uitgebouwde raat is typisch voor het voorjaar en komt waarschijnlijk door het eten van het stuifmeel van de typische voorjaarsdracht (paardenbloemen?).

Tijdens mijn bezoek aan enige bijenstanden gisteren bleek dat de bijen nog allemaal over voldoende voer beschikten. Het gewicht van de deels gevulde honingkamers was niet drastisch verminderd. Uiteraard kunnen de drachtomstandigheden en temperaturen in Nederland sterk verschillen. Maar ik hoef me geen zorgen te maken over de komende week koud weer.

 

Op de NBV homepage staat nog steeds een meldpunt open voor schade vanwege foute kunstraat, maak daar gebruik van zodat er een goed beeld ontstaat van de totale schade.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    21-04-2017 om 19:44

    In BelgiƩ heet het WAS-WAFEL ! geen TAFEL.
    Dank je Jan, gelijk aangepast!

  • Eugenie

    21-04-2017 om 20:40

    Dag Ben,
    Bij ons speelt nog een ander probleem met de was. De ramen in de honingkamer worden namelijk in het geheel niet uitgebouwd. Wat de bijen wel doen is tussen de ramen bouwen. Mooi om te zien, maar het kan toch niet de bedoeling zijn. Kan dat ook het gevolg zijn van 'sjoemelwas'?

  • Arnold kuijs

    21-04-2017 om 20:57

    Goedenavond Ben, Je verteld dat je, je geen zorgen maakt om de hoeveelheid voer wat de bijen nog hebben. Hier in het westen ( Noord Holland) is de temperatuur een stuk lager dan bij jullie. De komende week wordt het ook weer koud en wil eigenlijk in kast even kijken of er nog voldoende voer in zit. Voor morgen en de komende dagen wordt het niet warmer dan 10 graden. Denk je dat ik het gewoon moet afwachten of toch kijken in de kast?
    Gr Arnold

  • Ben de blogger

    21-04-2017 om 22:21

    Eugenie, betrof het kunstraat, dat je in 2015 of begin 2016 gekocht hebt? Bouwen ze tussen de honingkamerramen?
    Arnold, je kunt je kast ook even liften vanaf de zijkanten. Het gewicht is een redelijke indicatie voor de voervoorraad. Echter gesloten broed heeft ook veel gewicht. Zo lang je geen poppen voor de kast vindt, is er nog geen honger. Ze kannibaliseren namelijk eerst hun eigen eitjes en daarna larven en poppen.

  • louis

    21-04-2017 om 22:47

    Ben, ik zie op de foto dat het gewalste wafels betreft, in Belgie werken de meeste imkers met gegoten wafels, maar ook daarmee zijn problemen opgedoken. ik werk gelukkig met eigen gegoten waswafels.

  • Beata

    22-04-2017 om 23:24

    Hallo, Ben. In 2016 in juli heb ik twee pakjes gegoten kunstraat gekocht: HK en BK. Van de onderzoek van de Hengelose Bijen Vereniging lijkt zo dat de raten gesjoemeld zijn (veel paraffine zit erin). In de bijenwinkel in Wageningen kon ik geen wissel maken op nieuwe goeie ratenpartij. De argument was - allen gewalste raat kan gewisseld worden... Wat moet ik nu doen? Ik wil geen risico lopen met gesjoemelde raat en ik ben beginnende imker. Bedankt

  • tomer

    22-04-2017 om 23:28

    Hey Ben,
    Ik heb vorige week een nieuwe waswafel gegeven tussen het laatste en het voorlaatste raam. Op het laatste raam zat onderaan darrenbroed en nu hebben ze een deel van de darren gekannibaliseerd. Er was nog voldoende stuifmeel en honing in voorraad. Deden ze dit dan omdat het buitenste raam moeilijk warm kon gehouden worden omdat ik er een raam kunstraat heb tussengezet?

  • Ben de blogger

    23-04-2017 om 08:55

    Beata, ik zal het voor je navragen.

    Tomer, je darrenbroed zal afgekoeld zijn vanwege de extreem koude nachten afgelopen week. Daarna zie je de opruiming van dit dode broed. Soms duidt het ook op voergebrek, maar bij jou dus niet

  • Eugenie

    23-04-2017 om 12:09

    Ben, Ja, de was heb ik in 2015 gekocht.
    Ze bouwen inderdaad tussen de ramen. Een mooi bouwwerk van het ene naar het andere raam.

  • Ben de blogger

    23-04-2017 om 12:25

    Eugenie, er kunnen twee redenen zijn: 1) de ruimte tussen de ramen is te groot 2) de bijen hebben een hekel aan je kunstraat

  • Gert Valk

    24-04-2017 om 21:35

    Hoi Ben,
    Ik wil heel graag is een blog bericht over ventilatie in de bijenkast. Wil je die is maken?
    Dit omdat ik niet goed weet of ik de varroalade dicht of open moet zetten. Nu bij alle volken op een kier maar zie grote verschillen in vocht.
    Alvasy hartelijk dank!

  • Mathijs

    26-04-2017 om 21:36

    Dag Ben,
    Vorig jaar is bij mij en nog een imker de honingkamer kunstraat op sommige plekken roze uitgebouwd. Bedoel je dit met de aparte kleur in de kunstraat paardenbloem?
    Ik heb vandaag 3 van de 7 volken ramen voer gegeven. Hier zitten helaas veel te veel imkers, zeker nu de blauwe blessen in bloei staan. Er zat ook nog niks in de honingkamers. 2 volken die voer kregen staan oo mijn tweede standplaats, dit zijn mijn sterkste volkenen (1 volk heeft de bovenste broedkamers op de twee buitenste en twee uitgebouwde ramen na volledig uitgebouwd met natuurbouw. Het andere volk wat voer kreeg is hun moeder. Misschien een lijn die veel gebruikt.
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    26-04-2017 om 21:52

    Mathijs, inderdaad, er zit mogelijk een natuurlijke kleurstof in de nectar of het stuifmeel. Tav het voergebruik: grote broednesten op open broed, maar ook raatbouw vergt enorm veel energie (honing). Er komt vrijwel niets binnen de afgelopen twee weken. Volgende week beter! Hoop ik.......

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.