05-01-2025

Sneeuw: bedreiging of kans?

Allemaal goed het nieuwe jaar ingekomen met beperkte herfstverliezen? Vanmorgen de eerste winterprik van dit seizoen. Korter kun je ze niet krijgen: sneeuw direct gevolgd door regen en morgen temperaturen in de dubbele cijfers.  

Van mij had de sneeuw wel mogen blijven liggen, het isoleert het dak en voorkomt tocht onderlangs de bodems. Sneeuw kan je beter laten liggen, ook al sneeuwt de vliegopening volledig dicht. De warmte uit de kast zorgt zonodig bij langdurige sneeuwval wel voor een ventilatieopening. 

Kijk in de loop van januari nog wel een keertje met een takje of de vliegopening van binnenuit niet geblokkeerd wordt door dode bijen. Aangezien de wintertros vaak voorin de kast zit, kunnen daar de dode bijen ophopen. Bij gezonde volken heb je daar overigens geen last van, de bodems blijven nagenoeg schoon. 

Op de homepage van de NBV onder "Laatste nieuws" staat een uitnodiging om onderwerpen aan te dragen voor webinars in het komende bijenseizoen. Wat mij betreft een prima initiatief om de leden te betrekken in de keuze van onderwerpen, die nader belicht mogen worden. Dergelijke polls resulteren in meer betrokkenheid van de leden. 

Over ongeveer 10 dagen kun je nog een webinar volgen over koninginnenteelt. Het is een ontzettend leuke uitbreiding van onze hobby met een enorme impact op je bijenvolken. Gezien de jaarlijkse uitval van volken ten gevolge van de mijten/virussen biedt teelt en selectie een duurzame weg naar behandelvrij imkeren. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jans

    05-01-2025 om 13:40

    Hoi Ben ,
    De beste wensen voor 2025..Inderdaad prima initiatief van de NBV.
    Ga dit jaar verhuizen naar Ruinen en ben daar inmiddels lid. Zie je daar binnenkort.Teelt en selectie en stressvrije bijen erg belangrijk.
    Groet Jans vanuit Balinge

    Ha Jans, de enige echte uit B. Leuk om je vrijdag weer te treffen in Ruinen. Leuk dat je in Ruinen gaat wonen, mooie omgeving. Groet, Ben

  • Piet

    05-01-2025 om 13:52

    Ben, dank voor al je nuttige berichten in het afgelopen jaar. Waardeer ik enorm. Ik hoop dat je hier nog even mee doorgaat.

    Een goede gezondheid toegewenst.

  • Marjolein

    05-01-2025 om 15:58

    Bij het laatste bericht sluit ik mij graag aan!
    Allemaal een tevreden gezond 2025 met niet te veel / vaak Hoornaars op bezoek!

  • Jan Adrichem

    06-01-2025 om 16:26

    Hoi Ben
    beste wensen voor 2025 en veel mooie webinars.
    De webinar koninginnenteelt zal leerzaam en interresant zijn .
    Echter is het wel zo dat teelt en selectie door ons imkers e.a. de weg naar duurzaam en behandelvrij imkeren opent?
    Of moeten we er juist van af blijven zoals andere stromingen aan geven (Darwiniaans) en het de bijen zelf laten doen?
    Zoals je het nu op schrijft lijkt dit dé oplossing te zijn van de problemen met de varroa en de bij. Terwijl dit nog maar de vraag is toch?
    Ik lees dat landen die het geld niet hadden en de koninginnenteelt niet deden na ongeveer 5 jaar van de ergste varroaprobleem af waren. Ze waren dan ook heel veel volken verloren. Maar er is een balans gevonden.
    Met dit verhaal wil ik de konininginneteelt niet ontmoedigen.
    Ik wil alleen meer vragen stellen bij wat wij imkers doen en waarom we dit doen en of het wel ethisch wat we doen. Zo ook het knippen van koninginnen en darrenraad snijden. (Dierenmishandeling of niet?)
    Ik hoop dat je weer mooie blogs maakt dit jaar want ik vind ze inhoudelijk goede leerstof bevatten en volg ze graag.
    Jan
    Ik wil niet de k teelt ontmoedigen maar het 'klonen" van koninginnen (allemaal dezelfde eitjes gebruiken) is eigenlijk niet goed voor de diversiteit.

    Dag Jan, voor jou ook een prachtig bijenjaar. Je stelt terecht positief kritische vragen. Naar mijn mening staat het ontbreken van selectiedruk doordat wij zwakke of mijtgevoelige volken blijven helpen, de natuurlijke selectie in de weg. We zouden hetzelfde moeten doen als in de natuur, de sterke vitale volken handhaven en vermeerderen door die nieuwe volken/moeren te laten voortbrengen. Daarentegen moeten we bij zwakke volken of volken die barsten van de mijten de koninginnen vervangen door betere en toch de mijten bestrijden. In de natuur zou de laatste groep niet kunnen overleven, dus moeten wij de natuur een handje helpen door de minder goede moeren uit te selecteren en vervangen door betere.
    Darrenraat snijden als varroabestrijding vind ik persoonlijk ethisch niet gepast. Alleen de vitale niet besmette darren overleven en mogen hun genen doorgeven aan het nageslacht. Besmette darren doen niet mee aan de voortplanting, want ze zijn verzwakt door de mijten.
    Ik hoop dat we snel de duurzame weg inslaan en minder onze volken pamperen en strenger selecteren zoals de natuur ook doet. Overigens kun je koninginnenteelt ook bedrijven via de beschikbare kwakers uit een top-volk. Dus overlarven hoeft niet perse. Overigens zijn larfjes geen klonen van de moeder, want het sperma komt van 13 tot 17 verschillende vaders. Groet, Ben


  • Eddy

    08-01-2025 om 16:56

    Hoi Ben

    Vandaag ff langs de bijen geweest...was een weekje geleden. 2 kasten omver 3 kasten scheef en 1 kast het dak eraf. Door de wind is een zwaar blok pallet over 6 kasten heen gewaaid. 1 geluk de 2 kasten die omgewaaid zijn Waren precies de 2 van de 12 kasten waarvan het volk dood was. De 3 kasten die scheef stonden gaan het wel redden.

    De kast waar het dak er af was gewaaid zat de plexiglas plaat zat er nog wel op, denk je dat dit volk het nog gaat halen? Waarschijnlijk is dit 5 dagen geleden gebeurd. De bijen zaten nog im de kast. Een half uur nadat ik het dak er op heb gelegd kwamen ze weer naar boven, nog wel heel onrustig. Plexiglasplaat voelt warm aan dus er lijkt al broed in te zitten.

    Ps alle volken stonden vast met een spanband alleen waar het dak af was gewaaid niet...nu wel vast gezet.

  • Eddy

    08-01-2025 om 17:15

    Waarschijnlijk is het maar 2 dagen geleden gebeurd maandag 6 januari. Ik zie net in de wind geschiedenis dat 1 en 6 januari er windstoten zijn geweest van 25 m/s.

    2 januari ben ik nog met de bijen geweest dus het moet 2 dagen geleden zijn gebeurd.

  • Gudula

    09-01-2025 om 10:02

    Beste wensen Ben voor het jaar 2025 dat nog zo kersvers voor ons ligt. Hoe zal het met onze bijen gaan het komende jaar? Veel hangt ook samen met de weersomstandigheden zoals we zeker vorig hebben gemerkt, was zeer grillig, narigheid en relatief weinig zonnenuren dus vlieguren voor de bijen. Bij ons resulteerde dat de bijen in de maand juli veel vlieguren hebben gemaakt en wel naar de lindebloesem die dankbaar was met de regen want van droge voeten houdt de Lindeboom niet.
    Ik ben ook een trouwe lezer en dank je hartelijk voor alle boeiende informatie. Je pikt er altijd wel iets van op.
    Natuurlijk een meer dan best jaar gewenst voor mens en onze bijen, groet, Gudula

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.