23-01-2019

sneeuw kan geen kwaad

 

De kasten zijn nu extra geisoleerd onder een 4 cm dikke deken van sneeuw, een prachtig gezicht! Sommige vliegopeningen lijken volledig afgesloten van de buitenlucht, maar zuurstof kan toch door de wattige sneeuwvlokken naar binnen doordringen.  Geniet dus van het plaatje en laat de sneeuw rustig liggen. Pas indien er door dooi en opvriezing een dikke ijslaag ontstaat, is het tijd om te ruimen. Blijft het wekenlang koud, haal dan ook even met een stokje de dode bijen in de vliegopening weg. 

Op de foto's zie je ook 2 ingepakte koninginneteeltkastjes, de kleinste rechts lijkt het niet gehaald te hebben. De 'klopproef' leverde alleen links een kort gebruis op. De omvang van de wintertros was te klein om de warmte voldoende op temperatuur te houden, helaas! 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijen- en koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • nico kors

  24-01-2019 om 14:01

  In deze koude periode is duidelijk te zien dat in de houten kasten ( spaarkast) ze eerder op een tros gaan zitten dan in een kunststof kast (segenberger). Een goed voorbeeld van de betere isolatie.

 • karin

  25-01-2019 om 07:37

  Ik zie het hier ook, de DB+ kasten in styropor hebben bijna heel de winter door broed en zitten allen als het echt heel koud is in een (losse)tros, de houten kast zit meestal in tros en broed komt weinig voor. Inderdaad , isolatie...maar ik heb mij al afgevraagd wat nu beter is? heel de winter broed geeft ook de varoa meer kans en de bijen moeten harder werken...Wat denk jij Ben? Ik laat n tot begin januari in de styropor kasten de bodem al open om toch meer tros te krijgen.

  Karin, ik ben niet helemaal zeker van mijn keuze, want ik heb zowel houten als polystyreen dadantkasten. Ik switch soms in mijn keuze. Voor wat betreft de warmtehuishouding van het bijenvolk denk ik dat polystyreen beter is. Vooral in de zomer reproduceren de mijten zich massaal en dan is een betere warmtehuishouding van het volledige broednest belangrijk om de mijtenreproductie af te remmen. In de nawinter en het prille voorjaar loopt een polystyreenvolk ongeveer 1 week tot 10 dagen voorop, maar de mijtenreproductie kan in dat kleine broednestje niet geweldig groot zijn.
  Ik hou altijd de schuifladen erin! Ik wil de mijtenval monitoren. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.