01-02-2019

sneeuw, koolmezen en isolatie

Het is komkommertijd in de bijen. Daarom geen groot nieuws, daarom zo maar wat sfeerplaatjes, die ik vanmorgen in de sneeuw gemaakt heb. Toch met een serieuze ondertoon, want op de foto's is duidelijk te zien dat de isolatiewaarden van miniPlus-kastjes te wensen overlaat. De zijkanten zijn op de middenvlakken verdund en dat is goed te zien aan de wegsmeltende sneeuwbedekking op het scheidingsvlak tussen de kastjes. Het is dus zaak ze nog strakker tegen elkaar te zetten. Misschien is een blok van 4 kastjes in het vierkant wel de best oplossing. Nog beter zou zijn wanneer de producent de iso waarde zou verhogen door dikkere wanden aan te houden. 

 

 

De sneeuw laat je ook zien wat er buiten in de ochtendschemering al gebeurt. Misschien denken we dat er geen bijen dood gaan in de winter, maar blijkbaar ruimen de kool- en pimpelmezen de dode bijen gewoon op. Ze weten precies bij welk buffet ze hun ontbijt moeten komen halen. Hun pootjes in de sneeuw vormen de bewijslast. Daar hebben we geen CSI voor nodig!

Indien de lange termijn weersvoorspelling juist is, zullen we over 1 a 2 weken de bijen weer zien vliegen. Bij 6 a 7 graden en veel zonlicht gaan ze zeker los! Spannend om te zien of alles nog leeft. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • ing. Rob W. le Mair

  03-02-2019 om 12:18

  Zaterdag 2 februari heb ik in het bijenhuis in Wageningen een volk in de demokast in de winkel gehangen. Het had op twee ramen aan beide zijden een plek gesloten broed ter grootte van mijn handpalm en daaromheen wat larven en eitjes. Ze zitten op 6 a 7 straatjes. Er is veel voer, maar dat is niet genoeg om ze al te laten groeien. Stuifmeel zit er ook genoeg in.

  Ze hebben ook water nodig. Volgens mij is dat nu de beperkende groeifactor van dit volk. Groet, Rob.

  Rob, volgens mij ook. In de kasten, die buiten staan, kunnen ze aan de binnenkant nog condenswater vinden, maar in de grote glazen demokast is geen vocht te vinden. Maar bij 5 a 6 graden buiten gaan ze wel op zoek naar water. Groet, Ben

 • Erik

  03-02-2019 om 15:06

  1 a 2 weken.... Vandaag vlogen de bijen al volop. Hier in IJsselstein was het vandaag al warm en zonnig genoeg. Volop leven in alle negen de kasten. Weer een fraai gezicht. Dit geeft hoop voor een mooi bijenjaar.

 • john valkenburg

  03-02-2019 om 15:06

  als je een tbh kast heb en geen honing oogst, hebben de bijen dan genoeg voedsel voor de hele winter?

  John, dat hangt af van de hoeveelheid honing, die de bijen verzameld hebben en voor de winter nog over hebben. Een sterk volk heeft 18 - 22 kg nodig en een gemiddeld volk 12 tot 14 kg. Dus als imker moet je dat in de nazomer nog wel checken. Groet, Ben

 • Nelleke

  03-02-2019 om 16:33

  ook bij mij in de Achterhoek vlogen vanmiddag in de winterzon alle vier volken.

 • Josje

  03-02-2019 om 17:40

  Hoi Ben, Is het niet minstens ze goed dat ze lekker dicht bij elkaar nog wat langer in de wintertros blijven?

  Josje, de zon is al sterk en lokt de bijen naar buiten voor een reinigingsvlucht. Sommige volken zullen i.v.m. broed water willen halen. Op zich is een vroege uitbreiding van het broednest minder wenselijk begin februari want er kan nog best strenge vorst komen en dan wordt het lastiger het broednest warm te houden voor minder sterke volken. Groet, Ben

 • Richard

  04-02-2019 om 08:34

  Gister 3/2 (in Franeker) de eerste bijen -met zon op de kast- zien vliegen. En er lagen flink wat dode bijen voor de kast. Er is eea opgeruimd.

 • karin

  04-02-2019 om 17:59

  Bij de firma Bijenhof (Belgie) kan je mini plus kastjes kopen van het merk LYSON,. Ik gebruik ze al een paar jaar, de wanden zijn overal even dik, een harde polystereen en de bovenranden en onderranden van de rompjes zijn verstevigd met zwart plastic zodat ze ook veel minder beschadigen wanneer je ze moet loswrikken als er propolis tussen zit. Zijn wel iets duurder ( ong 42 euro voor 1romp+deksel+opzetvoederbak + scheidingswand+ 2 vliegplankjes) Met de scheidingswand kan je het kastje in 2 delen voor bevruchting 2 koninginnen, er zijn twee uitgangen die je kan open of toe laten, Ze zijn veel steviger en isoleren ook beter. Misschien zijn ze ook in Nederland te vinden?

  Karin, ze zijn hier online te bestellen, maar 42 euro vergeleken met 18 euro? Dat is meer dan iets duurder ;-). Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.