22-04-2016

Snijden van het bouwraam

Snijden van het bouwraam

 

In deze video laat ik een controle zien van een houten Dadant US kast, waarbij er een raam kunstraat wordt bijgeplaatst en het eerste gesloten darrenbroed wordt gesneden. Aangezien de broedkamerramen in een Dadantkast te groot zijn om te gebruiken als bouwraam (het zou domweg te lang duren voor het gehele raam uitgebouwd en belegd wordt) wordt hiervoor een honingkamerraam gebruikt. De onderkant heeft zeker dezelfde oppervlakte als een heel simplex breoedkamerraam. 

Met het tenminste drie keer snijden van het darrenraat in de periode van april tot half juni vertragen we de mijtengroei met 1 kalendermaand. 

Twee aanvullingen op de video:

1. De reden voor het in warmbouw plaatsen van de honingkamer houdt verband met de nog open ruimte in de BK. Zou je de HK in koudbouw plaatsen, dan worden de HK-ramen recht boven de lege ruimte niet gevuld met honing. Draai je de bak een kwartslag dan zullen de ramen eerst boven de broedramen gevuld worden, maar daarna gaan ze wel verder, ook boven de lege ruimte. 

2. Het plaatsen van het 2e BK-raam met kunstraat doe je uitsluitend indien de 1e al uitgebouwd en belegd is. Is het 1e raam niet belegd dan hebben ze blijkbaar beneden te veel ruimte, dus dan wacht je met het 2e raam kunstraat tot het 1e wel belegd is. Het 3e raam kunstraat plaats je uitsluitend indien a) de bijen de HK deels in gebruik genomen hebben (blijkbaar waren ze er aan toe) en b) het 2e BK-raam uitgebouwd en belegd is. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Mirjam van emmerik

  23-04-2016 om 14:00

  Weer een leerzaam filmpje Ben!
  Thanx!

  Mirjam

 • Vleminckx stef

  23-04-2016 om 15:03

  Hoi Ben,

  Waarom gebruik je geen gewoon broedraam DB dat je dan in 3 verdeeld,ik doe het al even zo en het werkt perfect.
  Stukken darrenraat zijn minder groot dan nu u aanbouw en je kan er elke week een van wegsnijden,3 weken later ben je rond en start je terug bij het eerste al terug gesloten broed (4 ' week).
  Groeten,

  Steg

 • Louise Vernooij

  23-04-2016 om 16:00

  Beste Ben,
  Met veel interesse en plezier bekijk en beluister ik altijd je filmpjes.
  Misschien heb ik iets gemist, maar mijn vraag is: waarom zet je de honingkamer in "warbouw" op de broedkamer?
  Ik zet deze er altijd in dezelfde richting op dan de ramen van de broedkamer. Met een koninginnerooster ertussen.

 • Ben de Blogger

  23-04-2016 om 20:36

  Vleminckx, op deze wijze kan ik standaard honingkamerramen gebruiken, dit bevalt mij goed. 1x per 2 of 3 weken snijden, zonder ombouw van BK-ramen.
  Louise, in de tekst van het BLOG bericht staat onder aanvulling de reden waarom ik de HK in warbouw plaats.

 • De Woldimker

  24-04-2016 om 13:13

  Hoi Ben
  Ik zie in de dekplank twee gaten zitten , ik neem aan dat daar twee bijenuitlaten in geplaatst worden , wat is het voordeel van twee , gaat het vlotter ? is de honingkamer eerder leeg ? , beter leeg ? zit er namelijk zelf ook over te denken om er twee in te zetten

 • Ben de Blogger

  24-04-2016 om 13:49

  De gaten zijn inderdaad voor de bijenuitlaatrondjes, meestal zijn ze na 24 of 48 uur bijna helemaal leeg. Tussentijds kijk ik niet, maar de snelweg is inderdaad dubbel uitgevoerd, dus minder filevorming ;-).
  Het werkt in de regel goed, maar er blijven soms wel 100 bijen achter.... die zoeken hun weg naar de achterruit van de auto, af en toe deur openen....

 • Jan Buijs

  24-05-2016 om 22:07

  Hoi Ben, dat isolatiebord/ dampbord - van wat voor materiaal is dat gemaakt?

 • Ben de Blogger

  25-05-2016 om 08:12

  Jan, ik heb gisteren nog voor je gegoogled maar ik kon de samenstelling van de "Dammplatte" niet vinden. Het lijkt samengesteld te zijn uit geperste vezels, die veel weg hebben van hardboard. Het is dus een isolatieplaat. Werkt beide kanten op: houd in de winter kou tegen en in de zomer de warmte van het zinken dak

 • Huub

  25-05-2016 om 20:51

  Hallo Ben,
  Het bouwraam in mijn Dadantkast wordt door de bijen volgegooid met honing, verzegeld en wel! Geen darrenbroed. Betekent dit dat mijn bijen 'te ruim' staan? Moet ik het bouwraam uitnemen? Ze staan nu op negen ramen, los van het bouwraam. Ik gebruik zo'n met latjes in drie├źn gedeeld bk-raam als bouwraam.

 • Ben de Blogger

  25-05-2016 om 21:32

  Huub, gebeurt bij mij ook. Alleen ik gebruik een HK-raam en dan gooien ze alleen de honing in het HK gedeelte en er onder hangt natuur darrenraat. Dat beleggen ze wel, want ze slaan liever geen honing op in darrenraat. Je moet dus je drie-eenheid raam slingeren en vervangen door een HK raam. Probeer maar!

 • Piet

  08-05-2019 om 14:20

  heel domme vraag misschien. Hoe snijd je darrenraat weg? Met een aardappelschilmesje? Met de kastbeitel? Met een stanleymes? Houd je de raat vast of leg je hem neer? En waar laat je de weggesneden raat? In het gras laten liggen? In de prullenbak? Aan de kippen of vogels voeren?
  Over dit soort kleine praktische dingetjes lees je nergens iets in boeken of op websites, valt me op.

  Piet,
  Ik snij de raat los met de kastbeitel en geef het gesloten darrenraat aan de kippen. Die zijn stapelgek op die eiwitten.
  Nooit aan de vogels voeren of laten liggen, want het trekt bijen en ander ongedierte aan. Bovendien kunnen er ziektesporen op zitten. Dus naar de kippen van de buren ;-). Groet, Ben

 • Paul

  03-02-2024 om 23:30

  Hoi Ben, ik heb een paar vragen over dit filmpje. Als ik het goed zag heb je in die kast geen afstandsstrips zitten, klopt dat? Maar volgens mij zitten er ook geen Hoffmannramen in. Schat je dan zelf de afstanden tussen de ramen in of zie ik het verkeerd? En vraag 2, doe je het darrenraat snijden tot juni of tot wanneer? Alvast dank. Gr Paul

  Ha Paul, ik heb Hoffmannramen en rechte ramen waarop links aan beide kanten 5 of 7 mm kopspijkers zitten door elkaar. Voor simplex heb je 10 mm nodig.
  Darrenraat snijden als voorjaarsvarroabestrijding kun je doen tot half juni. Na de langste dag (21 juni) hebben ze veel minder zin om darrenraat uit te bouwen. Ze hebben de darren dan minder of niet nodig. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.