29-01-2017

spitsmuizen verraden zich

spitsmuizen verraden zich

Gisteren was het waarschijnlijk warm genoeg voor een eerste voorzichtige reinigingsvlucht? Ik was in Gent Belgie en mocht daar aan onze Belgische imkervrienden op het Symposium van Honey Bee Valley en Buckfast Vlaanderen een voordracht geven over Koninginnenteelt en het imkeren met Dadantkasten. Helaas moest ik dus de uitvliegende bijen missen, maar eind van deze week wordt het mogelijk 11 graden en zullen de bijen volop aan hun reinigingsritueel kunnen deelnemen. 

Vanmorgen trof ik op de schuifladen duidelijk het bewijs van binnengedrongen spitmuizen. Afgebeten vleugeltjes en bijenpootjes en de achtergelaten spitsvormige muizenpoepjes zijn hiervoor het bewijs. Spitsmuizen zijn niet schadelijk voor de bijen, want hun bezoek is alleen bedoeld voor het eten van een paar op de bodem liggende dode bijen. Bosmuizen zijn groter en veel schadelijker voor de wintertros, maar ze kunnen niet door een vliegopening van 7 a 8 mm kruipen. Bosmuizen vestigen zich echt in de kast door een nest te bouwen in de bijenraten, verdeeld over meerdere raten. Ze verstoren de winterzit van de bijen. 

Bij de meeste volken is er weer een broednest aanwezig, de bijen komen wat losser in de kast te zitten en de broednestwarmte is duidelijk voelbaar als je je hand legt op het folie midden op de bijentros. 's Morgens kun je soms enig condenswater zien op de vliegplank bij iets naar voren hellende kasten.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Anja de Kruijf

  29-01-2017 om 14:04

  Ik denk dat de spitmuisjes niet altijd de kast ingaan maar de dode bijen onder door het gaas trekken en opeten.

 • Andre d'homme

  29-01-2017 om 14:45

  Beste .Kunt u de tekst imkeren met ddbl kasten mij laten geworden Dank u.

 • Ben de blogger

  29-01-2017 om 16:21

  Andre, Ik begrijp niet wat u bedoelt. Wilt u mijn boek kopen of wilt u de slides van de voordracht gisteren in België? Was u daar?
  Misschien kunt u mij persoonlijk mailen?

 • Jacko

  29-01-2017 om 17:25

  Beste Ben,

  Op welk moment zou je de muizenroosters weer verwijderen? Nog wel even wachten lijkt mij?

 • Ben de blogger

  29-01-2017 om 21:53

  Jacko, ik zou nog zeker een maand wachten tot de natuur weer voedsel gaat bieden aan de muizen. Begin maart is hun winterrust wel voorbij en kunnen de muizenroosters wel weggehaald worden.

 • Willem Nijhuis

  30-01-2017 om 17:06

  Hallo Ben Som de Cerff,
  U schrijft; spitsmuizen zijn niet schadelijk voor bijen enz. (in het tweede blok de tweede regel).
  maar we hebben het hier over een echte SPITSMUIS (soridea) uit een van de grootste ZOOGDIEREN families, uit de orde der INSECTENETERS eulipotyphla).
  en als hij voldoende kan vinden eet hij niets anders dan insecten. En hier heeft hij een kast vol insecten. Hij plukt ze zo meer van de tros. De bosmuis is van de familie muizen en ratten, en dus een KNAAGDIER.
  met vr. gr.; Willem Nijhuis.

 • Ben de blogger

  30-01-2017 om 18:05

  Willem, ik doel op een zeer klein muisje met een spitse neus. Zo af en toe kom ik er wel eens eentje tegen en ze zijn veel kleiner dan de gewone (veld)muizen. Ik ben geen muizenkenner (dat blijkt wel), maar weet wel dat de spitsmuizen, die hier vertoeven geen schade aanrichten aan de volken.
  Ze kunnen zich wel zeer plat maken en door een 8 mm vliegopening wurmen. Maar ik heb ze nog nooit in de kast in een nest aangetroffen.

 • Tom V

  31-01-2017 om 22:01

  Ik dacht juist dat de spitsmuis, als insecteneter grote schade kon aanrichten aan een bijenvolk, ook al maakt die geen nest in de kast, zoals de bosmuis.
  Op deze pagina https://buckfastimker.wordpress.com/in-de-winter/ staat:
  "Het slechtst voor een bijenvolk is de spitsmuis die dagelijks 250 tot 500 bijen eet. Dwergspitsmuizen glippen nog door gaatjes van 6 millimeter of draadrooster van die maat. In een winter eet een nog geen 10 gram zware spitsmuis wel 90.000 bijen. Je hoeft dan ook geen wiskundige te zijn om te berekenen dat één spitsmuis 5 tot 9 volken kan verorberen."

 • Ben de blogger

  01-02-2017 om 10:29

  Tom, in de ruim 30 jaar dat ik bijen heb (mijn tientallen volken staan allemaal in natuurgebieden) heb ik nog nooit 1 volk verloren aan een spitsmuis.
  Weet je dat het gewicht van 90.000 bijen 9 kilo is? Al met al een knappe prestatie als 1 muis 5 tot 9 bijenvolken kan opeten in een winter. Gelukkig hebben ze daar blijkbaar geen zin in.
  Ook van collega imkers nooit meldingen gehoord van opgegeten volken.

 • Rob Visser

  05-02-2017 om 08:13

  Dan Ben,

  Onze vereniging laat komend voorjaar buckfast moeten bevruchten. Ik kan nieuwe moeren goed gebruiken… maar mijn volken zijn carnica's. Kan ik daar een buckfast moer aan toevoegen of gaat dat mis?

  Ik zie je antwoord met belangstelling tegemoet, waarvoor dank.

  Groet,

  Rob Visser

 • Ben de blogger

  05-02-2017 om 11:00

  Rob, Carnicabijen en ingevoerde Buckfastmoeren verdragen elkaar niet, dat geldt andersom ook. Meestal vertonen ze een agressief gedrag t.o.v. de vreemde moer en wordt ze gewisseld. Je kunt de moeren beter invoeren in een 9-dagen oude broedafleggers met bastaardbijen, die je tijdens het maken hebt laten afvliegen. Jonge bijen zijn het meest verdraagzaam.
  Kun je niet van tevoren met iemand je carnicavolk omruilen tegen een bastaardvolk? Of een paar raampjes broed met opzittende bijen omruilen?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.