05-01-2018

Stabiele winterzit

Vaak wordt er gezegd dat de wintertros in de winter een beweging maakt van voor-beneden naar achter-boven. Maar de werkelijkheid lijkt toch minder beweeglijk, zoals blijkt uit onderstaande foto's van de wintertros, gemaakt van eind oktober 2017 tot maart 2018. Er verandert vrijwel niets aan de plaats van de wintertros en dat valt me al jaren op. Pas in februari en maart zie je dat de wintertros los komt bij temperaturen boven de 9 graden en vrijwel de hele kast in gebruik genomen wordt. Bij vrijwel alle kasten - met uitzondering van de MiniPlussen - zit de wintertros van mijn volken tegen het folie aan, zodat ik ze regelmatig kan bekijken. Indien je de broedkamer zou kiepen zie je overigens bij dagtemperaturen van plus 7 dat de wintertros ook aan de onderkant van de ramen te zien is. Waarschijnlijk is dat bij het gebruik van twee broedkamers spaarkast anders en zitten de bijen dieper tussen de straatjes. Blijkbaar een voordeel voor de einraumbeuten, zoals de Dadant kast!

 

Ondertussen is de natuur al volop in ontwikkeling. Nog nooit zag ik de hazelaars zo vroeg bloeien, maar de bijen moeten nog zeker een aantal weken wachten voordat ze weer kunnen vliegen bij stijgende temperaturen en een lekker zonnetje. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    05-01-2018 om 13:51

    Ben: gaan ze dan de Hazelaars niet meer kunnen bevliegen? T komt twee weken niet boven de 8 graden.

  • Ben de blogger

    05-01-2018 om 17:04

    Er zijn gelukkig veel verschillende soorten zaailingen, waardoor de bloeiperiode ook langdurig is. Echter de nu bloeiende hazelaars zijn over twee weken wel verregend en leveren de bijen dus niets op. Maar daar komen wel weer andere alternatieven voor in de plaats zoals de bloeiende els.

  • Gert Valk

    05-01-2018 om 20:10

    Hoi Ben,

    Is het 1na rechtse raam een sluitbord? (Iets dunnere toplat) Of heb je die er niet in in de winter?
    Elk volk heeft nog ongeveer 3-4 volle brk. ramen voer.
    Mijn bijen staan aan een natuurgebied met wilg els en hazelaar. Dan moet het toch haast genoeg zijn. Alleen bij slecht weer is het eind maart uitkijken?
    Weer grote dank!

    Hartelijke groet!

  • Ben de blogger

    05-01-2018 om 20:32

    Gert, inderdaad hangt daar het sluitraam. Rechts daarvan nog een voerraam dat ik over had in september.
    3 a 4 bk-ramen voee is meer dan genoeg. Januari en februari 1,5 kg per maand en maart 3 kg maakt 6 kilo. Vanaf half maart kunnen ze op de wilg fourageren.

  • Jak

    05-01-2018 om 20:49

    dinsdag werdt er hier bij 3 kasten goed gevlogen, ze gingen gericht allemaal in de zelfde richting, maar heb geen stuifmeel aan de pootjes kunnen waarnemen hert was tussen 11.30 uur en 15.30 uur
    ik heb er twee 6 kamers bij welke niet naar buiten kwamen, mijn eerste redelijk groot volk is dood, er zatten nog ongeveer 20 bijen tussen de raten en nog wel 20kg voer, dus reserve genoeg voorlopig,
    hoogst waarschijnlijk de moer niet mee de winter ingegaan en dus geen jonge bijen dit volk wilde tot 3 keer toe geen koningin aannemen uit de doppen, laatste keer moer inlaten lopen en die had 4 ramen broed dus leek goed en heb de kast na september niet meer geopend, tot de Oxuvar behandeling toen zat het volk maar op 4 straatjes.
    hopelijk gaat de rest goed
    Groetjes

  • Jeroen de Heer

    05-01-2018 om 22:56

    Ben,
    Als ik nu een of meerdere voerramen wil bijhangen, omdat ik de nog aanwezige hoeveelheid voer niet vertrouw, wanneer moet ik dat dan inhangen? Het is toch veel te koud om de kast open te maken? En hoe doe ik dat dan, waar moet ik op letten zonder de bijen al te veel te verstoren of af te laten koelen?

  • Ben de blogger

    05-01-2018 om 23:16

    Jeroen, zie de video uit een vorig blog bericht
    https://youtu.be/l29Cvtzhqok

  • Henri

    06-01-2018 om 11:33

    Ben,
    Ook ik merk op dat de bijen veelal op dezelfde plek blijven.
    Hoewel ik heb geleerd en gelezen dat de wintertros zich verplaatst om daar te gaan zitten waar het voer zich bevind.
    Ik heb mijn volken allemaal op 2 kasten staan, segeberg, omdat de tros zich bij alle volken over twee kasten heeft verdeeld, maar ook omdat zich in beide kasten stuifmeel en honing bevind.
    Mijn idee is dus nu dat de bijen het schijnbaar gaan halen, om het vervolgens in de tros af te geven, wat denk jij Ben?

  • Ben de blogger

    06-01-2018 om 11:50

    Henri, bij iets hogere temperaturen komen de bijen inderdaad los van de tros en kunnen dan ook elders opgeslagen voer aanspreken en verplaatsen. Echter de voerkrans zit aan diverse kanten om de wintertros heen en de opname is maar heel beperkt in de vroege winter. Ze gebruiken slechts 1 kilo per maand en als je weet dat 1 dm2 voer 370 gram weegt, heb je minder dan 3 dm2 voer per maand nodig. Dat is slechts een strook voer van enige centimeters rondom de wintertros. Maar het verplaatsen van voer speelt ook zeker een grote rol.

  • Bert Berghoef

    06-01-2018 om 12:15

    En gisteren, 4 januari, vlogen er een tiental bij uit mijn twee volken die beschut in een stadstuin in Bredevoort staan?!?! Graad of 12 en een heel flauw zonnetje! Wie (her)kent dit?

  • Jak Bos

    06-01-2018 om 15:21

    zaterdagmiddag 14.00 uur 7 Graden toch vliegen er 3 kasten echt gericht richting Noorden en komen ook uit die richting te rug, dus het hoeft geen 10 gr. te zijn als ze op een beschut plekje staan, de volken die uit de zon staan vloog er maar eentje van.
    alle v
    kasten zijn nog voldoende in gewicht aan voer, dus ze vliegen niet wegens te kort, laat ze maar lekker vliegen, geeft echt weer een voorjaar gevoel

    Vgr

    Jak

  • Ben de blogger

    06-01-2018 om 16:03

    Jak, voel maar eens aan de dekplanken of die al warm zijn. Ik veronderstel dat de vliegende bijen waterhalers zijn om de honing te verdunnen voor het broednestje. .

  • Jak Bos

    06-01-2018 om 23:11

    ik gebruik muggengaas als afdekking, Segeberger kasten en dan heb je wat minder condens en blijven de buitenste ramen wat eerder schimmel vrij, als het wat warmer is buiten ga ik wel even voelen, maar er is koude lucht onderweg dus even geduld dan maar, het is nu 2 gr. in de pus dus dat zal wel nachtvorst worden.

    Vgr.

  • karin

    14-01-2018 om 09:53

    Ben, ik heb 4 styropor kasten, bij 3 zit het volk vooraan in losse tros. De vierde bezet de hele kast en ook de mul is over gans de bodem verspreid. Ik vermoed dat er ook flink broed in zit, want dekplaat (glas) is warm. Is het normaal dat zij over heel de kast zitten. Er wordt ook aan de achterzijde al eten verbruikt. Ik heb geen extra voedselramen meer. Kan ik via het voedergat eventueel eigen) honing geven, want het gewicht slinkt nu vrij snel...en hoe doe ik dat dan best?

  • Ben de blogger

    14-01-2018 om 11:07

    Karin, meestal zit er nog wel voldoende voer in. Maar als je echt bang bent, dat ze zonder komen te zitten dan moet je iets doen. Je kunt overwegen uit de zwaarste andere kast een raam voer uit te nemen en over te hangen. Dat is de beste oplossing. Daarna blijven er 2 opties over: A. 3 liter invertsuiker (geen kristalsuikerwateroplossing!) voeren op een dag met 7 of 8 graden. Gewoon styroporvoerbak erop, invertsuiker erin en paar druppelen in klimgedeelte laten druppelen op de bijen (voerspoor maken). Na 1 of 2 dagen is de bak leeg, daarna kun je nog een keer 2 liter geven. B. een 2,5 pak apifonda plat met 10 x 10 cm opening naar beneden op de toplatten leggen, daarna groot vel plastic er overheen en daarop een lege honingkamer met dak. Mocht je los iso materiaal hebben, kun je dat nog op het plastic leggen.
    Raam voer overhangen is het beste, dan A en dan B. Succes!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.