13-08-2018

Sterkte beoordelen

Wanneer we gaan inwinteren, is het verstandig een gezondheids- en sterktecheck uit te voeren op je volken. Is het wel de moeite waard om alle volken in te winteren? Vergelijk je volken en probeer uitsluitend de gezonde en sterke volken in te winteren. 

Maak bij je beoordeling wel onderscheid tussen volwassen volken en de volken, die je dit jaar opgestart hebt. Volken, die je pas in juni opgezet hebt, bezetten soms een zesramer. Dan kan voldoende zijn om deze als reservevolken in te winteren. Echter volwassen volken mogen nog niet sterk terug lopen in hun sterkte/bezetting. Er moet nog voldoende broed in de volken zitten, want dit worden grotendeels de winterbijen. Hoe sterker je volk is in oktober, des te sterker je het volk kan uitwinteren in de regel. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Maar matig bezette volken (8 ramen of minder bezet) zou ik liever verenigen met andere matig bezette volken. In augustus helpt een krantje de vereniging rustig te laten verlopen. Nadat de volken in september ingewinterd zijn, kun je volken die je nog wil verenigen, zo op elkaar zetten zonder gebruik te maken van een krant. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt en auteur van het imkerboek 'het jaarrrond imkeren, een belevenis'.

Deel dit bericht

Reacties

  • freek

    13-08-2018 om 13:30

    Leuk alles weer zo te zien. Ik ben nog wel nieuwsgierig naar het broed in de onderste bak van 15 kilo apifonda-kast; ik veronderstel - aangezien het broed tot de onderlat doorloopt - dat het broednest zich uitbreid tot in de onderste bak. of dat uitmaakt voor de hereniging weet ik niet.
    met groet, f.

  • nathalie

    13-08-2018 om 15:44

    Ben,

    Als je in september gaat samenvoegen, moet je dan wel de koningin uit het minder goede volk zoeken of gaan ze vechten?

  • Ben de blogger

    13-08-2018 om 16:21

    Nathalie, het hoeft niet want er zal er maar één overblijven, maar het kan de moer van het zwakkere volk zijn. Dus neem ik die van te voren weg. Dan blijft de vermoedelijk betere moer over.

  • Renée

    13-08-2018 om 17:44

    Hallo Ben,
    Mooie uitleg weer, dank je wel. Ga je ook nog een soortgelijk beeldende uitleg geven over het inwinteren van een volk in een TopBarHive?

  • Frank

    13-08-2018 om 19:17

    Hoi Ben,

    Mag ik dit aantal houden bij dadant en dan delen door 2? Bijna al mijn volgen zitten nu op max 9 ramen incl 4 ramen voer.

  • Wilma

    13-08-2018 om 19:39

    Hoi ben,
    Ik zou het ook heel fijn vinden als het mogelijk is om ook zo'n duidelijke uitleg te krijgen over het inwinteren van een tbh. Ik heb een groot en een wat kleiner volk (afleggen) en twijfel nu of ik moet verenigen of dat het volk al sterk genoeg is.

  • Ben de blogger

    13-08-2018 om 19:50

    Wilma, wanneer heb je de aflegger gemaakt en hoeveel raten zijn er goed bezet? Ik maak nog wel een video, maar mijn afleggers zijn nu van andere imkers. ;-).

  • jantje

    14-08-2018 om 00:22

    Ben, is het niet normaal dat de ramen met gesloten wintervoer minder bezet zijn door bijen?

  • Ben de blogger

    14-08-2018 om 08:35

    Jantje, ja dat klopt. Maar dan moet je die bijen wel terug kunnen vinden op de overige ramen. Loopt de sterkte nu te hard terug, dan krijgen ze het moeilijk de komende winter.
    Bij de vorming van het wintervolk kan er van alles mis gaan. Het is goed om dat tijdig te herkennen.

  • Ronald

    14-08-2018 om 09:41

    de essentiële vraag, die je niet hebt beantwoord: .... bij de tweede kast zeg je, dat "de ramen in de tweede kast niet verplaatst hoeven te worden, want.....????"

    Ronald, de 2e kast is al ingewinterd. Daar zit links en rechts van het broednest het wintervoer evenredig opgeslagen. De 1e kast was nog niet ingewinterd, dus daar mag je alle ramen wel 1 positie opschuiven. Het broednest moet altijd intact blijven.

  • Haico

    14-08-2018 om 10:33

    Je spreekt vooral over bezetting van de ramen met bijen en minder over het aantal ramen met broed. Zelf heb ik in de meeste kasten een goede bezetting, maar het aantal ramen broed varieert tussen de 5 en 8 ramen. Je geeft in het het filmpje aan dat 7 normaal is, maar wat is (te) weinig?

  • Ben de blogger

    14-08-2018 om 10:51

    Haico, bij een goede bezetting passen op dit moment inderdaad 5 tot 8 ramen broed. Overigens heb ik het dan over Buckfast, want de Zwarte bij en de Carnica's stoppen eerder met broeden, althans dat wordt gezegd. 7 en 8 ramen of meer is goed, minder dan 5 betekent dat het wintervolk toch kleiner wordt. De hoeveelheid broed nu bepaalt de bezetting straks. Eind oktober wil je 7 of 8 bezette straatjes hebben, dat zijn in de regel de volken, die goed zouden kunnen uitwinteren. De levensduur van de winterbijen is ook een hele cruciale factor en daarin speelt de varroabesmetting weer een belangrijke rol.

  • Frank27

    14-08-2018 om 13:44

    Ben, ik heb veel waardering voor jouw video's, maar ik vind deze raar. Het lijkt erop dat je gewoon wilt verenigen omdat je te veel volken hebt. Dat is een prima reden. Maar in dit geval is het volk dat jij minder sterk noemt, waarschijnlijk even sterk als het volk dat jij sterk noemt. Het staat alleen op veel meer kastruimte, hetgeen vanzelf betekent dat er minder bijen op elk individueel raam zitten. Het volk dat jij zwak noemt, heeft veel opgeslagen wintervoer, veel broed en een goed leggende koningin. Geen volk om normaal gesproken afscheid van te nemen, behalve natuurlijk als je het aantal volken wilt reduceren omdat je er te veel van hebt.

    Frank, een beetje gelijk heb je wel. Ik hoop dat ik het 2e volk niet zwak genoemd heb, maar middelmatig of minder sterk. Ik heb met dit filmpje wel willen pleiten voor een strenge selectie op sterkte in de maand augustus. Zelf beoordeel ik nogmaals na de vorming van de winterbijen eind oktober. Bedankt voor je opmerking. Groet Ben

  • Frédérique

    14-08-2018 om 20:34

    Dag Ben,

    Ik ben vorig jaar begonnen met bijen houden en heb toen een zesramertje eind augustus gekregen, dus echt inwinteren was er toen niet bij. Dit volkje staat nu op een tienramer met 1 BK en 2 HK’s (spaarkast). Na een flinke tegenvaller een paar weken terug (moer weg) is er nu weer een leggende moer (zo te zien is er wel gezwermd). Ik wil dit volkje graag inwinteren, maar de vraag is: hoe doe ik dit? Ik heb 2 volle HK’s (grotendeels suikerwater, door onervarenheid/onzekerheid te veel gevoerd). Ik wilde 1 HK onder de BK zetten en de andere HK wegnemen. Maar waar laat ik die volle voerramen in de winter? En moet ik sluitblokken gebruiken of kunnen ze tien volle voerramen houden? Alvast bedankt!

  • Ben de blogger

    15-08-2018 om 08:47

    Dag Frederique, waarom zou je nu iets veranderen aan de huidige opstelling van 1 BK en 2 HK's met wintervoer? Het volk is blijkbaar al goed ingewinterd en zit keurig beneden in de BK.
    Door de HK's erop te laten staan, zijn de ramen gevrijwaard van wasmotten. Mocht de bovenste HK eind maart/begin april nog vol wintervoer zitten, dan kun je deze wegnemen en slingeren en direct op een moerrooster leeg terug plaatsen. Het wintervoer bewaar je in een emmer en gebruik je vijf weken later weer als je een kunstzwerm gemaakt hebt van je volk.

    Groet, Ben

  • Anoniem

    15-08-2018 om 11:53

    Joost
    Dag Ben,
    Volk te sterk voor 6ramer?
    Een schudzwerm met jonge Buckfast moer in een 6 raams-Sebergerkast met Honingkamer is zo hard gegroeid dat ze de honingkamer volledig vol hebben gehaald met 'Boshoning' aangezien dit niet goed is als wintervoer heb ik deze hk. met ramen geslingerd. Is het verstandig om de hk. met lege ramen terug te geven of zou je ze alleen inwinteren op de overige 6 broedramen er zitten erg veel bijen op. Ik heb geen grotere 10-raamskast meer over, maar ben wel bang dat ze anders in zwermstemming komen.

  • Ben de blogger

    15-08-2018 om 12:48

    Joost, ik zou hk maar terug zetten en 10 kilo wintervoer geven. Dan houden ze een mooie voerkoepel boven het broednest. Trouwens een volk met een jonge zal nooit in het eerste seizoen zwermen, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.
    Groet Ben

  • Toon vande Rijt

    16-08-2018 om 18:29

    Nog een vraag over boshoning, wat mag de prijs zijn voor een dergelijk product?

  • Ben de blogger

    16-08-2018 om 19:32

    Toon, prijs is een kwestie van vraag en aanbod. In Nederland kennen ze dit product niet goed. Maar vraag eens 1 of 2 euro meer voor een pot. Groet Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.