29-03-2021

Sterselende bijen op de toplatten?

Gelukkig kom je dit verschijnsel maar weinig tegen, toch leuk om te delen. Mooi gezicht al die waaierende vleugels en de geopende geurklieren. Dit volk was hopeloos moerloos. De moer moet dus in de winter het loodje gelegd hebben. Helaas weinigen te doen. Ik heb de vier ramen bijen verdeeld over 2 andere kasten.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Arnold

  29-03-2021 om 19:41

  Hallo Ben,
  Wat te doen als je slechts 1 volk hebt, zoals ik, en het vermoeden dat het volk moer loos is?
  Met vriendelijke groet,
  Arnold Majoor

  Ha Arnold, dan heb je vette pech. Want het is nog te vroeg om koniniginnen te telen via een raampje open broed. Dus de enige oplossing is een moertje of volkje te kopen en verenigen. Groet, Ben

 • Andrew Millar

  29-03-2021 om 20:04

  Hoi Arnold,
  Onder normale omstandigheden zou ik op zoek gaan naar een imker in de buurt om te vragen of je een raam, of desnoods een aantal cellen, aan eitjes kan krijgen. Maar omdat er nog geen darren zijn ben ik bang dat er voor dit volk geen oplossing is.

 • Maurits Tax

  29-03-2021 om 20:14

  Dag Ben, een vraag van andere orde. Ik hoop dat je hem kunt beantwoorden (maar ik verwacht, jou kennende, van wel;-) Ik heb vandaag enkele darren gezien. Daar keek ik van op. Heb jij een verklaring? Hartelijk dank voor je antwoord.

  Ha Maurits, ik ben ze ook al tegengekomen in de sterkere volken. Tijdens de warme dagen in februari zijn die onbevruchte eitjes gelegd. Groet, Ben

 • Hero

  29-03-2021 om 21:07

  Vanmiddag een zeer sterk buckfastvolk overgehangen, ongelooflijk hoeveel darren die al bezat, in 38 jaar bijenhouden nooit eerder gezien, Ze had haar broednest al in de onderbak en in de bovenbak, Groet Hero.

 • Maurits Tax

  29-03-2021 om 21:41

  Dank Ben, en dank Hero.
  Wat ik me dan afvraag waarom een moer darrenbroed aanmaakt. Als ik moer was, en dat ben ik gelukkig niet;-) zou ik me ertoe zetten vooral werksters voort te brengen. En die darren hebben verder toch nog geen "functie". Of?

  Maurits, de eerste zwermen worden altijd in de 2e helft van april gemeld. Een week erna zijn er jonge moeren.....voor vroege moeren heb je ook vroege darren nodig. Die moer weet van niks, die legt gewoon de schone cellen vol waar ze langs komt. Sterkere volken betekent ook werksters langs de randen vd raten waar de darrencellen zitten. Groet, Ben

 • Tomer

  30-03-2021 om 00:06

  Bij mijn sterkste volk (10 ramen dadant, waarvan 8 vol broed), zijn er ook al redelijk wat darren, ze vlogen vandaag zelfs al. Vorig jaar was de eerste zwerm waar ik naartoe ging al op 12 april!

 • Frank

  30-03-2021 om 08:05

  Beste Ben,
  Gisteren mijn volken gecontroleerd met het mooie weer hier in de Ardennen en gelijk bij elk volk een bouwraad geplaatst zoals in het filmpje van vorige week ( voor het eerst ).
  Een volk die is overwinterd in een broed en honing kamer maar waarvan ik de onderste bak leeg heb verwijderd eind februari . Er was gisteren geen broed maar wel een mooie moer van vorig jaar die het goed deed. Ik zag dat er nog heel veel verzegelde honing in de raten zat en er ook al aardig wat nieuwe was toegevoegd, ik kreeg het gevoel dat de moer geen ruimte had om haar eitjes kwijt te kunnen. Ik heb ruimte gemaakt door twee volle oude ramen weg te halen, een leeg uitgebouwd en een met kunstraad in het midden terug geplaatst.
  Zou ik zo de moer weer aan de leg krijgen ?

  Frank, met ruimte en dracht gaat ze zeker weer aan de leg. Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  30-03-2021 om 08:17

  Hallo Ben,
  Bij één van mijn volken vond ik 2 weken geleden een dode koningin op de vliegplank. Het volk kon je buiten de kast horen zoemen.
  Nu lijkt alles in orde maar ik begrijp dat schijn bedriegt. Waarschijnlijk is er een eierleggende werkster actief. Wat nu is de vraag, inhangen van een raam brias is nog te vroeg? Kan ik misschien het beste aan een klein Carnica volk zien te komen? Ik hoor het graag!
  Vriendelijke groet, Ed

  Ps. Ik heb samen met mijn schoonzoon een volk overgezet naar de TBH, ze zitten nu op 10 laten waarvan 2 die nog uitgebouwd moeten worden. 3 ramen met flink wat voer en 4 ramen met een klein broednestje. So far so good!! Histeren vlogen ze eerst wat onrustig maar ikn de loop van de dag zag het er prima uit en kwam er veel stuifmeel binnen.

  Ha Ed, toch verstandig eerst een juiste diagnose te stellen. Er kan best al een wissel in augustus geweest zijn, waarbij moeder en dochter nog samen geleefd hebben. Kijk eens goed of je meerdere eitjes vindt of bultbroed. Zo ja, hang dan vast een raam open broed bij uit een ander volk om de eileggende werksters af te remmen. Daarnaast zoeken naar een carnica volkje. Via de vereniging? NBV of VCI? Groet, Ben

 • Henk Verver

  30-03-2021 om 08:47

  Gisteren 2 kleine volken verenigd en van 1 volk direct de (slechtste) moer weggehaald. Toen ik van het moerloos geworden volkje het tweede raampje met broed uit het volk haalde waren de dames op dat raam al druk aan het stertselen. Ook de bijen die nog in de lege bak waren overgebleven waren druk aan het stertselen. Het moerkooitje in de stal werd ook druk bezocht door bijen. Je hoort wel eens dat je in het voorjaar volken zonder krant kan verenigen omdat de bijen nog niet een expliciete geur van de moer hebben. Dat zou kunnen maar de moeren zelf wel!

  Henk, in de maanden met een R hang ik alles zonder krant bij elkaar. In de maanden zonder R moet je eigenlijk niet verenigen. Groet, Ben

 • josje

  30-03-2021 om 09:05

  Gisteren 1 volk gecontroleerd hetwelk ik 4 weken geleden verhuisd heb. Helaas GEEN broed, wel verse afgebeten koninginnecellen.(6 stuks), een jonge moer heb ik nog niet gezien, maar ik denk wel dat die er is, vanwege de afgebeten doppen. Zouden die enkele darren die er nog rondvliegen dat kunnen regelen? of kan ik beter een reserve koningin van vorig jaar erop zetten?

  Jasje, wanneer je een reservemoer hebt, zou ik die maar inzetten. Wel eerst dat jonkie verwijderen. Groet Ben

 • Wim van Beek

  30-03-2021 om 11:06

  Dag Ben,
  Mijn 5 volkjes staan in een bijenhalletje op het oosten gericht.
  Er valt dus maar even zonneschijn op de kasten . Ik zie bij minder warm weer veel bijen met stuifmeel dood (verkleumd?) voor de kasten liggen. Is hier sprake van verkleuming in het zicht van de haven of van in de verkeerde kast terecht komen, waardoor ze afgestoken worden. Nu de temperatuur boven de 15 gr. is heb ik dat probleem niet.
  Dank en groet, Wim
  Wim, dit zijn oude verkleumde en uitgeputte bijen. Verder geen probleem. Groet, Ben

 • Feike Jan

  30-03-2021 om 11:10

  Hoi Ben, gisteren controle gedaan en volk heeft last van muizen en zag geen broed noch eitjes en stertselende bijen op de koplatten. Ik vermoed hopeloos moerloos. Kan ik alle bijen afslaan boven het volk dat er naast staat of moet ik ze laten invreten met krantje er tussen?

  Feike Jan, beter voor de kasten afslaan in de zon, wel eerst oude kast wegzetten. Groet, Ben

 • Nathalie

  30-03-2021 om 11:25

  Hai, enige tijd geleden had jij het over imkeren op een spaarkast met 1 BK. Dat spreekt mij aan, want ik vind het altijd een heel gebeuren om zo'n hele kast door te zoeken naar doppen. Wat ik echter niet begrijp, krijgen ze niet veel meer zwerfdrift omdat er minder ruimte is? Daarnaast valt er weinig te bouwen, normaliter zet ik er een 2e BK op met veel kunstraat ramen, zodat ze lekker kunnen bouwen. De eerste HK's zijn ook al uitgebouwd. Hoe zit het precies, hoe ga je te werk?

  Natalie, je moet ze inderdaad ruimte bieden maar dan in de vorm van extra honingkamers. De 2e mag je gerust met kunstraat geven en indien weer bijna bezet er een 3e opzetten. Tijdens de zomernacht soms een 4e. Meestal wordt die niet gevuld.

  Succes. Wees vooral proactief met ruimte boven geven en altijd bovenop uitbreiden. Groet,
  Ben

 • M.Ed

  30-03-2021 om 11:41

  Hallo Ben
  Geen koningin gezien maar is er wel broed in alle stadia,
  Ik kwam een dop tegen bijna gesloten
  Wat moet ik doen?

  Mvg

  M, brias betekent een aanwezige en liggende moer. Dus niets doen, ze proberen blijkbaar te wisselen. Laat maar gaan. Groet, Ben

 • mark

  30-03-2021 om 11:58

  Hoi Ben, als de bijen gedeeltelijk in de onderbak en bovenbak zit van een Simplex kast, en je wilt ze op 1 bak zetten. Hoe verdeel jij dit dan? Gr Mark

  Mark, kijken of er max 8 ramen broed zijn en dan deze in 1 bak plaatsen met aan weerskanten voer.
  Direct een moerrooster en hk met uitgebouwde ramen erop. Indien die hk gevuld is met bijen een 2e hk erop. Etc. Groet, Ben

 • Kris

  30-03-2021 om 12:37

  Dag Ben,

  Bij een van mijn kasten wordt flink stuifmeel gehaald maar gisteren bij controle was er totaal geen broed. Nog niet gezocht naar de Q. Haalt het volk normaal wel stuifmeel als er geen Q (en broed) in zit?? Ik heb besloten over een week nog maar eens te kijken. Of toch nu al een briasraam van een andere kast erin hangen, maar lijkt mij nu nogal vroeg... Wat is jouw mening?
  Mvrgr, Kris

  Kris, kans is groot dat de moet gestopt is in de koude maand maart. Goed om een weekje aan te kijken. Zal wel goed komen, anders had je ze wel zien stertselen. Groet, Ben

 • Stefan Waanders

  30-03-2021 om 16:37

  Ben,

  In mijn volk hoor ik soms een 'spinnend' geluid en voel ik op de dekplaat een wegstervende trilling. Wat is dat?

  Groet, Stefan

  Stefan, ik heb geen idee. Kijk eens in het volk, misschien ontdek je de reden. Groet, Ben

 • Nathalie

  30-03-2021 om 18:31

  Hoeveel voer moeten ze dan in de ene BK hebben, of helemaal geen voerramen, gaan ze dan alle ramen beleggen?

  Nathalie, ze moeten in ieder geval 2 redelijk volle voerramen hebben, daarmee kunnen ze twee weken slecht weer overbruggen. Groet,Ben

 • M.Ed

  30-03-2021 om 21:28

  Hallo Ben
  Als ik volgende week de Tbh overzet naar spaarkaart kan ik gelijk een honingkamer opzetten?
  En heb ook besloten om mijn volken op 1 BK te houden en ruimte geven met honingkamer.nu staat 1 honingkamer erop.
  Wanneer weet dat het tijd is om de 2de en 3de enz erop te zetten?

  Mvg

  M, een hk is pas zinvol indien je goed kan beoordelen of het volk er sterk genoeg voor is. Het volk moet zo'n 9 bk-ramen goed bezetten, indien het kleiner is kun je beter wachten. Na plaatsing kun je na een paar dagen al zien of de timing goed was. De bijen zouden aan het werk moeten zijn in de hk. Zie je dat ze overal in de hk bezig zijn, dan kan de volgende erop. Etc. Groet, Ben

 • Marijn

  30-03-2021 om 22:02

  Dag Ben,
  Ik had vandaag ook een sterselend volkje tijdens de controle. Toch was de moer aanwezig en ook verse eitjes en brias. Kan ik binnenkort redcellen verwachten? Of kan iets anders ook dat gedrag veroorzaken?

  Marijn, misschien stond het open volk in de schaduw/kou? Of heb je veel rook gebruikt?
  Met een aanwezige moer zijn redcellen 100% uitgesloten. Groet, Ben

 • Marina

  30-03-2021 om 23:21


  M, brias betekent een aanwezige en leggende moer. Dus niets doen, ze proberen blijkbaar te wisselen. Laat maar gaan. Groet, Ben

  Ben, je gaf dit antwoord aan M (ben ik niet).
  Maar wat bedoel je hiermee? Wisselen van moer is nog te vroeg. Ga je er van uit dat de jonge koningin wordt opgeruimd of afgestoken?

  Marina, een stille moerwisseling kan ook nu plaats vinden. Indien je dat vaststelt, kun je daar passend op reageren. Groet, Ben

 • Robbie

  30-03-2021 om 23:55

  Hej Ben,
  Vandaag tijdens de controle ontdekt dat een van m'n volken hopeloos moerloos is. Kan ik dit verenigen met het volk ernaast? Zet ik dan het moerloze volk bovenop?
  Grtz, Robbie

  Ha Robbie, ja gewoon bovenop een ander volk zetten. Doe het maar aan het eind van de dag, dan zijn alle bijen binnen en ontstaat er minder gezoek buiten.
  Groet, Ben

 • Anton vV

  31-03-2021 om 12:51

  Ha Ben, ik heb iets soortgelijks; moerloos maar met leggende werksters. Kan ik dan ook verenigen? Stoppen die leggende werksters als ze in een volk met koningin komen?

  Ha Anton, leggende werksters is zeer exceptioneel voor het prille voorjaar, 4 tot 8 eitjes per cel?
  Nee, kun je niet verenigen. In het lesmateriaal staat "op geruime afstand van de kast bij mooi weer afslaan op de grond". Groet, Ben

 • Marijn

  31-03-2021 om 16:52

  Het zal rook zijn geweest, vandaag alles normaal.

 • Remco Schoonderwoert

  31-03-2021 om 23:47

  Dag Ben, vandaag een merkwaardig verschijnsel, vond ik. In de middag plotseling een kast met hopeloos moerloze bijen. Tot ik de koningin buiten de kast vond met een kluitje bijen er omheen. Queenie in een kootje geplaatst en weer ingevoerd in het volk waar ze met gejuich werd ontvangen. Nog nooit meegemaakt dat een goede moer zich buiten de kast begaf. Wat kan hier de oorzaak van zijn geweest? Vr.gr. Remco

  Ha Remco, ik heb het ook niet eerder meegemaakt. Bee-tree op het imkerforum zegt dat moeren wel eens naar uiten gaan om te poepen. Ik heb verschijnsel nooit meegemaakt. Toch zou het kunnen, niet waar? Of is het 1 april vandaag?
  Nog een serieuze tip: check bij de volgende controle of er een 2e jonge moer aanwezig is. Ik hoor weer graag van je. Groet, Ben

 • Tomer

  01-04-2021 om 01:54

  Nog een vraagje ivm hopeloos moerloos volk. In 1 van mijn zesramers zag ik vandaag hetzelfde. Massaal stertselende bijen en totaal geen broed. Een maand geleden zaten er 3 ramen broed in. Als de koningin kort daarna verdwenen/gestorven is, zouden ze toch redcellen gemaakt hebben?

  Tomer, ligt er natuurlijk aan wanneer de moer dood gegaan is. Misschien is ze eerst gestopt met leggen en pas later doodgegaan. Dit verklaart wellicht het ontbreken van redcellen. Groet, Ben

 • Remco Schoonderwoert

  01-04-2021 om 13:50

  Dag Ben, nog even een reactie op je bericht betreffende de naar buiten tredende moer: ik heb uiteraard nog even gekeken naar een evt tweede moer maar aangezien de bijen allemaal wild zoemend en stretselend op de vliegplank zaten ging ik ervan uit dat dit niet het geval was. Toen ik Queenie weer had ingevoerd werd alles weer rustig en na een uurtje was er niets meer aan de hand. Als Q moest poepen had ze dat ook kunnen zeggen, nu zat ik met het zweet op mijn voorhoofd omdat ik dacht een hopeloos moerloos volk te hebben :-) Dank voor je reactie en prettig Pasen.

 • M.Ed

  01-04-2021 om 16:03

  Hallo Ben
  Ten eerste erg bedankt.
  Om voor mij goed te begrijpen als de bijen overal in de hk bezig zijn is het tijd voor de tweede hk en niet als de eerste hk half verzegeld is ?
  Mvg

  M, de status half verzegeld is veel te laat, want bij half verzegeld is de andere helft ook meestal al gevuld. Die hk dient ook om ruimte te geven om filevorming beneden te voorkomen. Dus goed gezet, plaats maar een 2e hk. Groet, Ben

 • Fred

  02-04-2021 om 07:27

  Dag Ben,

  Dinsdag met het mooie weer de onderste honingkamer en BK verwijderd. Had dit al eerder willen doen, maar het weer hier in het noordwesten was ons niet goed gezind (veel wind en temperaturen niet boven de 11 graden).
  Nu blijkt dat veel van de honing in de honingkamerraten is gekristalliseerd (niet alles) en aan de buitenkant van de onderste BK zat een kluitje dode bijen bij elkaar (de tros?). Er vliegt nu nog wel wat, maar kon zo snel geen broed vinden. Kan het zijn dat het volkje is gestorven en dat dit de laatste winterbijen zijn?
  Wat te doen met de raten met gekristalliseerde honing (naar mijn weten staat er geen koolzaad in de buurt, dus waar de kristallisatie vandaan komt weet ik niet precies)? Terugvoeren aan
  de bijen (staat een 2e kast naast) of omsmelten te samen met de raat?
  Vr. groet, F.

  Fred, aangezien het volk dood is, zou ik de oude raten maar omsmelten. De gesmolten honing wel weggooien en uiteraard niet terugvoeren. Groet, Ben

 • Dave

  02-04-2021 om 16:49

  Hoi Ben. Deze week zelfde gedrag gezien. Deze hele bak onder een moergoede kast gezet. Nu staat onder de andere kast een mooi uitgebouwde lege hk. Kan ik de ramen hiervan verdelen over 3 hk.s. En dan met moerrooster plaatsen? En dan direct een bk onder de kasten zetten met niet uitgebouwd raat.
  Grt Dave

  Ha Dave, in de toekomst kun je beter het volk waarvan je de moer wilt handhaven onder laten staan. Deze houdt dan de zeggenschap over de vliegopening.

  Ik begrijp je vraag niet over het verdelen van lege uitgebouwde honingkamerramen. Daar kun je mee doen wat je maar wilt.

  Als je boven op de BK een HK wilt plaatsen, dan uiteraard met moerrooster. Je mag ook het broednest verruimen door er een BK of HK onder te plaatsen.
  Groet, Ben

 • Dave

  03-04-2021 om 11:43

  Ben bedankt voor t antwoord. Ja inderdaad klinkt ook logisch ik was weer eens gemakzuchtig. De nu bovenste bak heeft nieuwere ramen dus ik dacht nu de oude eronder kan volgende winterheel de onderbak met ouder raat er onder vandaan.
  Ik bedoelde met de hk de uitgebouwde raampjes verdelen over drie hk.s. zodat ik er gelijk een moerrooster tussen kan doen. Met alleen nieuw raat moet je anders een aantal dagen wachten.

 • Jo Voet

  03-04-2021 om 23:27

  Hallo Ben, je hebt diverse keren de voordelen aangegeven van het 1 baks imkeren. Wat ik me afvraag is hoe je de vervanging van oude broedramen tijdens het seizoen aanpakt. Immers, de broedkamer is continue bezet met broed, stuifmeel en eventueel honing.

  Ha Jo, bij de voorjaarscontrole kun je meestal 1 of 2 overtollige voerramen verwisselen voor 1 of 2 kunstraatramen. Datzelfde kun je medio augustus ook doen, want dan is het broednest ook gekrompen.
  Daarmee heb je 35% vernieuwd. Voldoende voor een driejarige cyclus.
  Wil je echt vrijwel alles vernieuwen in dat bewuste volk dan pas je een vlieger toe wanneer je belegde zwermcellen tegenkomt.

  Net voor het uitlopen van de zwermcellen kun je deze 10 oude ramen opsplitsen in 2 bk's weer aangevuld met kunstraat. Dus dan heb je 2 reserve volken met 50% nieuwe kunstraat.

  Groet, Ben

 • Thijs

  04-04-2021 om 10:47

  Ook ik kwam deze week een moerloos volkje tegen op een bijenstand met 2 volken. Het andere volk had nog 2 broedkamers. Heb daarom 5 raten van het moerloos volk omgehangen in de andere kast. Resultaat: honderden dooie bijen. Ben, wat is hier fout gegaan??

  Ha Thijs, je hebt 5 ramen met bijen omgehangen? Dat zijn enige duizenden bijen. Blijkbaar mankeerde er iets aan die honderden dode bijen en zijn ze afgestoken en geruimd. Weet dat het vanwege de hopeloze moerloosheid super oude winterbijen waren, die normaal gesproken ook dood gegaan zouden zijn in april. Groet, Ben

 • Hans

  06-04-2021 om 19:25

  Dag Ben, toen ik afgelopen week mijn kasten ging controleren, trof ik in een kast een heel klein volkje aan, maar zonder broed. Tot mijn verbazing zag ik wél bijen met stuifmeel rondlopen, maar Ik kon geen moer vinden. Ik besloot de ramen met bijen af te slaan, zodat ze zich zouden invliegen in een van de andere kasten van mijn stand. Maar, ze vlogen terug naar de plek waar hun kast had gestaan en klitten samen op het onderstel (want de kast had ik weggehaald). Toen zag ik dat er tóch een moer tussen zat; keurig zittend temidden van haar hofstoet. Na enkele minuten vloog het trosje mét moer weg om 10 meter verder te landen op de tuintafel. Hoewel het maar een handvol bijen was, heb ik ze, niet wetend wat te doen nu, maar in een kieps gevangen en in de kast op de oude plek teruggestort, waarna de rust terugkeerde. Wat is hier aan de hand en wat zou jij doen in zo'n geval?

  Tja, Hans. Wat zou ik doen met zo'n kluitje bijen. Het feit dat dit volkje zo klein uitgewinterd is, wijt ik toch aan de moer. Dus 2 opties: 1. Moer laten hemelen en de bijen afslaan in een hk van een andere kast. 2. De bijen suikerdeeg of candippoline geven om te kijken uit nieuwsgierigheid of ze weer aan de leg gaat. Dan heb je nog een reservemoertje.
  Groet, Ben

 • Ramon

  16-04-2021 om 17:43

  Goedemiddag Ben,

  Vandaag controle gedaan in mijn vier kasten. In twee van de vier zit nagenoeg geen voer voorraad meer in, in de andere twee zit ook niet genoeg om paar ramen van te kunnen overhangen. Moet ik ze nu ook bijvoeren aangezien het nu mooi weer word? In een kast is sinds kort de koningin van overleden aangezien er geen enkel broed of eitje meer te zien is. Ondanks dat waren de bijen wel erg kalm op de raat. Nu heb ik uit een andere kast een raam met open en gesloten broed overgehangen is dat goed?

  Met vriendelijke groet Ramon

  Ha Ramon, ik zou bij die 2 volken 2,5 kilo suikerdeeg op het voergat leggen.

  Het inhangen van een raam open broed kan geen kwaad, altijd goed om de moergoedheid te testen.
  Ik denk dat de moer gewoon gestopt is vanwege drachtgebrek. Laat me over een week maar weten.
  Groet, Ben

 • Ramon

  27-04-2021 om 08:12

  Goedemorgen Ben,

  Even terugkomend op de vraag van vorige week.
  Één kast maakte duidelijk gebruik van het suikerdeeg, de andere kast deed er nagenoeg niks mee maar daar komt inmiddels aardig nectar binnen.

  Het kastje waar de moer was gestopt met leggen bleek na nog een keer gronding kijken een jonge moer in rond te lopen.( Niet van het ingehangen raam)

  Met vriendelijke groet,

  Ramon

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.