stille moerwisseling
Reacties
-
De Woldimker
08-07-2016 om 08:16Is er nog iets te zeggen over het aantal van deze doppen wat aanwezig is , ik kwam namelijk bij een volk met een jonge moer slechts enkele weken aan de leg , , die voldoende ruimte en voldoende voer had , wel 20 van deze doppen tegen , ook aan de onderzijde van de raat ,
-
Ben de blogger
08-07-2016 om 09:17Bij een stille wissel zijn het hooguit 3,4 of 5 moerdoppen. Ook een jonge, door de bijen afgekeurde moer kan gewisseld worden. Dus dit fenomeen is niet altijd gekoppeld aan overjarige moeren.
Stille wissels kunnen het hele jaar door voorkomen, alhoewel juli en augustus wel vaker voorkomt. Je kunt het alleen waarnemen als je de enkele doppen ziet of werkt met gemerkte moeren. -
Anoniem
08-07-2016 om 09:531. Dus ook als er meerdere moerdoppen zijn zal het volk niet gaan zwermen?
2. Is het nog aan te raden de huidige moer zelf weg te nemen op een bepaalde tijd? -
Ben de blogger
08-07-2016 om 13:19Bij een stille moerwisseling zijn er altijd meerdere doppen, doch niet meer dan 4 of 5. Ze gaan niet zwermen, want ze willen uitsluitend de defecte moer vervangen. Altijd de huidige moer met rust laten, niet wegnemen.
-
Anoniem
08-07-2016 om 16:42wat frappant, gisterochtend zag ik in 'mijn' bijenvolkje een aantal doppen en hoorde ik een tuter. Ik kon me niet voorstellen dat dit volkje (een voorzwerm met een 1-jarige moer) had gezwermd (koud weer geweest o.a.) Heb drie doppen weggenomen en toen de kast dicht gedaan om advies te vragen van een ervaren imker. Deze kwam 's middags en zag dat er 1-dags eitjes waren. Inderdaad was de oude moer nog aanwezig. We hebben haar niet gevonden, maar zagen wel de tuter lopen. Volgens de imker was deze al ouder dan een dag, geen grijze haartjes meer. Hij had dit nog nooit meegemaakt en had als advies de honingkamer waar niets in was gebeurd te vervangen door een broedkamer met nieuw raat (en ramen). De hoop is nu dat deze ramen wel worden uitgebouwd. De overige doppen hebben we alle gebroken. Is het niet merkwaardig dat een zo jonge moer al wordt vervangen en hoe lang kunnen 2 moeren in een volk rondlopen? Is er alsnog kans op een zwerm? Het blijft voor mij een wonder zo'n bijenvolk.
-
Blogger Ben
08-07-2016 om 17:06Het feestje van moeder en dochter duurt meestal weken, soms ook maanden. Kijk maar naar deze video: https://youtu.be/W4qslPlu0vg Het komt regelmatig voor, maar meestal wordt er overheen gekeken. Bij een STILLE moerwisseling blijft het letterlijk stil. Er komt geen zwerm en de oude moer verdwijnt met een stille trom......Extra broedkamer plaatsen heeft geen zin, gewoon net doen alsof er 1 moer in zit. PS andere doppen breken hoeft ook niet.
-
Rob W. le Mair
08-07-2016 om 20:26Als er meer dan één wisseldop is en je twijfelt wat je moet doen. Kun je altijd :
1 de oude koningin is een aflegger zetten en de kwaker afwachten of op één dop zetten.
2 van de diverse doppen één of meer afleggers te maken met één of meer doppen. De onnodige doppen worden in een (kleine) aflegger wel afgebeten. Zo zet je niet allen op één kaart. -
Ben de blogger
08-07-2016 om 20:40Bij minder dan 5 doppen svp gewoon niets doen. De natuur regelt het zelf wel. Al die broedafleggers vragen weer aandacht en in iedere broedaflegger kun je weer nieuwe problemen tegen komen.
Bovendien blijven die broedafleggers, gemaakt in juli te klein en moet je later weer verenigen. Gewoon de bijen met rust laten, stress is slecht voor de volken. -
Jan van Cadsand
09-07-2016 om 15:42Het zal wel aan mijn manier van het vervangen van de oude moer voor een jonge (teelt) moer, maar ik heb na het verenigen van de twee volken, oude moer weg nemen en volk met jonge moer er met krant op, ook haast altijd enkele zwerm doppen in de volken. Deze neem ik weg. ze stoppen met zwerm doppen, als de jonge moer na de vereniging weer goed aan de leg is. Ik da er van uit, dat het slecht aan de leg zijn van de jonge moer, de reden is van de zw. doppen.
-
Ben de blogger
09-07-2016 om 18:09Jan, dit zijn geen zwermdoppen, maar stille moerwisselingsdoppen. Dit komt door de lage feromoonproductie van de jonge moer of het verschil in de soort bijen. Goed om dan de doppen weg te nemen, het gaat dan vanzelf over.
-
Ina ter Haar
10-07-2016 om 03:24Ik zag vandaag in een kast met geknipte moer (2015), totaal onverwachts doppen. Het waren er zeker 5. Één dop had een afgeknaagd kapje. Ik zag larfjes, eitjes kan ik niet zien. Ik heb 2 belegde doppen verwijderd en ook wat laten zitten, om eerst raad te vragen. Ik heb de gemerkte oude moer niet gezien. Moet ik gewoon de overige doppen laten zitten?
-
ben de blogger
10-07-2016 om 20:12Met 5 doppen is er sprake van een stille wissel, zeker in deze tijd van het jaar. Kijk over 10 dagen nog maar eens. Je noemt geen gesloten broed. Niet aangetroffen?
-
Henk
15-07-2016 om 22:47Nieuwe moer pas nauwelijks aan de leg. (Oude moer wilden we vervangen en weggenomen) Hier en daar wat gesloten broed, zag wel larfjes. Twee speeldoppen weggehaald. Er werd aan 1 dop gewerkt met een larfje erin. Deze dop moet ik dus weghalen ook al heb ik de moer niet werkelijk waargenomen?.
-
Ben de blogger
16-07-2016 om 12:43Henk, indien de jonge moer van hetzelfde rassen is, moet je de doppen niet wegbrengen. De bijen voelen goed aan als er iets mis is met de moer. Dus geduldig afwachten.
-
Geertje
21-07-2016 om 12:40Dag Ben, een heel andere vraag maar wel in dit genre: wanneer kan ik een moer vervangen om de eigenschappen van het volk te verbeteren? Van mij drie volken doen twee het matig, één heel goed. Maar dat volk is zo verschrikkelijk agressief dat er nauwelijks mee te imkeren valt. Ik heb het al twee keer halverwege een controle opgegeven omdat ik (ondanks bijenpak, dikke handschoenen, wijde broek in sokken, regenbroek eroverheen en laarzen!) helemaal lekgestoken werd. Vanmorgen bij het plaatsen van de bijenuitlaat ook al drie steken in twee seconden. Hoe ik straks de varrobestrijding moet gaan uitvoeren weet ik al helemaal niet, dat zullen ze me niet in dank afnemen. Voor mijn gevoel is het volk nu te groot (2 volle broedkamers) om op zoek te gaan naar de moer en kan ik beter wachten tot het voorjaar. Of wordt een nieuwe moer nu beter aangenomen?
-
ben de blogger
21-07-2016 om 17:08Geertje, het prille voorjaar is het beste, gevolgd door het najaar. Ikzelf wissel veel moeren in september, want dan hoef ik de reserve moeren niet in kleine kastjes te overwinteren.
Neem gelijk een vriendelijk bijenras ;-) -
Werry Jonker
18-08-2016 om 13:50Vanmorgen mijn 11 MP teeltkastjes gecontroleerd.(6 ramers)
In 1 kastje zat midden op de raat een mooie grote gesloten dop. De koningin gezien, is de best leggende en er waren ook eitjes.
Er is maar 1 dop, zitten laten? Het is wel laat in het seizoen om nog een nieuwe koningin te laten bevruchten, enz.
Groet Werry -
Ben de blogger
18-08-2016 om 13:56Werry, een goed voorbeeld van een stille wissel. Gewoon laten gaan, bij mij worden de redcel moertjes,die ontstaan in september als de P- en F1-moeren uit de Apidea's zijn gehaald, ook meestal nog goed bevrucht.
Blijkbaar ervaren de bijen, dat er iets mis is met de huidige moer. Aardig dat ze je waarschuwen ;-). -
Werry. Jonker
08-09-2016 om 21:13Hallo Ben
Even een vervolg op de stille wissel. Vandaag gekeken 8-9 en dop was uitgelopen. Geen nieuwe moer gevonden, wel de oude moer, die werd ingebald. Heb haar bevrijd en via vliegplank weer in laten lopen. Zal dat wel goed gaan?
Moet er toch nog een moer zijn?
Groet Werry -
Ben de blogger
08-09-2016 om 21:18Werry, hoe weet je dat de oude moer ingebald werd? Gemerkt? Was het niet de jonge moer? Gezien het onrustige gedrag van de jonge moer vanwege de nieuwsgierigheid van de imker, wordt de jonge moer soms ingebald. Geien de uitgelopen dop zit er echt wel een jonge moer in, maar laat die de eerste 3 weken met rust. Daarna is ze rustiger en kan je soms beiden zien lopen.
-
Werry Jonker
11-09-2016 om 10:48Ben, het was de gemerkte oude moer ( nou ja oud, de geteelde moer is 2 maand oud) Dat is juist zo merkwaardig.
Ik zal over 3 weken nog eens kijken.
Groet Werry -
Ben de blogger
11-09-2016 om 19:02Werry, ook jonge moeren worden gewisseld indien de bijen een defect aan haar constateren. Een moer van twee maanden is waarschijnlijk nog wat schrikkerig, dus bij het open maken, was ze gestresst en namen daardoor de bijen haar te pakken. Over 3 weken zal de jonge moer wel aan de leg zijn. Heel voorzichtig en rustig, zonder rook als het mogelijk is, kijken.
-
Marcel
05-07-2022 om 17:08Hoi ben, mijn mooie grootste buckfast volk wil de moer wisselen, ik zag één wisseldop op het laatste raam nu heb ik een nieuwe jonge bevruchte moer staan f1 kan ik na het weg breken van de dop de nieuwe moer wisselen voor de oude.
Ha Marcel, dan moet je tevens de oude moer eerst wegnemen. Invoeren via vereniging of kluisje met suikerdeeg. Na 10 dagen controle. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.