20-04-2019

Stormachtige groei

De bijenvolken maken een enorme groei door met dit geweldige mooie weer en met name door de enorme dracht van paardenbloemen en fruitbloesem. De kasten ruiken de hele dag naar de voor het voorjaar typerende nectargeur, die de bijen verspreiden via het ventileren. Redelijk wat volken heb ik deze week al een 2e Hk gegeven, niet omdat de 1e HK vol honing was, maar domweg om de bijen ruimte te geven en de zwermdrift hiermee voor te blijven. Je kunt aan de bezetting in de HK zien of ze eraan toe zijn.

Toch vond ik bij 4 kasten (spaarkast met 1 HK) al de eerste belegde dopjes, weliswaar nog met een eitje of een jonge larf. Maar toch een signaal dat ik vanaf volgende week op mijn tellen moet passen en grondiger moet controleren. Ik heb ze dus snel een 2e HK gegeven.

Eergisteren - helaas stond er veel te veel wind voor de microfoon op mijn camera - heb ik de TOP kast uitgebreid met ongeveer 8 uitgebouwde ramen. Bij het openen van de kast was ik verrast door de extreme groei van dit 6-raams volk, want op 6 BK-ramen is ze uitgewinterd. Door te weinig ruimte te bieden en te weinig kunstraat te geven, was ze onder de ramen natuurraat gaan bouwen, zeker onder 3 ramen. Dit fenomeen gaat na de voorjaarsdracht wel over. Het is gelukkig een teken van vitaliteit en een bron voor natuurzuivere bijenwas!

Bekijk de ervaringen in deze TOP-kast: 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

  • kamal

    20-04-2019 om 09:57

    Sorry Ben, deze vraag hoort hier niet bij. Ik vroeg mij af of u een video hebt gemaakt, hoe men van een spaarkast naar een dadantkast kan overgaan. U mag deze bericht verwijderen hoor

    Kamal, haal bij de bouwmarkt een paar latten, die je afkort tot de lengte van dadant-ramen. Schroef deze lat op een broedkamerraam en doe dit bij alle ramen met broed. Hang ze over in je dadantkast met aan weerskanten een dadantraam met kunstraat. Zodra deze kunstraat is uitgebouwd hang je ze centraal in het broednest en hang je weer kunstraat aan de buitenkant van het broednest etc. Kost 6 tot 8 weken, maar dan ben je over. Groet, Ben

  • Thea

    20-04-2019 om 15:15

    Wat een fantastische video, Ben. Dank.

  • Henk

    20-04-2019 om 18:35

    Hoi ben,

    Ik heb gisteren een eerste zwerm gehad, nu ook opletten en maatregelen nemen.

  • arie

    20-04-2019 om 20:27

    hoi ben
    ik had vandaag al een prachtige grote zwerm in een fruitboompje.

  • Henk

    20-04-2019 om 21:00

    Hallo Ben,
    Als een geknipte moer voor de kast valt. Zal de zwerm dan terugslaan op de kast en een klein deel bij de moer blijven? Dan kast op enkele doppen zetten en (zwermpje? Als die er is scheppen?) Of gaat dit anders?

  • Ben de blogger

    20-04-2019 om 21:32

    Henk, vandaag zelf weer meegemaakt. Moer ligt 1 meter met tientallen bijtjes voor de kast. Makkelijk als ze ook gemerkt is.
    De bijen gaan eerst wel ergens hangen, maar vliegen na 10 minuten weer terug op de kast.
    Volk verplaatsen en op 1 dop zetten. Nieuw kastje met 2 uitgebouwde raten en de rest kunstraat op oude plaats zetten met moer in kooitje met suikerdeeg tussen de raten. Probleem opgelost. Groet Ben

  • kamal

    20-04-2019 om 21:51

    Ben , Bedankt

  • Johan

    20-04-2019 om 22:11

    Dag Ben, ik heb een volk dat moerloos geworden is, ze hadden nog broed tot nu. Maar op dit moment niets meer van eitjes of larfjes of gesloten broed te bespeuren. Ik heb op 18 april dan een raam met eitjes, larfjes en ook gesloten broed overgehangen uit een ander volk. Maar nu mijn vraag: doordat er geen broed meer te verzorgen is heeft het volk de romp voor 90 procent gevuld met nectar, stuifmeel en verzegelde honing. (De honingzolder staat nochtans al op van 1 april) Wanneer hang ik best lege maar opgebouwde ramen in de romp zodat de nieuwe koningin genoeg legruimte heeft? Ik wil deze niet te snel inhangen, want dan worden ook in die ramen weer nectar opgeslagen? Langs de andere kant wil ik nu de bijen ook niet storen bij het verzorgen van de larfjes / doppen... Moet ik ingrijpen of knagen de bijen zelf de verzegelde honingcellen in de broedromp open en dragen dit dan naar de honingzolder??

    Johan, de bijen herschikken de honingvoorraad wel wanneer de jonge moer aan de leg gaat. Je kunt eventueel nog een HK bovenop plaatsen, daarmee verstoor je het volk niet. Groet, Ben

  • Fernand

    20-04-2019 om 23:28

    Gezwermd, zwerm terug op kast(oude kon.is in 't veld achtergebleven). Er zijn gesloten doppen. Nergens uitgelopen dop(-pen). Kan ik doppen uitbreken op ëén na en de kast laten staan ? Wacht ik nog enkele dagen vooralleer ik het volk op éen moerdop breng?

    Fernand, Je kunt het volk nu gerust op 1 mooie gesloten dop zetten en ze dan 4 weken met rust laten. Groet, Ben

  • Geert

    21-04-2019 om 14:30

    Koningin knippen, totaal respectloos!!! Dat zou een bijenleraar toch ten stelligste moeten afraden cq veroordelen!

    Geert, niet zo snel oordelen. Jij mag doen wat je wilt. Maar moeren knippen maakt standaard onderdeel uit van alle bijencursussen (m.u.v. BD).
    Een paar jaar geleden zaten er in Vorden in 1 kasteel 6 bijenvolken in de spouwmuren, omdat het metselwerk verouderd was. De inwoners hadden veel overlast van de bijen, want ze kwamen via de raamkatrollen naar binnen. Weet je hoeveel bijen ze toen hebben laten afmaken?
    Dan maar beter 1 koningin knippen om veel dierenleed te voorkomen. Groet, Ben

  • Fernand

    22-04-2019 om 07:44

    Dank voor duidelijk antword, Ben. En ook voor je verantwoorde opstelling - of ethische - in de aanpak van zwermen.

  • Teake

    22-04-2019 om 08:40

    Ben, wat is de reden dat er zo'n grote vrije ruimte (8 a 10 cm schat ik zo in) tussen de ramen en de bodem zit in jouw Top-kast?
    Is dat soms gedaan om evt. over te stappen op grotere (duhoka) ramen?
    Wat is de minimum ruimte die ik moet aanhouden tussen de onderkant van de ramen en de bodem bij warm bouw?

    Teake, nee, de kast is puur bedoeld voor spaarkastramen. Mijn bedoeling was 7 cm onderruimte te hebben, zodat de bijen kunnen doorhangen in de nazomer. In Frankenbeute hebben de bijen 8 cm onderruimte, bij mij was de bedoeling 7 cm.

    De minimale ruimte zou ik op 2 a 3 cm aanhouden, maar dan missen de bijen de mogelijkheid om aan de onderkant een tros te vormen. Groet, Ben

  • Geert

    22-04-2019 om 10:26

    Ben, zeker moet je niet te snel oordelen hoewel dat niet moet leiden tot dan maar helemaal niet oordelen. In dit geval wordt mijn oordeel door jouw ondeugdelijke argumentatie, met alle respect, nog maar eens versterkt. Dat moeren knippen in alle bijencursussen (behalve BD inderdaad) standaard is, maakt het toch niet goed of verantwoord. Wat is dit nou voor een redenering! En dat ooit bijen overlast hebben bezorgd in een kasteel (!!!) kan toch ook niet de reden zijn dat we standaard moeren moeten knippen. Natuurlijk kan overlast van bijen voor betrokkenen heel vervelend zijn en is er misschien geen andere oplossing dan het doden van het betreffende volk, maar om die eventualiteit te voorkomen dan maar standaard moeren knippen?
    Nee, respectloos en zou door bijenleraren afgeraden moeten worden. Niet iedereen moet maar kunnen doen wat ie wil, de uitwassen van dat adagium in de samenleving kennen we inmiddels toch wel in de volle breedte. Dat hobby bijenhouders massaal de methodes van de intensieve veeteelt cq bijenhouderij worden aangeleerd en klakkeloos aannemen met als doel zoveel mogelijk product te scoren is niet de weg die belangenverenigingen en hun vertegenwoordigers zouden moeten bewandelen. En daar mag best over geoordeeld worden.

    Geert, het is goed om kritische vragen te stellen bij bepaalde imkermethoden. Maar iedereen weet dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Ik vind het prima dat jij de volken laat zwermen en dat je geen moeren knipt.
    Ik denk dat vele imkers niet de tijd hebben om de zwermen op te vangen van hun volken, dus is het toch zeer vervelend dat zwermen in spouwmuren of schoorstenen ten onder gaan?
    Zelf vind ik het ook niet leuk om halsbrekende toeren uit te moeten halen om een zwerm uit de nok van een huis of een boom te moeten halen. Het risico op een valpartij is niet gering.
    Hierin kun je dus de afweging maken tussen wel of niet knippen van het puntje van een vleugel. Die afweging moet iedereen vrij kunnen maken zonder veroordeeld te worden met goed of kwaad.
    Wat mij betreft stoppen we de discussie. Iedereen imkert op zijn eigen manier, iedereen maakt zijn eigen keuzen en dat is goed! Groet, Ben


  • Gert Valk

    22-04-2019 om 14:25

    Dag Ben!
    Wat een mooi voorjaar zo. Ik heb geen weegschaal onder 1 volk staan.
    Gisteren 7 uur 59.25kg
    Gisteren 21 uur 62.20kg
    Vandaag 7 uur 61.25kg

    Mijn volken op combi ramen heb ik het volgende probleem. Ze zitten op 7 of 8 ramen en een honingkamer. Nu verhoningt het broednest behoorlijk ondanks genoeg ruimte in de honingkamer. Het broed loopt hierdoor iets terug. Ik durf geen extra kunstraat in te hangen omdat ik bang ben dat die Ook gelijk vol slepen met nectar. Wat te doen?

  • Ben de blogger

    22-04-2019 om 15:30

    Gert, is 1 hk niet te weinig? Bijen geven voorrang aan nectar halen boven broedverzorging. Zodra het over 4 of 5 dagen kouder wordt, wordt de honing wel naar boven gebracht. Ik zou er nog een hk bovenop zetten om de zwermdrift tegen te gaan. Kan geen kwaad. Groet Ben

  • karin

    22-04-2019 om 15:55

    Zonet een tussenaflegger gemaakt in een 10 raams Dadant volk. Zitten op 2 honingzolders, 1e zijn ze al aan het verzegelen. 4 belegde doppen gevonden, slim verstopt tegen de zijlatjes van het raam. Er wordt wel gezegd dat wanneer ze een bouwraam krijgen voor darrenraat, ze daar ook de zwermcellen zullen optrekkken.. niks daarvan dus, in het bouwraam geen dopje te zien, wel goed weggestopt tussen de gewone broedramen... Ze zijn er vroeg bij dit jaar!! men weze gewaarschuwd :-)
    groetjes,

  • Gert Valk

    22-04-2019 om 21:06

    Hartelijk dank voor je antwoord.
    Ik sta op het moment te twijfelen over de 4 kasten die Ik wil kopen
    Dadant blatt 10 raams
    Is dit groot genoeg voor zeer goede buckfast koninginnen? Hier twijfel ik over..
    Jij heb het over dadant us. Enige voordeel is denk ik dat ze vierkant zijn en in warmbouw kunnen.
    Kan je een rechthoekige honingkamer niet na een week 180 graden draaien om de honingkamer gelijkmatiger te vullen?
    Hartelijke groet,
    Gert Valk

    Gert, ik heb ook 11-raams Frankenbeuten, waarbij ik de HK's ook 180 gr draai. Maar ze blijven de honing met name opslaan boven het broednest. Maar ze krijgen van mij altijd 2 kunstraat als ze al in de HK bezig zijn. Dan zitten ze vaak op 9 ramen BK, dus daarmee beslaan ze bijna de hele HK.
    Ik denk dat 10 ramen BK wel voldoet. Je hebt alleen dan geen ruimte meer voor een interne voerbak. Die vind ik wel makkelijk. Het is vooral ruimte geven via de HK's. Groet, Ben

  • RobH

    23-04-2019 om 21:15

    Hallo Ben, ik vrees dat je 'last' (het is natuurlijk maar wat je last noemt) zult blijven houden van lappen raat onder je raampjes.
    Volgens mij zit het probleem niet zo zeer in een gebrek aan ruimte horizontaal gezien. Maar een teveel aan ruimte verticaal.
    Ik heb dit zelf aan de lijve ondervonden toen ik een volk op spaarkastraampjes ging overzetten naar een duhoka.
    Het raatbouwen aan de onderzijde hield pas op toen ik alle spaarkastraampjes uit de kast gewerkt had.
    Groet en 'keep up the good work'
    Rob

  • Margriet K.

    24-04-2019 om 10:27

    Dag Ben, Onlangs bekeek ik een filmpje van Mika Garten. Imker Patrick beweert dat het plaatsen van een lege broedkamer zonder ramen, tussen bodem en onderste broedkamer, voorkomt dat het volk gaat zwermen. De ramen van de (volle) broedkamer worden aan de onderkant uitgebouwd in de lege ruimte. Aan 't eind van het seizoen hou je mooie natuurwas over om te smelten. Patrick zegt op deze manier nog nooit een zwerm te hebben gehad. Gisteren heb ik deze methode bij 2 volken in gang gezet. Het zijn Buckfast volken die sowieso niet snel zwermen dus volgende week pas ik de methode ook toe bij een niet-ras volk.

    Margriet, hij zou wel eens gelijk kunnen hebben. Want in feite brengt hij een aantal zwermvertragende maatregelen in praktijk, zoals:
    - ruimte geven
    - bouwdrift bevorderen
    - de moer krijgt steeds meer ruimte om te leggen
    Hiermee loodst hij de volken door de zwermperiode.
    Ik zie wel een groot bezwaar in de grote raten onderaan de BK-ramen. Hierdoor kun je de BK-ramen er niet meer uittillen.
    Voor de gemaksimker misschien wel makkelijk ;-). Groet, Ben

  • Arnold

    24-04-2019 om 18:41

    Ben waar kun je die driehoekige spijker kopen?

    Arnold, bij Holtermann.de
    Groet, Ben

  • Hanz

    25-04-2019 om 16:59

    Hallo Ben.

    Bij de top-kast heb je het vlieggat op de korte kant, dus je werkt in warmbouw. Je hebt niet gekozen voor vlieggat(en) op de lange kant. Wat zijn hierbij jouw overwegingen geweest?

    Ik geniet elke keer weer van jouw mailtjes en filmpjes.

    Hznz

    Hanz, dan kan ik achter de kast gaan staan en al mijn kasten staan daar naast elkaar. dus deze kan er zo makkelijk tussen. Groet, Ben

  • Susanne

    30-05-2019 om 09:16

    Hallo Ben.
    Je hebt het in de vlog over een "standaard spaarkast voerbak" om in te hangen. Ik kan hem echter nergens vinden om aan te schaffen. Waar heb jij hem vandaan?

    Susanne, ik kocht er jaren geleden een paar bij het Bijenhuis.
    Misschien bij andere internetwinkels met simplexformaat spullen? In België? Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.